Χιλή: Μελετά τη χορήγηση 3ης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Χιλή: Μελετά τη χορήγηση 3ης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Μέχρι στιγμής το 78% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 61% θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως

chile_vaccination
Η κυβέρνηση της Χιλής μελετά την πιθανή χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης των εμβολίων για την COVID-19, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα χθες Τρίτη, καθώς το Σαντιάγο προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το νέο κύμα μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό και ταυτόχρονα να εξακριβώσει πόσο αποτελεσματικό είναι το ευρύτατα αξιοποιούμενο προϊόν της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac έναντι των πιο μολυσματικών, και δυνητικά πιο επικίνδυνων, παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

Ο κ. Πινιέρα εξήγησε ότι ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας εξετάζουν «πολλές επιστημονικές μελέτες» προκειμένου να καταλήξουν σε συμπέρασμα για το εάν και κατά πόσον θα χρειαστεί τρίτη, ενισχυτική δόση, την ώρα που το κράτος της Λατινικής Αμερικής άρχισε να εμβολιάζει τους εφήβους (12-17 ετών) με το προϊόν των Pfizer/BioNTech.

«Ως κυβέρνηση αφιερωνόμαστε στα σημερινά προβλήματα αλλά πρέπει επίσης να αναμένουμε και να προετοιμαζόμαστε για τα προβλήματα του αύριο», εξήγησε ο κ. Πινιέρα.

Η Χιλή βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο εμβόλιο της Sinovac στην εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης, μια από τις ταχύτερες στον κόσμο. Έχουν χορηγηθεί ως εδώ 16,8 εκατ. δόσεις του προϊόντος αυτού, άλλες 3,9 εκατ. δόσεις αυτού των Pfizer/BioNTech και μικρότερες ποσότητες των εμβολίων των της καναδοκινεζικής Cansino Biologics και της αγγλοσουηδικής AstraZeneca.

Μέχρι στιγμής το 78% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 61% θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

Η Χιλή αποτέλεσε σημαντικό, πρώτο «εργαστήριο» στον πραγματικό κόσμο για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Sinovac. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, το κινεζικό εμβόλιο φάνηκε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αποτροπή της COVID-19 μετά την πρώτη δόση. Ωστόσο μετά τη δεύτερη, αποδείχθηκε 67% αποτελεσματικό στην αποτροπή συμπτωματικών μολύνσεων, 85% αποτελεσματικό στην αποτροπή των εισαγωγών σε νοσοκομείο και 80% αποτελεσματικό στην αποτροπή των θανάτων.

Κλείσιμο
Η Πάουλα Ντάσα, η υφυπουργός Υγείας της χώρας, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN ότι μελετάται επί του παρόντος πόσο διαρκεί η προστασία του εμβολίου της Sinovac και ανήγγειλε πως τα ευρήματα θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο.

«Αναμένουμε πως τα δεδομένα θα δείξουν ότι όσοι εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο και έλαβαν τη δεύτερη δόση τον Μάρτιο πιθανόν θα χρειαστούν τρίτη δόση τον Σεπτέμβριο», είπε η κυρία Ντάσα.

Με δεδομένο ότι η Χιλή βασίστηκε στο προϊόν της Sinovac, εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσον το εμβόλιο αυτό μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πάνω από 350 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που είχαν ανοσοποιηθεί με το εμβόλιο της Sinovac σε τομέα της Ινδονησίας που πλήττεται σκληρά από την παραλλαγή Δέλτα παρουσίασαν συμπτώματα της COVID-19.

Κανένα κρούσμα της παραλλαγής Δέλτα, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, δεν είχε καταγραφεί στη Χιλή μέχρι χθες· ωστόσο κρούσματά της έχουν διαγνωστεί σε γειτονικά κράτη, πιο συγκεκριμένα στο Περού και στην Αργεντινή.


Ειδήσεις σήμερα

Γλυκά Νερά: Προκλητική «παράσταση» από τον 32χρονο - Επιμένει να ενοχοποιεί την Καρολάιν - «Απουσιάζουν οι ενδείξεις ενοχής μου»

Σταύρος Δογιάκης: Η ζωή του ανθρώπου που έκανε την ταβέρνα «Κρητικός» must στέκι 

Καύσωνας διαρκείας: Πού θα «χτυπήσει» 41άρια ο υδράργυρος - Τι καιρό θα κάνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK