Δημοτικά σχολεία: Κλείνουν από τη Δευτέρα μαζί με τα νηπιαγωγεία

Δημοτικά σχολεία: Κλείνουν από τη Δευτέρα μαζί με τα νηπιαγωγεία

Οι ειδικοί ζητούν να παραμείνουν ανοιχτές οι δομές ειδικής αγωγής, όπως και στο πρώτο lockdown - Κλείνουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί - Το Σάββατο οι ανακοινώσεις

paidiadimotiko
Το Σάββατο τελικά θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων: Παρότι είχε επισήμως γίνει γνωστό ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονταν στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων δεν είχε ολοκληρωθεί, οπότε οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα γνωστοποιηθούν το Σάββατο.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις επτά με τους ειδικούς να καταλήγουν στην εισήγηση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα: Η εισήγηση, δηλαδή, αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown.  Όπως εκτιμάται, η απόφαση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα «συμπαρασύρει» και τους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων: Αφενός τα παιδιά εκεί δεν φορούν μάσκες, αφετέρου η αναστολή της λειτουργίας και αυτών των δομών θα συμβάλλει στη μείωση των μετακινήσεων. 


Ο στόχος με κλείσιμο των σχολείων sε όλη την Ελλάδα, είναι ο περιορισμός της κινητικότητας και η ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η τηλεργασία, ενώ και πάλι θα λειτουργήσει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού. 'Ηδη, οι εκπαιδευτικοί έχουν ενημερώσει τους γονείς των μαθητών τους για εγγραφή των παιδιών στις πλατφόρμες της τηλεκπαίδευσης.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε προϊδεάσει για το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνοντας πως αν χρειασθεί να κλείσουν, η κυβέρνηση θα το κάνει. 

H απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έκλινε προς το να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής, παρότι όπως ξέρουμε οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους, οπότε το μέτρο που προτείνουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας.

Κλείσιμο
«Να μην ξεχάσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτό το lockdown στη χώρα μας σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο για διάφορους λόγους λειτουργίας της οικονομίας» ανέφερε.

Η απόφαση των ειδικών συνέκλινε στο να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα γιατί αν και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει και παράλληλα είναι και ένα μήνυμα γενικότερα στην κοινωνία για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι η πρόταση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία έπεσε στο τραπέζι όχι γιατί τα σχολεία αποτελούν εστία υπερμετάδοσης, αλλά γιατί αφενός θα περιοριστεί η κινητικότητα, αφετέρου θα σταλεί το μήνυμα ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά πράγμα που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση της τήρησης του συνολικού πακέτου των μέτρων που περιλαμβάνει το δεύτερο lockdown. 

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων είχε γίνει στις αρχές της εβδομάδας και αφορούσε τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο η εξάπλωση της πανδημίας αλλάζει τα δεδομένα, αφού στην «κόκκινη ζώνη» έχουν μπει και μπαίνουν ολοένα και περισσότερες περιοχές, πράγμα που αποτυπώνεται στα 3.319 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες και τα 3.038 σήμερα.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - ΜΕΘ: Στο 73% η πληρότητα σε όλη τη χώρα

Προσαγωγές ατόμων μέσα στο Πολυτεχνείο - Ταυτόχρονη επιχείρηση και στην Πολυτεχνειούπολη

Επανέρχεται η ρύθμιση για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στην αγορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ