«Φουντώνει» τους καλοκαιρινούς μήνες η σκλήρυνση κατά πλάκας

«Φουντώνει» τους καλοκαιρινούς μήνες η σκλήρυνση κατά πλάκας

Από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο παρατηρούνται δύο έως τρεις φορές περισσότερες αλλοιώσεις στους εγκεφάλους των ασθενών, σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους...

 Για πρώτη φορά μια νέα έρευνα αμερικανών νευρολόγων διαπιστώνει ότι οι κλιματικές αλλαγές και γενικότερα, οι αυξομειώσεις των θερμοκρασιών των θερμομέτρων ανάμεσα στις εποχές επηρεάζουν άμεσα τη δραστηριότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η μελέτη, υπό την Ντομινίκ Μέγιερ του Νοσοκομείου Μπρίγκαμ της Βοστώνης, η οποία είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Neurology" (Νευρολογία) της Ακαδημίας, σύμφωνα με το BBC.

 Οι ερευνητές διαπίστωσαν μέσα από τομογραφίες ότι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο παρατηρούνταν δύο έως τρεις φορές περισσότερες αλλοιώσεις στους εγκεφάλους των ασθενών, σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Οι επιστήμονες σύγκριναν τις τομογραφίες 44 ασθενών ηλικίας 25 έως 52 ετών με τις εποχές του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν (ημερήσια θερμοκρασία, ηλιακή ακτινοβολία, βροχοπτώσεις). Με τον τρόπο αυτό, ανακάλυψαν ότι οι εγκεφαλικές βλάβες αυξάνονταν την άνοιξη και το καλοκαίρι και, παράλληλα, συσχετίζονταν με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Αντίθετα, δεν βρέθηκε σχέση ανάμεσα στο επίπεδο των βροχών και στις αλλοιώσεις των εγκεφαλικών κυττάρων.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιδρούν στην εξέλιξη της συγκεκριμένης νευρολογικής πάθησης. Τόνισαν ακόμα ότι η ανακάλυψή τους έχει συνέπειες για τον χρονισμό της δοκιμής νέων φαρμάκων, καθώς τέτοια τεστ μπορούν να δείξουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την εποχή του χρόνου που θα γίνουν.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν αντίθετα δείξει ότι, πιθανώς, η βιταμίνη D, που ευνοείται από την έκθεση στον ήλιο, δρα προστατευτικά ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας, μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

διαβητικοι

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο μήνες μέχρι η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ - Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη καλεί το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για την επιστροφή των καταβληθέντων ποσών που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι 

emvolio_flu

Έρευνα απέδειξε ότι οι χώρες που επιτρέπουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα φαρμακεία έχουν μεγαλύτερη κάλυψη σε σχέση με τις χώρες που επιτρέπουν τον εμβολιασμό μόνο μέσω ιατρικών δομών