Μετάλλαξη κορωνοϊού: Προκαλεί αύξηση της μεταδοτικότητας και το στέλεχος είναι υπό παρακολούθηση

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Προκαλεί αύξηση της μεταδοτικότητας και το στέλεχος είναι υπό παρακολούθηση

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τον μηχανισμό της αυξημένης μεταδοτικότητας

covid_britain
Στις 18 Δεκεμβρίου και πριν το διάγγελμα από τον Βρετανό Πρωθυπουργό, έγινε η συνάντηση της βρετανικής συμβουλευτικής ομάδας για τις απειλές από τον ιό, NERVTAG, σχετικά με την παραλλαγή VUI-202012/01 του SARS-CoV-2 που βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με την συνημμένη ανακοίνωση της, η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη αναλυτικές προσεγγίσεις σχετικά με τη δυνατότητα μετάδοσης, τον ρυθμό ανάπτυξης από γονιδιωματικά δεδομένα (που καταγράφηκε ως 71% υψηλότερο από άλλες παραλλαγές), μελέτες συσχέτισης μεταξύ τιμών R λόγω της ανίχνευσης της παραλλαγής, αλλά και τις (μειωμένες μέσες τιμές Ct) PCR και άλλων δεδομένων, σημειώνει πως

• οι διακυμάνσεις στις τιμές Ct στις PCR μπορεί να μην είναι ενδεικτικές, αλλά να επηρεάζονται για παράδειγμα από το στάδιο της ασθένειας στο οποίο ανιχνεύεται η λοίμωξη ή να ποικίλλουν ανάλογα με τη συχνότητα των περιπτώσεων.

• για τεχνικούς λόγους η γενετική ακολουθία του του στελέχους VUI-202012/01 μπορεί να είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, και άρα η εκτίμηση της συχνότητας της παραλλαγής μπορεί να υποτιμάται.

• ενώ προηγούμενες παραλλαγές εμφανίστηκαν σε περιόδους χαμηλού επιπολασμού, η εμφάνιση και επακόλουθη κυριαρχία του VUI-202012/01 σε μια περίοδο σχετικά υψηλού επιπολασμού υποδηλώνει πως το στέλεχος VUI-202012/01 έχει επιλεκτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Επίσης, επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τον μηχανισμό της αυξημένης μεταδοτικότητας, την ηλικιακή κατανομή των περιπτώσεων και την σοβαρότητα των ασθενειών.

Η επιτροπή NERVTAG με τα υπάρχοντα δεδομένα θεωρεί -με επιφύλαξη- πως το στέλεχος VUI-202012/01 προκαλεί αύξηση της μεταδοτικότητας σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Οι μελέτες συνεχίζονται βέβαια και το στέλεχος είναι υπό παρακολούθηση.

Αισίως θα υπάρξουν νεότερα την επόμενη εβδομάδα αναφορικά με νέα συγκριτικά δεδομένα για τη σχετική θνησιμότητα, την ηλικιακή κατανομή των λοιμώξεων, όπως και εργαστηριακά δεδομένα αναφορικά με την ικανότητα εξουδετέρωσης του στελέχους με αναρρωτικό πλάσμα.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ποιες χώρες απαγορεύουν τις πτήσεις προς τη Βρετανία μετά τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Δημόπουλος: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού δεν επηρεάζει το εμβόλιο

O κορωνοϊός «σαρώνει» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς ξεκινά η διάθεση των εμβολίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα