Έλλειμμα αίματος και μυελού των οστών στις δημόσιες τράπεζες
Ουραγός είναι η Ελλάδα σε εθελοντές δότες αίματος, μυελού και ομφάλιου αίματος (βλαστοκυττάρων).
Μόλις τέσσερις στις δέκα φιάλες (μονάδες) αίματος που διατίθενται καθημερινά για τις ανάγκες των ασθενών (μεταγγιζόμενων, τραυματιών κα) είναι «προϊόν» ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο γενικά, δηλαδή όχι για συγκεκριμένο πρόσωπο, φίλο ή συγγενή.
Ουραγός είναι η Ελλάδα σε εθελοντές δότες αίματος, μυελού και ομφάλιου αίματος (βλαστοκυττάρων).
Μόλις τέσσερις στις δέκα φιάλες (μονάδες) αίματος που διατίθενται καθημερινά για τις ανάγκες των ασθενών (μεταγγιζόμενων, τραυματιών κα) είναι «προϊόν» ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο γενικά, δηλαδή όχι για συγκεκριμένο πρόσωπο, φίλο ή συγγενή. Ο κύριος όγκος του αίματος προέρχεται από τους λεγόμενους «αιμοδότες αντικατάστασης», από τα πρόσωπα εκείνα δηλαδή που προσέρχονται στην αιμοδοσία υπό την πίεση της ανάγκης να εξασφαλιστεί αίμα άμεσα για κάποιον οικείο τους. Την ίδια στιγμή, ισχνή είναι η εθελοντική προσφορά και μυελού των οστών: η εθνική μας «δεξαμενή» περιέχει μόνο 22.000 εθελοντές δότες, σε αντίθεση με την Κύπρο που διαθέτει 110.000 δότες!
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν μεταξύ άλλων στη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας με αφορμή την έναρξη μεγάλης ενημερωτικής εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων σε ό,τι αφορά τη δωρεά αίματος, μυελού και ομφάλιου αίματος. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρία ξεκινά στις 22 Μαϊου και με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη ενημερωτική καμπάνια με τίτλο «Πάρε μέρος στην αλυσίδα-γίνε κι εσύ εθελοντής δότης». Το πρώτο «κύμα» της εκστρατείας θα απλωθεί στη βόρειο Ελλάδα και θα επιστρέψει στην Αθήνα για την κορύφωση των εκδηλώσεων από τις 21-28 Ιουνίου, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Λευχαιμία και το Λέμφωμα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λουκάς Δαδιώτης, αντιπρόεδρος της Εταιρίας και διευθυντής Αιμοδοσίας στο Τζάνειο νοσοκομείο, η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως περί τις 650.000 μονάδες αίματος για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Από αυτές, οι 285.000 προέρχονται από οργανωμένους εθελοντές αιμοδότες μέσω τραπεζών αίματος, οι 324.000 μονάδες αίματος από το περιβάλλον του ασθενούς που χρειάζεται επειγόντως το αίμα, οι 23.000 από τις ένοπλες δυνάμεις και τέλος 28.000 μονάδες αίματος εισάγονται από την Ελβετία. «Το να στηρίζεται ένα σύστημα αιμοδοσίας στους αιμοδότες αντικατάστασης όπως συμβαίνει στην χώρα μας συνεπάγεται πρόβλημα ασφάλειας του αίματος καθώς η ασφυκτική πίεση που ασκείται στον περίγυρο ενός ασθενούς για να εξασφαλιστεί το αίμα δεν επιτρέπει τον σωστό έλεγχο της ποιότητας του αίματος» επισήμανε ο κ. Δαδιώτης.
Ισχνή μειοψηφία οι δότες μυελού των οστών
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας η εθνική «δεξαμενή» μυελού των οστών διαθέτει μόλις 22.000 δότες εκ των οποίων είναι τυποποιημένοι οι 15.000. Αντίθετα, στην Κύπρο οι δότες μυελού είναι 110.000 παρότι ο πληθυσμός της χώρας είναι υποδεκαπλάσιος του ελληνικού πληθυσμού. «Έτσι, με το απόθεμα που διαθέτει η Κύπρος σε μονάδες αίματος καλύπτει το 100% των δικών της αναγκών σε αίμα αλλά και των ταξιδιωτών που την επισκέπτονται, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη» ανέφερε ο κ. Ιωάννης Μπαλταδάκης, επιμελητής της Αιματολιγικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στον «Ευαγγελισμό». Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης βιώνουν συχνά με τον πιο δραματικό τρόπο και με σημαντική αναμονή, επιβλαβή για την υγεία τους, οι ασθενείς που χρειάζονται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών: για την ανεύρεση του πολύτιμου γι’ αυτούς και τόσο ασήμαντου για μας μοσχεύματος απευθύνονται στο εξωτερικό και σε αλλοδαπές τράπεζες. «Η ανεύρεση ενός δότη συμβατού με τον άρρωστο είναι πιθανότερη μέσα στην εθνική δεξαμενή, η διαδικασία είναι ταχύτερη και βεβαίως υπάρχει οικονομικό όφελος για τη χώρα» επισήμανε ο κ. Μπαλταδάκης.
«Πλεόνασμα» ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης ομφαλικού αίματος
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» -και δη παγκοσμίως- στην φύλαξη ομφάλιου αίματος, που λαμβάνεται δηλαδή κατά τον τοκετό, σε ιδιωτικές τράπεζες, αφού εντός της ελληνικής επικράτειας λειτουργούν 20 από τις 150 οι οποίες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Στο ίδιο πεδίο, της συλλογής και φύλαξης δηλαδή ομφαλικού αίματος και βλαστοκυττάρων, στην χώρα μας δραστηριοποιούνται δύο δημόσιες τράπεζες. Πρόκειται για την τράπεζα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που τροφοδοτεί την παγκόσμια δεξαμενή με 2.000 μονάδες ομφάλιου αίματος, ένα πολύ μικρό απόθεμα για το δυναμικό της χώρας, και τη δημόσια τράπεζα της Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» που ετοιμάζεται να προσφέρει τις πρώτες 300 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος στη παγκόσμια δεξαμενή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr