Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στο ΕΣΥ για το τέταρτο κύμα της πανδημίας - Κατά 55% αυξήθηκαν οι νοσηλευόμενοι σε μία εβδομάδα

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στο ΕΣΥ για το τέταρτο κύμα της πανδημίας - Κατά 55% αυξήθηκαν οι νοσηλευόμενοι σε μία εβδομάδα

Ξεπέρασαν τους 1.000 όσοι νοσηλεύονται - Επιχειρησιακός «πυρετός» για την προετοιμασία των δημόσιων νοσοκομείων - Ένα βήμα πριν την παραχώρηση κλινών covid-19 στα μεγάλα νοσοκομεία - Συνολικά, το ΕΣΥ στην Αττική θα ενισχυθεί με 151 κλίνες

entatiki_covid_art
Με αγωνία παρακολουθούν για μια ακόμη εβδομάδα οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές πώς απλώνεται το τέταρτο κύμα κορωνοϊού απ΄ άκρη σε άκρη στην επικράτεια αλλά και τι αφήνει το πέρασμά του στα νοσοκομεία.

Χθες το βράδυ ο αριθμός των νοσηλευόμενων ξεπέρασε τους 1.000, έπειτα από έναν μήνα εξιτηρίων και αποκλιμάκωσης, και ανήλθε στους 1.045, καταγράφοντας ωστόσο μια συνεχή ελεγχόμενη αύξηση. Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη 14 Ιουλίου είχαν γίνει 115 εισαγωγές ασθενών, και το περασμένο 24ωρο έγιναν 178, με την εβδομαδιαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία να αγγίζει το 55%.

Το ποσοστό του 52% των ενηλίκων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της λοίμωξης covid-19 στη χώρα αποτελεί ένα μέτριου ύψους τείχος ανοσίας, που δεν μπορεί προσώρας να αποτρέψει ή να εμποδίσει τον κορωνοϊό, και πλέον το κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδικό), να κυκλοφορεί προκαλώντας νέες μολύνσεις και νέους ασθενείς.

Η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους – διπλάσια σε σχέση με εκείνη του αρχικού στελέχους κορωνοϊού που κυριαρχούσε πέρυσι το καλοκαίρι- προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο θολό είναι το τοπίο ακόμη για την έτερη βασική ιδιότητα κάθε μετάλλαξης, δηλαδή για τη μορφή της νόσου που προκαλεί, αν οδηγεί σε πιο σοβαρή λοίμωξη ή όχι.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέσα στην τελευταία εβδομάδα, από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και χθες, καταγράφηκαν 19.223 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 820 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο covid-19 στο ΕΣΥ. Το αμέσως προηγούμενο επταήμερο είχαν καταγραφεί 16.258 κρούσματα και 452 εισαγωγές.

Στο υπουργείο Υγείας επικρατεί επιχειρησιακός πυρετός για την προετοιμασία των δημόσιων νοσοκομείων ως προς την υποδοχή και διαχείριση αυξημένου αριθμού ασθενών με covid-19 καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση της επιδημίας και η καταγραφή σταθερά υψηλού αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων.

Κλείσιμο
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, του προέδρου του ΕΚΑΒ, κ. Νίκου Παπαευσταθίου και διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, και ο εκ νέου προγραμματισμός της σε εβδομαδιαία βάση εφεξής δείχνει τα επιχειρησιακά αντανακλαστικά του αρμόδιου υπουργείου αλλά και την επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στην αρχή της εβδομάδας οι απλές κλίνες covid-19 στο ΕΣΥ ανέρχονταν σε περίπου 900 και οι κλίνες ΜΕΘ covid-19 σε περίπου 160. Ωστόσο, οι διοικητές των ΥΠΕ, ιδίως στην Αττική, αντελήφθησαν με βάση τη δυναμική των κρουσμάτων ότι η παραχώρηση κλινών για τις ανάγκες της επιδημίας κορωνοϊού ήταν μονόδρομος - τα 1.266 νέα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν χθες στο λεκανοπέδιο ακολουθώντας μια ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες επιβεβαίωσαν τους επικεφαλής των ΥΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό είχαν εισηγηθεί κατά την σύσκεψη της Τετάρτης να ενεργοποιηθεί και πάλι το σχέδιο παραχώρησης κλινών covid-19 στα μεγάλα νοσοκομεία, απλών σε αυτή τη φάση, καθώς ο μεγάλος αριθμός των ασθενών είναι νεότεροι σε ηλικία που καλύπτονται με νοσηλεία σε απλή κλινική και δεν οδηγούνται συνήθως σε ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός» θα διαθέσουν από 30 κλίνες στις απλές κλινικές covid-19, παραμένοντας πάντα στην πρώτη γραμμή της επιδημίας όπως άλλωστε είναι τους τελευταίους 17 μήνες. Άλλες 27 κλίνες αναπτύσσονται στον «Ερυθρό Σταυρό», 25 στο Σισμανόγλειο, 22 στο «Γ. Γεννηματάς» και 17 στο Ιπποκράτειο. Συνολικά, το ΕΣΥ στην Αττική θα ενισχυθεί με 151 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό μέχρι την άλλη εβδομάδα. Η σταδιακή ανάπτυξη κλινών covid-19 θα ξεδιπλώνεται, εφόσον προκύπτει ανάγκη, κάθε εβδομάδα.

Στο επίκεντρο του επιχειρησιακού ενδιαφέροντος των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται εκτός από την Αττική, και η Κρήτη. Στα νοσοκομεία του νησιού έγιναν χθες 18 νέες εισαγωγές και ο αριθμός των νοσηλευόμενων αγγίζει τους 100. Ήδη οι αρμόδιοι διοικητές με την επικεφαλής της 7ης ΥΠΕ ξαναδιαβάζουν το σχέδιο για τη δέσμευση κλινών covid-19 ενώ κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ ετοιμάζονται για επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις σήμερα

Τραγωδία στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης - Δύο νεκροί σε τροχαίο

Φονικές πλημμύρες στην Κίνα: Στους 33 οι νεκροί - Άλλοι 8 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται

Στα άδυτα του Αγίου Όρους: Η σωτηρία του Εφραίμ, η διχόνοια και η Ουκρανή γιατρός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ