Κορωνοϊός - Κινέζος επιδημιολόγος τα... βάζει με τις ΗΠΑ: Να στραφούν εκεί οι έρευνες για την προέλευση του ιού

Κορωνοϊός - Κινέζος επιδημιολόγος τα... βάζει με τις ΗΠΑ: Να στραφούν εκεί οι έρευνες για την προέλευση του ιού

Έρευνα έδειξε ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης

wuhan_laboratory_art1
Στις ΗΠΑ πρέπει να στραφεί κατά προτεραιότητα η επόμενη φάση των ερευνών για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, δήλωσε εξέχων Κινέζος επιδημιολόγος, έπειτα από έρευνα που έδειξε ότι η COVID-19 κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ ήδη τον Δεκέμβριο του 2019, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, έδειξε ότι τουλάχιστον 7 άνθρωποι σε 5 αμερικανικές πολιτείες είχαν προσβληθεί από SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19, εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ αναφέρουν τα πρώτα τους επίσημα κρούσματα.

Σύμφωνα με κοινή έρευνα της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, το πιο πιθανό είναι ότι η COVID-19 προήλθε από το εμπόριο άγριων ζώων της Κίνας και ότι ο νέος κορωνοϊός πέρασε στους ανθρώπους από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ενδιάμεσου είδους.

Ωστόσο το Πεκίνο έχει προωθήσει τη θεωρία ότι η COVID-19 εισήλθε στην Κίνα από το εξωτερικό μέσω κατεψυγμένων τροφίμων που είχαν μολυνθεί, ενώ αριθμός ξένων πολιτικών ζητεί να γίνουν περισσότερες έρευνες για το ενδεχόμενο να διέρρευσε από εργαστήριο.

Ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων, δήλωσε στην κρατική ταμπλόιντ Global Times ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, οι οποίες καθυστέρησαν στην διεξαγωγή τεστ στους ανθρώπους στα πρώτα στάδια του ξεσπάσματος της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και στις οποίες έχουν επίσης την έδρα τους πολλά βιολογικά εργαστήρια.

«Όλες οι σχετιζόμενες με βιολογικά όπλα οντότητες της χώρας θα πρέπει να υποβληθούν σε εξονυχιστική έρευνα», δήλωσε ο επιδημιολόγος, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται τις δηλώσεις του.

Σχολιάζοντας την αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιζιάν δήλωσε ότι τώρα είναι «προφανές» πως το ξέσπασμα της COVID-19 είχε «πολλαπλές προελεύσεις» και ότι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κλείσιμο
Η προέλευση της πανδημίας αποτελεί πηγή πολιτικών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πρόσφατα να επικεντρώνεται στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV), το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη όπου πρωτοεντοπίστηκε το ξέσπασμα της επιδημίας στα τέλη του 2019.

Η Κίνα έχει επικριθεί για έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την αποκάλυψη στοιχείων για τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, όπως και των ιών που μελετούνταν στο WIV.

Έκθεση από εθνικό εργαστήριο της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι εύλογο πως ο ιός θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει από το εργαστήριο της Ουχάν, έγραψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Προηγούμενη μελέτη είχε εγείρει την πιθανότητα ο SARS-CoV-2 να κυκλοφορούσε στην Ευρώπη ήδη τον Σεπτέμβριο, αλλά ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν προήλθε από την Κίνα, όπου έχουν βρεθεί πολλοί κορωνοϊοί τύπου SARS στην φύση.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εργασιακό, η επόμενη μέρα: Κέρδη και ζημιές μετράνε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Τετ α τετ Μπάιντεν - Πούτιν: Τα συμπεράσματα της συνάντησης, το δώρο και ο «καβγάς» των δημοσιογράφων

Πεθερά έσωσε τη νύφη της από τα χέρια του γιου της στην Ηλεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK