Αγωνία και απόψε στις πλατείες - Ο κορωνοϊός «σφυροκοπά» την Αττική

Αγωνία και απόψε στις πλατείες - Ο κορωνοϊός «σφυροκοπά» την Αττική

Τα 197 από τα 269 που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΔΟΥ στο Λεκανοπέδιο - Ακόμα δύο θάνατοι ανακοινώθηκαν το απόγευμα - Στους 385 ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα - Το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο - Δεν σχεδιάζουμε μέτρα για τους άνω των 65 ετών αναφέρει ο Χαρδαλιάς

krousmata434
Οι πλατείες της Αθήνας εξακολουθούν να γεμίζουν με κόσμο, παρά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, γεγονός που προβληματίζει έντονα τις αρχές, καθώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να «σφυροκοπά» την Αθήνα και τις συνοικίες της. 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 269 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 197 στην Αττική επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι στην Αττική συγκεντρώνονται πάνω από τα μισά κρούσματα που εντοπίζονται σε ολόκληρη την χώρα.

Η αγωνία για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και ισχύουν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου - είναι έντονη με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να βάζει φρένο στις συζητήσεις για ένα νέο lockdowvn αλλά να επαναλαμβάνει με νόημα ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα αν τα υφιστάμενα φέρουν αποτελέσματα...

Δήλωση Χαρδαλιά για lockdown


Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν προσανατολίζεται σε μέτρα για τους άνω των 65 ετών καθώς οι εστίες υπερμετάδοσης στην Αττική εντοπίζονται σε άτομα μικρότερης ηλικίας και σε χώρους όπως οι πλατείες, τα «πριβέ» πάρτι σε διαμερίσματα και τα Μέσα Μεταφοράς όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός.

Κλείσιμο
Ο προβληματισμός των αρμοδίων αφορά και την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγεία καθώς οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 73 ενώ το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα ακόμα δύο θάνατοι – ένας 69χρονος στο ΑΧΕΠΑ και ένας 75χρονος στο Θριάσιο που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 385. Η ανησυχία των ειδικών εστιάζεται και στο γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες χρειάστηκαν να διασωληνωθούν ακόμα και νέοι άνθρωποι.

Δράσεις από τον δήμο Αθηναίων στις γειτονιές

Δράσεις και παρεμβάσεις αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε επίπεδο γειτονιάς-κοινότητας ξεκινούν στο Δήμο Αθηναίων , ανακοίνωσε ο δήμαρχος , Κώστας Μπακογιάννης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Αθηνών. Είναι «μια πολύ μελετημένη και στοχευμένη πολιτική» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας».

Όπως είπε, είναι στενή η συνεργασία του δήμου με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και αναφέρθηκε στις δράσεις που αποφασίστηκαν στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο. Συγκεκριμένα , στη μετατροπή των 8 Λεσχών Φιλίας της πόλης σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Όπου τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Επίσης η διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων) και ενταντικοποίηση των rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

Ακόμη οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), θα ενισχυθούν από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη κ.α Παράλληλα αναφέρθηκε και σε΄όλα τα μέτρα και τις δράσεις που έχουν ληφθεί στο δήμο της Αθήνας από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Οι επίσημες ανακοινώσεις 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 269 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

- 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

- 197 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 3 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 15 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Από τα 257 νέα εγχώρια κρούσματα, τα 23 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα από την έναρξη της πανδημίας είναι 17707, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

2837 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7349 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
exelixi28


73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 17 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 201 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis28


Επιπλέον, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 383 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ