Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων της Αττικής

Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων της Αττικής

Νοσοκομεία χαμηλής πληρότητας μετατρέπονται σε νοσοκομεία «ειδικού βάρους»

Μια βαριά «ασθένεια» του ΕΣΥ επιχειρεί να θεραπεύσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την αλλαγή χρήσης σε νοσοκομεία της Αττικής, την «αποθήκευση» χιλιάδων ασθενών που βρίσκονται ατάκτως ερριμμένοι σε κλίνες και θαλάμους ανεξάρτητα από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Τουλάχιστον 1.000 ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, με σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια, με άνοια κα, νοσηλεύονται κάθε μέρα στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, καταλαμβάνοντας ισάριθμα «πολύτιμα» μάχιμα κρεβάτια επί του συνόλου των 10.000 κλινών της Αττικής. Αυτό ωστόσο που δεν διασφαλίζεται σε πολλές περιπτώσεις είναι ότι αυτοί λαμβάνουν και την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Η διαχείριση αυτών των ασθενών αλλά και η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των δομών του ΕΣΥ αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Γενικό νοσοκομείο «Πατησίων», «Αγία Βαρβάρα», «Σπηλιοπούλειο», Πολυκλινική και «Αμαλία Φλέμινγκ» είναι τα πέντε νοσοκομεία της Αττικής που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του υπουργείου. Σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιοργάανωσης που δρομολογεί ο υπουργός Υγείας, τα προαναφερθέντα νοσοκομεία μπορούν να σηκώσουν το ειδικό βάρος της φροντίδας των ασθενών με τα λεγόμενα χρόνια ή χρονίζοντα νοσήματα και οι οποίοι βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.Νοσοκομεία - «δορυφόροι» με άδεια κρεβάτια


Το σχέδιο αναδιοργάνωσης του υπουργείου προβλέπει ότι τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Σπηλιοπούλειο, Πολυκλινική και «Πατησίων» διατηρούν τη διασύνδεσή τους με τα βασικά νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αγία Όλγα» αντιστοίχως, και λειτουργούν ως νοσοκομεία – «δορυφόροι». Αυτό σημαίνει ότι δεν εφημερεύουν αυτόνομα ούτε γίνονται σε αυτά απευθείας εισαγωγές ασθενών. Οι δομές τους και κυρίως οι πολύτιμες κλίνες τους –συνολικά πρόκειται για 300 κλίνες- παρέχονται για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων περιστατικών με γνώμονα αφενός τη νοσηλεία ειδικών κατηγοριών ασθενών, αφετέρου την αποδέσμευση «μάχιμων» κλινών από τα βασικά νοσοκομεία. Επί της ουσίας δηλαδή στα μικρά νοσοκομεία - «δορυφόρους» γίνεται εσωτερική διακομιδή ασθενών, με την κίνηση να καταγράφεται από τα βασικά νοσοκομεία προς τα μικρότερα, πχ από τον Ευαγγελισμό προς το «Σπηλιοπούλειο» ή την Πολυκλινική ή από το «Αγία Όλγα» προς το «Πατησίων», από το Σισμανόγλειο προς το «Αμαλία Φλέμινγκ».

Οι χαμηλές πληρότητες των συγκεκριμένων νοσοκομείων αποτέλεσαν βασική παράμετρο για την επιλογή τους και την σχεδιαζόμενη αλλαγή χρήσης τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ESYnet, τα μισά κρεβάτια των νοσοκομείων «Πατησίων» και «Σπηλιοπούλειο» παραμένουν… χωρίς ασθενείς καθόλη τη διάρκεια του έτους (πληρότητα 45% και 47% αντιστοίχως) ενώ στην Πολυκλινική η πληρότητα φτάνει στο 63%. Αυτό ωστόσο που επιβάλλει την αλλαγή της χρήσης τους είναι ουσιαστικά η ανάγκη για επιστημονική πλέον διαχείριση των σοβαρών χρονίων περιστατικών, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας.Ασθενείς τελικού σταδίου ατάκτως εριμμένοι σε θαλάμους χωρίς φροντίδα


Τα περιστατικά που αφορούν εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ειδικής κατηγορίας ασθενών, που χρειάζονται εκτός από νευρολόγους και παθολόγους, επί το πλείστον νοσηλευτική φροντίδα για όσο διάστημα νοσηλευτούν και μέχρις ότου παραπεμφθούν για αποκατάσταση. Αναλόγως, ειδικού βάρους ασθενείς θεωρούνται οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου. Σε ό,τι τους αφορά η Ελλάδα διεκδικεί την «αρνητική» πρωτιά στην Ευρώπη να μην διαθέτει ούτε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που να προορίζεται για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, αφήνοντάς τους μέσα σε εξάκλινους γενικούς θαλάμους διαφόρων νοσοκομείων, στερώντας ακόμη και το δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές τέλος. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε μέρα σε τουλάχιστον 40 κρεβάτια στο «Σωτηρία» νοσηλεύονται ασθενείς με καρκίνο σε βαριά μορφή, ενώ την ίδια στιγμή άλλα μικρά νοσοκομεία έχουν άδεια κρεβάτια.

Από τα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ το νοσοκομείο που θα αλλάξει άμεσα χρήση είναι το «Αγία Βαρβάρα», το πρώην Λοιμωδών Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο του οποίου η πληρότητα αγγίζει μόλις το 38%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει είτε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας είτε για τη συμφόρηση των περιστατικών σε όμορα μεγάλα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, το όμορο «Αττικόν» έχει πληρότητα έως και 140% με τους ασθενείς να νοσηλεύονται κυρίως σε ράντζα –ενδεικτικά η τελευταία εφημερία έκλεισε με 78 ράντζα στο γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Μέχρι πρότινος οι αρμόδιοι της 2ης ΥΠΕ επέμεναν να μετακινηθεί το προσωπικό του «Αγία Βαρβάρα» προς το «Αττικόν» ή άλλα νοσοκομεία, χωρίς να αξιοποιηθούν οι δομές του. Πλέον όμως ο υπουργός Υγείας σχεδιάζει τη λειτουργία του νοσοκομείου με βάση τις υγειονομικές ανάγκες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή τόσο για χρόνιους ασθενείς όσο και για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Εμπλοκή στον σχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της Αττικής υπάρχει με τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος» και «Ελπίς». Παρότι πρόκειται για νοσοκομεία με σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησής τους, συγκαταλέγονται στα λεγόμενα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος που είναι μεν ενταγμένα στο ΕΣΥ αλλά λειτουργούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι, το νοσοκομείο Παμμακάριστος, ιδιοκτησίας της μονής «Παμμακαρίστου», έχει ιδιότυπο καθεστώς διοίκησης με την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ να είναι διορισμένα από τους Ουνίτες. Το Δημοτικό νοσοκομείο «Ελπίς», διαθέτει διοικητή που ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και πρόεδρο του Δ.Σ που ορίζεται από το Δήμο Αθηναίων με προφανές αποτέλεσμα την επικάλυψη των ρόλων τους. Οι σχεδιασμοί για αλλαγή χρήσης τους φαίνεται ότι βρίσκουν συνεχώς «τοίχο» με τους εκπροσώπους της Μονής και του Δήμου Αθηναίων να αρνούνται σθεναρά οποιαδήποτε νέα χάραξη στον υγειονομικό προσανατολισμό τους.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Zero Hour

Το σχεδιο ειναι γνωστό, φτωχοποίηση, εξαθλίωση, ούτε ακριβαίνουν το πετρέλαιο για να πιάσουν το λαθρεμπόριο (πιάσανε τα ...ιδια τους) ούτε μετατρέπουν νοσοκομεία σε κέντρα υγείας για να βελτιώσουν το σύστημα υγείας... πετανε μια παπ...α πέφτουν πάνω και τα ΜΜΕ να μας κάνουν το μαύρο - άσπρο και η ζωη συνεχίζεται...για όσους έχουν ακόμα λευτά!!! Ποτε θα κά... βρε ποτε θα κάνει ξαστερια !!!!

γιαννης

Οποιος εχει χρημα θα ζει, οποιος δεν εχει θα πεθαινει . Ετσι απλα χωρις πολλα φρουφρου και αρωματα , οπως γινεται στην Αμερικη . Τα καλα του νεοφιλελευθερισμου θα ερθουν σε ολο τους το μεγαλειο , αφου αυτο θελουν οι Ελληνες και καλη τυχη....

Επιμελητης ΕΣΥ

Κατα τη γνώμη μου είναι όλο σωστό μέτρο. Μένει βέβαια το δυσκολότερο κομμάτι που είναι η εφαρμογή. Δεν μπορεί το 50% των περιστατικών που βλέπω στα επείγοντα να είναι επιπέδου εξωτερικού ιατρείο η γενικού ιατρού και αν. Ουτε το 80% των εισαγωγών που κάνω να είναι διερευνήσεις η τελικού σταδίου περιστατικά που έρχονται για να καταλήξουν σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Δεν φταιει ο κοσμος, η ελλειψη δομων , η οικονομική κρίση και ο ΕΟΠΥΥ που έχει πεθάνει ηδη φταίνε. Όσο για το πλουσιοπάροχα αμοιβομενοι, μισθός Επιμελητή Β με 2 παιδιά και 10 χρόνια προϋπηρεσία 1350€ + 400-500€ εφημερίδες που μακάρι να μην ήμουν υποχρεωμένος να τις κάνω. Φακελακια δεν παιρνω γιατί το θεωρώ υποτιμητικό. Μονο δουλεια βγάζω σε άθλιες συνθήκες εργασίας για τις οποίες κόσμος θεωρεί οτι ευθυνομαι προσωπικά και σηκώνει και χερι περιστασιακά για να με "συνετισει". Οι φακελακηδες και οι διευθυνταδες που βγάζουν μαύρα, δεν βγάζουν δουλεια, μονο λεφτά. Μακάρι να ασχοληθεί κάποιος καποτε σοβαρά με το θέμα, να του δώσω λίστα ιατρών να τους κανει πόθεν έσχες.

δώσε κι άλλα μνημόνια μπάρμπα

Είχα τη μάνα μου πρόσφατα στο νοσοκομείο Κατερίνης (καινούριο, του κουτιού). Τα περισσότερα φάρμακα τα έπαιρνα απ' έξω (ακριβώς απέναντι υπάρχει φαρμακείο, πότε πρόλαβαν και το έκαναν!, χρυσές δουλειές), το ίδιο και τα παρελκόμενα, γάζες, πάνες, μέχρι και σεντόνια από το σπίτι έφερα... Το έζησα από μέσα. Κόσμος πεθαίνει λόγω βασικών ελλείψεων. Τα μνημόνιά τους διέλυσαν τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Ευτυχώς! θα μας σώσει ο "βιβλιοπώλης" με τις υποδείξεις των γερμανών και του διευθύνοντα συμβούλου του, υιού Πλεύρη...

Δαναος δαρειος

Έχεις δίκιο καρλ !! Ακριβως την ίδια άποψη εχω κι εγω !!! Το γνωρίζω διοτι εχω γνωστούς Που κάνουν διοίκηση σε μικρά νόσοκομεια και ζουν πλουσιοπάροχα !!!

ΚΑΡΛ

Είμαι ειδικευόμενος και σας λέω ότι αυτά τα μικρά νοσοκομεία λειτουργούν ως μαγαζιά των συντονιστών διευθυντών οι οποίοι κάνουν εισαγωγές τους ασθενείς τους, τους συγγενείς τους και τους φίλους τους, έχουν δεν έχουν ιατρικό πρόβλημα. Έχουν βάλει μέσα τα ταμεία εκατομμύρα ευρώ νοσηλεύοντας περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε τακτική και εξωτερική βάση

Alfabita

Εγω σας είπα οτι θα τρίβετε τα ματιά σας με τον Αδωνι .... Τουλάχιστον κάτι κινείται ....

Χαχαχαχα!!

Το αλλο με τον Τοτο το ξερεις??

Καράντη Μαρία

Βρε Άδωνι, Τα Κέντρα Υγείας δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν ούτε ένα περιστατικό! Όλα τα παραπέμπουν σε κοντινά δευτεροβάθμια νοσοκομεία, με συνοπτικές διαδικασίες, ρώτα να μάθεις. Έχουν συσταθεί για να χαροποιήσουν μερικούς βλαχοδήμαρχους και για να βολευτούν μερικά κομματόσκυλα. Κλείστα όλα, μαζί με τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ, και μετέφερε τους υπαλλήλους να εργαστούν παραγωγικά στα κοντινά δημόσια νοσοκομεία.

V

Εγώ, η οικογένειά μου και άλλοι συντοπίτες μου έχουμε πολλές φορές εξυπηρετηθεί από το Κέντρο Υγείας της περιοχής μας, προσωπικά μάλιστα, μόνο μια φορά μας παρέπεμψαν σε εφημερεύον νοσοκομείο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, τα παραμύθια λοιπόν αλλού.

εγω

ολοι αυτοι οι γιτροι νοσηλευτες που δεν φροντιζουν κανεναν που δεν εργαζονται που κανουν κακο στους αρρωστους οι αλητες δηλαδη θελουν ταχα δημοσια καλη υγεια αδωνη διωξτε τους τ ω ρ α

νικοσ

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ? ΤΟΤΕ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ. ΤΡΑΒΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ. ΠΡΟΒΑΤΟ

ak-67

Είναι δυνατό ένας παντελώς άσχετος με τον χώρο και επικίνδυνα αμφιλεγόμενος να καθορήσει ποια είναι πρωτοβάθμια κλπ περίθαλψη??? Να θέλει να έχει άποψη μέσα σε μία εβδομάδα μόνο??? Και μη μου πείτε πως κάνει πολιτική .. το τομάρι του και μόνο. Αλλοίμονο. Όλα αυτά υποδηλώνουν πλήρη υποταγή, κυρίως ανεπάρκεια και ασχετοσύνη και καμία προσπάθεια με στοιχειώδη προγραμματισμό. Καταλάβετε το πώς είστε μια μικρή βολεμένη μειοψηφία και πώς ο καιρός σας έφτασε….Βολεφτάδες…. Αθηνάθρωποι των κολλεγίων. Ας ασχοληθεί καλύτερα ο άνθρωπος (Άδωνης τρομάρα του), με στοιχήματα για το κορίτσι του σε κάποιο dancing with the μ@λ@κες .Έλεος!! Και σεις Γιατρούληδες επιτέλους σκεφτείτε σοβαρά το χρυσοπληρωμένο επάγγελμα σας. Τα περί λειτουργήματος κλπ π@π@ργιες ξεχάσετε τα. Ο λαός ξέρει και αλλοίμονο σας αν ξυπνήσει….

Storyteller

Μεγάλο πρόβλημα και μεγάλο κόμπλεξ βλέπω. Και με τα λεφτά και με τη μόρφωση. Πάντα έτσι ήταν: οι ανίκανοι να φθονούν τους ικανούς. Ξεκόλλα και κάνε κάτι να βελτιώσεις την ζωή σου και το επίπεδό σου. Δεν σου φταίνε ούτε ΟΛΟΙ οι γιατροί που έφτυσαν αίμα για να σπουδάσουν και ξενυχτάνε με τρεις και εξήντα πλέον για να μην πεθαίνουν οι αγαπημένοι σου, ούτε όλοι οι πολιτικοί. Κοίτα λίγο στον καθρέφτη σου για το ποιος σου φταίει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης