Κορωνοϊός - Βασιλακόπουλος: Ναι στα προνόμια σε εμβολιασμένους - Σε 1 με 1,5 μήνα θα λειτουργήσουν τα μπαρ

Κορωνοϊός - Βασιλακόπουλος: Ναι στα προνόμια σε εμβολιασμένους - Σε 1 με 1,5 μήνα θα λειτουργήσουν τα μπαρ

«Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα lockdown» - Τι είπε για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

estiasi-nixta_main-65
Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα αλλά και το ενδεχόμενο να δοθούν προνόμια, όπως πρόσβαση σε δραστηριότητες, σε εμβολιασμένους, μίλησε ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, σημείωσε πως «το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν».

Όπως είπε, χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι, ή η μη χρήση μάσκας. Συμπλήρωσε δε πως «όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο» εάν παραβιάζουν τις οδηγίες. «Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν» τόνισε.

«Χειρότερο μήνυμα για την κοινωνία δεν υπάρχει από το γεγονός ότι 18% των υγειονομικών γιατρών δεν έχει εμβολιαστεί» δήλωσε δε.

Η χαλάρωση του lockdown

Όπως επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος, «προφανώς είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα lockdown». Εξήγησε ωστόσο ότι «τώρα που ανοίγουμε χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Το ότι μας επιτρέπεται να πάμε στο χωριό δεν σημαίνει ότι θα φωνάξουμε μέσα στο σπίτι μας 30 ανθρώπους για γλέντι σε εσωτερικό χώρο. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης να λέμε την αλήθεια για τα αυτοδιογνωστικά τεστ πρέπει να είμαστε οι ίδιοι εν μέρει το κράτος, δεν μπορεί να υπάρχει παντού αστυνόμευση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα νησιά πρέπει να προστατευθούν διπλά. «Υγειονομικά το να αντιμετωπίσεις κρούσματα στα νησιά είναι πολύ πιο δύσκολο δεν έχουν άπειρες υγειονομικές δομές και δεν είναι απλές οι αεροδιακομιδές. Επίσης σε κρούσματα σε ένα νησί η ζημιά θα είναι μεγάλη για όλα τα νησιά» σημείωσε.

Δήλωσε ότι είναι απόλυτα λογική η παράταση του ωραρίου στην εστίαση και μειώνει και τις δικαιολογίες για κορωνοπάρτι. «Να κάνουν υπομονή οι νέοι μας σε 1 με 1,5 μήνα θα λειτουργήσουν και τα μπαρ» ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πόσο θα μείνουν στη φυλακή οι δολοφόνοι της Καρολάιν αν συλληφθούν

Τι ζητά από την Ευρώπη ο Χρήστος Σταϊκούρας - «Έκλεισε το μάτι» στην Αθήνα ο ESM

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στις γονικές άδειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK