Πραγματικότητα το πρώτο Ακτινοθεραπευτικό Παίδων

Πραγματικότητα το πρώτο Ακτινοθεραπευτικό Παίδων

Ένα όνειρο χρόνων, που θα απομακρύνει τον «εφιάλτη» που ζουν εκατοντάδες μικροί ασθενείς με νεοπλασίες στη χώρα μας, έλαβε «σάρκα και οστά» το πρωί της Τετάρτης στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού».

Πραγματικότητα το πρώτο Ακτινοθεραπευτικό Παίδων
Ένα όνειρο χρόνων, που θα απομακρύνει τον «εφιάλτη» που ζουν εκατοντάδες μικροί ασθενείς με νεοπλασίες στη χώρα μας, έλαβε «σάρκα και οστά» το πρωί της Τετάρτης στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού».

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος εγκαινίασε το πρώτο Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων, το οποίο θα βελτιώσει ουσιαστικά την ιατρική φροντίδα των παιδιών που νοσούν με καρκίνο και θα τους παράσχει υψηλής ποιότητας θεραπεία, τόσο για την αντιμετώπιση της νόσου όσο και για την ποιότητα της ζωής τους.

Το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», ενώ ο εξοπλισμός ήταν προσφορά του ΟΠΑΠ. Πλέον, οι ειδικοί που το στελεχώνουν, αναμένουν και το νομικό πλαίσιο από το υπουργείο Υγείας, που θα «οδηγεί» κάθε παιδί με καρκίνο στο νέο ακτινοθεραπευτικό τμήμα, για να λαμβάνει την ασφαλέστερη θεραπεία.

«Μετά τον κεραυνό της διάγνωσης του καρκίνου και αφού διαχειριστούμε τα πρώτα συγκλονιστικά συναισθήματα που μας κατακλύζουν, επικεντρώνουμε την προσοχή μας σ’ αυτό το παιδί μας που νοσεί. Ζούμε τον καρκίνο μας, βλέπουμε, ακούμε, μαθαίνουμε, διασταυρώνομε πληροφορίες και απόψεις και κρίνουμε όσο μπορούμε πιο δίκαια. Διαπιστώσαμε νωρίς ότι η ακτινοβολία γινόταν σε κέντρα που δεν ήταν σχεδιασμένα και εξειδικευμένα για παιδιά. Έτσι, σχεδόν από την ίδρυση της, η Φλόγα των γονιών έθεσε βασικό στόχο τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού» είπε στην εκδήλωση των εγκαινίων η πρόεδρος του Συλλόγου «Φλόγα», κυρία Μαρία Τρυφωνίδη.

«Περίπου 300 παιδιά νοσούν κάθε χρόνο με καρκίνο στην Ελλάδα. Το 50% των παιδιών αυτών θα πρέπει μεταξύ άλλων να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, κατάλληλη για την ηλικία τους, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες ίασης, αλλά και να μειωθούν οι κίνδυνοι των συνεπειών της θεραπείας» ανέφερε η διευθύντρια του Ογκολογικού Τμήματος του νοσοκομείου, κυρία Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδου, κατά την εκδήλωση των εγκαινίων.
Κλείσιμο

Μέχρι πρότινος, τα άρρωστα παιδιά υποβάλλονταν σε ακτινοθεραπεία σε μη κατάλληλους χώρους, αλλά και με εξοπλισμό παλαιάς τεχνολογίας, παρά τις επισημάνσεις των ειδικών ότι πρόκειται για μια «θεραπεία» που εγκυμονεί σοβαρές παρενέργειες, δεδομένου ότι χορηγείται στην ηλικία της ανάπτυξης και εξέλιξης των ιστών του παιδικού οργανισμού.

«Φωτεινό» διάλεμμα αυτής της δύσκολης περιόδου στη ζωή των μικρών ασθενών αποτέλεσαν οι τελευταίοι 18 μήνες, οπότε η ακτινοθεραπεία που δεν μπορούσε να τους παρασχεθεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ, τους προσφέρθηκε δωρεάν στο θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ», κατόπιν πρωτοβουλίας από τον πρόεδρό του, κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.

Το ιστορικό του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου Παίδων

Η δημιουργία ενός Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου Παίδων ήταν στόχος της «Φλόγας» από την ίδρυσή της, το 1983. Έκτοτε τα μέλη της έκαναν συνεχώς εκκλήσεις για την ίδρυση ενός εξειδικευμένου τμήματος για μικρούς καρκινοπαθείς, δεδομένου ότι η θεραπεία μέσω του ΕΣΥ ήταν άκρως προβληματική, με απαρχαιωμένα και ακατάλληλα μηχανήματα, ενώ η ιδιωτική οδός ήταν μονόδρομος για λίγους.

Χρειάστηκε ωστόσο να παρέλθουν πολλά χρόνια, για να υλοποιηθεί ο στόχος των γονέων. Το Δεκέμβριο του 2008 και έπειτα από αγωνιώδη αιτήματα των μελών της «Φλόγας», αλλά και τη συμπαράσταση της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την προμήθεια εξοπλισμού.

Επί δύο έτη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έδιναν μια μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουν το «τέρας» της γραφειοκρατίας, αλλά τα κατάφεραν.  

Όπως μάλιστα  ανακοίνωσε κατά τα εγκαίνια ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που παγώνουν χορηγίες και δωρεές έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων, με αντικείμενο την αποτελεσματικότητα και την απορρόφηση των χορηγιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης