«Πανδημία» καπνίσματος στην Ελλάδα

«Πανδημία» καπνίσματος στην Ελλάδα

«Πανδημία» καπνίσματος έχει ενσκήψει στην χώρα μας και πλήττει άτομα της πιο παραγωγικής ηλικίας 35 έως 45...

«Πανδημία» καπνίσματος στην Ελλάδα
«Πανδημία» καπνίσματος έχει ενσκήψει στην χώρα μας και πλήττει άτομα της πιο παραγωγικής ηλικίας 35 έως 45 χρόνων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, είναι καπνιστές το 58% των Ελλήνων και το 40% των Ελληνίδων!

Ωστόσο, ως φαίνεται υπάρχει… παράθυρο πίσω από τα σύννεφα καπνού που απλώνονται ανά την επικράτεια: εκτός από την αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά στο τσιγάρο, η Ελλάδα κατακτά και μια θετική πρωτιά, την πρωτιά στην απεξάρτηση από το κάπνισμα.

Πανευρωπαϊκή μελέτη που έγινε για να αξιολογηθούν προγράμματα απεξάρτησης από το κάπνισμα κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη θέση ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που ακολουθείται σε Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος. Μάλιστα, οι ειδικοί εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων σε τέτοιου είδους προγράμματα στην οικονομική κρίση καθώς και στην αύξηση της τιμής του τσιγάρου καθώς θεωρούν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να προβληματιστεί μεγάλη μερίδα φανατικών καπνιστών. Σύμφωνα με δεδομένα, σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλα κράτη παρατηρήθηκε μείωση που έφτανε έως και το 8%.

Στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα αλλά και την ολοένα πιο ισχυρή τάση απεξάρτησης από τη νικοτίνη παρουσίασαν σήμερα ο κ.  Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας  και πρύτανης της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οι κυρίες Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα και Χριστίνα Γκράτζιου,  καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιστοίχως, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «Το κάπνισμα και τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος» που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

«Σκοπός μας είναι να προσφέρεται η δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε καπνιστή που θέλει να απαλλαγεί από την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος  σε καλά οργανωμένα ειδικά πνευμονολογικά ιατρεία, όχι μόνον σε νοσοκομεία αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης. Ωστόσο, επισήμανε ότι χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση και από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «κάθε φορά που «ανοίγουν» παράθυρα στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ενισχύεται η τάση των καπνιστών να συνεχίζουν να ανάβουν τσιγάρο».
Κλείσιμο

Η εξάρτηση από το κάπνισμα είναι γένους… θηλυκού

Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (είναι η ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαϊου) είναι αφιερωμένη στις απανταχού… θεριακλούδες. Και τούτο διότι κατά τους ειδικούς οι γυναίκες ενδίδουν ολοένα πιο εύκολα στην καπνιστική συνήθεια, γεγονός που ενισχύει τις επιστημονικές εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των καπνιστριών θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20% τα επόμενα 15 χρόνια. Όπως επισήμανε η κυρία Αργυροπούλου – Πατάκα,  «είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα ο αριθμός των ενήλικων γυναικών καπνιστών ανέρχεται στο 41% του γυναικείου πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι  περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες στην χώρα μας επισκέπτονται καθημερινά το περίπτερο ή το ψιλικατζίδικο για να αγοράσουν τσιγάρα».  

Η κ. Πατάκα προειδοποίησε τις γυναίκες καπνίστριες πως αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι όσες λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια διατρέχουν κίνδυνο να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο. Επιπλέον, ανέφερε ότι το κάπνισμα συνδέεται με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη αλλά και με προβλήματα γονιμότητας. Στη λίστα των ιατρικών προβλημάτων που απειλούν τις καπνίστριες περιλαμβάνονται επίσης η βλάβη των ωοθηκών, η οστεοπόρωση αλλά και η εμφάνιση καρκίνου.

Απεξάρτηση από τη νικοτίνη στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος

Συνολικά περίπου 18.000 Έλληνες καπνιστές έχουν καταφύγει τα τελευταία έντεκα χρόνια στα 32 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Γκράτζιου, υπό την επίβλεψη της οποίας λειτούργησε το πρώτο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το 1999, το 70% των καπνιστών δηλώνουν πως επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά μόνον το 30% ξεκινά συστηματική προσπάθεια. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η κ. Γκράτζιου, τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται τα ιατρεία, ολοένα  νεότεροι καπνιστές, ηλικίας συνήθως κάτω των 30 ετών.
Το αισιόδοξο, κατά την ίδια, είναι πως το 60% των «επίμονων» καπνιστών επιτυγχάνουν τη διακοπή έπειτα από ένα πρόγραμμα βοήθειας. «Η επιτυχία εξαρτάται από τη θεραπεία και την παρακολούθηση του προγράμματος. Οι σύγχρονες θεραπείες που βασίζονται στη δραστική ουσία βαρενικλίνη έδειξαν ότι τρεις στους τέσσερις καπνιστές κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα αμέσως έπειτα από το πρόγραμμα. Έξι μήνες έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος  το 51% αυτών συνέχισαν να μην καπνίζουν, ενώ το ποσοστό φτάνει στο 45% ένα χρόνο έπειτα από το τέλος της θεραπείας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γκράτζιου.

Τα  Ιατρεία  Διακοπής του Καπνίσματος λειτουργούν με προγραμματισμένα ραντεβού και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική  γραμμή 800 801 80 80.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης