Κορωνοϊός: Σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 4,6 εκατ. εμβολιασμούς - Πάνω από 1,7 εκατ. και με τις δύο δόσεις

Κορωνοϊός: Σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 4,6 εκατ. εμβολιασμούς - Πάνω από 1,7 εκατ. και με τις δύο δόσεις

Η υπόθεση ερευνάται, δήλωσε για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη ο Βασίλης Κικίλιας - Σε Δυτική Ελλάδα, Αττική, Θεσσαλία και Νότιο Αιγαίο το μεγαλύτερο φορτίο - Αύξηση παρουσίασε το φορτίο σε Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη και Ήπειρο - Στο 3,8% ο δείκτης θετικότητας - Στα 39 έτη η διάμεση ηλικία των ασθενών - Επιταχύνεται με νέα κέντρα και με το Johnson & Johnson στα νησιά

emvoliasmos-main1
Στις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία, αλλά και τα μέτρα για το άνοιγμα του τουρισμού αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και σε εκείνες που παρουσίασαν αύξηση την τελευταίο εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Τσιόδρας, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα ήταν 2.040 και η ενδιάμεση ηλικία ασθενών στα 39 έτη, για πρώτη φορά κάτω από τα 40.

Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 3,8% και τα ενεργά κρούσματα στα 21.136.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο είναι η Δυτική Ελλάδα, η Αττική, η Θεσσαλία και το Νότιο Αιγαίο, ενώ αύξηση παρουσίασαν το Βόρειο Αιγαίο, η Κρήτη και η Ήπειρος.

Έχουν γίνει μέχρι τώρα 4.554.868 εμβολιασμοί, και σήμερα θα πάμε πάνω από 4,6 εκατ. εμβολιασμούς, καθώς και 1,7 πλήρως εμβολιασμένους. Την Παρασκευή θα ξεπεράσουμε τα 3 εκατ.  εμβολιασμένους πολίτες έστω και με μία δόση.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ξεπερνάμε κάθε μέρα τους 103.000 εμβολιασμούς. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση σε μέσο όρο εμβολιασμών ανάμεσα στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 5η θέση ανάμεσα στους 27 σε ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλωνα της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση με τη Γαλάζια Ελευθερία, ανοίγει τον τουρισμό με ασφάλεια. Προχωρά ο εμβολιασμός στα νησιά με το Johnson & Johnson, προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία, ενώ ανοίγουμε και άλλα κέντρα στα νησιά».

Ακολουθεί ολόκληρη η αρχική τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια:

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Τσιόδρα, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος μέχρι χθες, ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα.

Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη.

Κλείσιμο
Αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν τα κρούσματα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 21.136.

Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή των Ελλήνων.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ανοίγει τη χώρα στον κόσμο με ασφάλεια.

Γι’ αυτό με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό.

Αυτός είναι και ο λόγος που στρατηγικά επιλέξαμε να διαθέσουμε εκεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Και για αυτό τον λόγο, ανοίγουμε και επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά μας.

Θέλω εδώ ως Υπουργός Υγείας να επαναλάβω τα λόγια του Πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια, καθώς θα καλωσορίζουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τους ανθρώπους εκείνους που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Γιατί είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ως Υπουργείο Υγείας θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα.

Φέτος μάλιστα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, καθώς εκτός από το «όπλο» των εμβολιασμών, έχουμε ενισχύσει τις δομές στα νησιά μας με περισσότερες προσλήψεις, με πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Εμβολιασμοί

Από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία» και μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί.

Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 4.615.000 εμβολιασμούς, αλλά και το 1,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ενώ την Παρασκευή θα περάσουμε τα 3 εκατομμύρια συμπολιτών μας που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση.

Να τονίσω ότι κλείνουμε δύο εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς, μια δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί το μήνα Ιούνιο.

Κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. (πάνω από εμάς μόνο Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργο)

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τι δήλωσε για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη

Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις των ειδικών, τόσο από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, όσο και από τις διεθνείς αρμόδιες αρχές.

Πιο συγκεκριμένα είπε: 

«Έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα που μπαίνουν στο πλαίσιο της πανδημίας και των εμβολιασμών απαντώνται με γνώμονα την ασφάλεια. Υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού που δεν μπορεί να αναιρεθεί, όμως η ασφάλεια μπαίνει πάνω από όλα. Τα περιστατικά ερευνώνται από τους ειδικούς. Συντάσσεται κίτρινη κάρτα και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα. Σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται να απαντήσω στην παρούσα φάση αναφορικά με τα σενάρια για προβληματική παρτίδα εμβολίων και υπογράμμισε πως όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση».

Ο κ. Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι το 2020 ήταν ο χειρότερος χρόνος στην ιστορία του τουρισμού της χώρας μας, αλλά και διεθνώς.

Στόχος φέτος «είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και να προστατεύσουμε το brand της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε πρωταγωνιστές της ανάκαμψης».

Ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες» και ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία χώρας ασφάλειας και φιλοξενίας». Απέφυγε ωστόσο να θέσει ποσοτικούς στόχους.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και την σύνεση που θα δείξει ο καθένας μας, συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα πρόστιμα 11.500 ευρώ σε καταστήματα ηλεκτρονικών για εμπορία και διακίνηση προϊόντων «μαϊμού»

Υπόθεση Μπούνγκα - Μπούνγκα: «Σοβαρά άρρωστος ο Μπερλουσκόνι», λένε οι εισαγγελείς του Μιλάνου

Τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι 84χρονης στα Βριλήσσια και την λήστεψαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK