LIVE

Κορωνοϊός

Νικήστε τις πνευμονοπάθειες με φρούτα και λαχανικά

Αυστραλία: Kερδίζει έδαφος η μεσογειακή διατροφή

Ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθούν στην καλή υγεία είναι γνωστό. Το νεότερο που προστίθεται είναι ότι επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνουν την πνευμονική λειτουργία των ασθενών...

Ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθούν στην καλή υγεία είναι γνωστό.

Το νεότερο που προστίθεται είναι ότι επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνουν την πνευμονική λειτουργία των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που οφείλεται στην οξείδωση την οποία προκαλούν το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 20ού Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας οι βιταμίνες C, E και Β-καροτένιο έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, στηρίζουν τη φυσιολογική ενυδάτωση της επιφάνειας των αεραγωγών και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου σε λιγότερο αντιδραστικές μορφές.

Η συχνότητα εμφάνισης της ΧΑΠ στο γενικό πληθυσμό αυξάνει παγκοσμίως οδηγώντας προοδευτικά σε μη αναστρέψιμη παρεμπόδιση της ροής αέρα στους πνεύμονες, την επιδείνωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση της θνησιμότητας.

«Το σημαντικότερο που θα πρέπει να κάνει κάποιος για την αντιμετώπισή της είναι να διακόψει το κάπνισμα, να συνεχίσει τα παίρνει τα φάρμακά του και να αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών», εξηγούν οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν 120 άνδρες, νυν καπνιστές ή πρώην, που έπασχαν από ΧΑΠ και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Οι 60 από αυτούς ακολούθησαν δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, οι άλλοι 60 ακολούθησαν ένα ελεύθερο πρόγραμμα διατροφής, ενώ όλοι υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις και σπιρομέτρηση ανά εξάμηνο.

«Στα άτομα που ακολούθησαν το πρόγραμμα διατροφής που περιλάμβανε 38 διαφορετικά ήδη φρούτων και λαχανικών, ανάμεσα στα οποία πορτοκάλια, μήλα, φράουλες, φρούτα του δάσους, μπανάνες, φρέσκους χυμούς, μπρόκολα, χόρτα, μαρούλι, λάχανο, παντζάρια, μανιτάρια, σπανάκι και ελιές, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας.

Μάλιστα, στην ομάδα αυτή παρατηρήθηκε και μείωση του σωματικού βάρους, καθώς και μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος, το οποίο είναι οξειδωτικό. Αντιθέτως, στην ομάδα που ακολούθησε ελεύθερο πρόγραμμα διατροφής παρατηρήθηκε μείωση της πνευμονικής λειτουργίας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης