Νέες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού

Νέες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού

Νέα και ιδιαιτέρως αποτελεσματικά όπλα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού βγάζουν συνεχώς από την φαρέτρα τους πλέον οι επιστήμονες. Τα τελευταία δεδομένα από το «μέτωπο» που αφορά  τον  υπ’ αριθμόν ένα εχθρό των γυναικών, τον καρκίνο του μαστού, έπειτα από τις παρουσιάσεις που έκαναν οι ειδικοί σε δύο πρόσφατα ογκολογικά συνέδρια, επιτρέπουν αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την έκβαση αυτής της πολύχρονης μάχ

Νέες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού

Νέα και ιδιαιτέρως αποτελεσματικά όπλα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού βγάζουν συνεχώς από την φαρέτρα τους πλέον οι επιστήμονες. Τα τελευταία δεδομένα από το «μέτωπο» που αφορά  τον  υπ’ αριθμόν ένα εχθρό των γυναικών, τον καρκίνο του μαστού, έπειτα από τις παρουσιάσεις που έκαναν οι ειδικοί σε δύο πρόσφατα ογκολογικά συνέδρια, επιτρέπουν αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την έκβαση αυτής της πολύχρονης μάχης των γυναικών με τον καρκίνο του μαστού.
Η ολοκλήρωση των κλινικών μελετών που αφορούσαν  σε  ένα  (θεραπευτικό) εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού και σε δύο νέες δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία των ασθενών, έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Μάλιστα, στην περίπτωση του εμβολίου τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της κλινικής έρευνας αποκτούν ιδιαίτερη διάσταση με δεδομένο ότι στη  μελέτη υπάρχει και ελληνική συμμετοχή, εκείνη του Ανοσολογικού Κέντρου του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» (η πρωτοποριακή για την Ελλάδα κλινική μελέτη είχε παρουσιαστεί από το protothema.gr  τον περασμένο Αύγουστο).  
Σημαντική μείωση στις μεταστάσεις και τις υποτροπές του καρκίνου του μαστού φαίνεται να επιτυγχάνει η χορήγηση του θεραπευτικού εμβολίου, που βασίζεται στην ογκοπρωτεϊνη HER2/new, σύμφωνα με την ολοκλήρωση της πρώτης μελέτης στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα η χορήγηση του εμβολίου ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και μέχρι σήμερα στη μελέτη έχουν ενταχθεί εθελοντικά 80 γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
Όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας με αφορμή την διοργάνωση του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαστολογίας , στις ΗΠΑ η επιστημονική μελέτη 10 Αντικαρκινικών Κέντρων, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε 172 ασθενείς έδειξε σημαντική καθυστέρηση στην επανεμφάνιση της νόσου έπειτα από τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. Ειδικότερα, μόνον  το 5% των γυναικών απ’ αυτές που εμβολιάστηκαν παρουσίασε υποτροπή, ενώ πάνω από το διπλάσιο ποσοστό (12%) των γυναικών που δεν εμβολιάστηκε εμφάνισε υποτροπή της νόσου.
Στην χώρα μας, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας και Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Βασίλης Μπαρμπούνης, τα οριστικά αποτελέσματα από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» αναμένονται σε περίπου 2,5 χρόνια. Όπως εξήγησε ο ειδικός,  το εμβόλιο είναι μίγμα της πρωτεΐνης HER2/new και του εγκεκριμένου φαρμάκου GM-CSF, το οποίο ενεργοποιεί το μυελό των οστών για τη σύνθεση νέων κυττάρων του αίματος. Ο εμβολιασμός των γυναικών που μετέχουν στην επιστημονική μελέτη γίνεται κάθε μήνα και διαρκεί επτά συνολικά μήνες. Οι γυναίκες επανέρχονται για εξέταση σε 6 και 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών. Συνεπώς, ο ενεργός χρόνος της μελέτης είναι 18 μήνες. Ο εμβολιασμός γίνεται σε γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού, έχουν ολοκληρώσει την κλασική τους θεραπεία (χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και βρίσκονται σε διάστημα ελεύθερο νόσου, δηλαδή χωρίς υποτροπή ή μετάσταση.
Το πλέον σημαντικό όμως, το οποίο υπογράμμιζε και ο επικεφαλής της κλινικής μελέτης στον «Άγιο Σάββα»  μιλώντας στο protothema.gr τον περασμένο Αύγουστο, είναι ότι σε αντίθεση με τις κλασικές χημειοθεραπείες, αποδείχθηκε ότι το εμβόλιο έχει ελάχιστες, ως καθόλου, ανεπιθύμητες ενέργειες για τους ασθενείς.  «Εκτός από ένα περιορισμένο τοπικό δερματικό ερεθισμό, δεν έχει καταγραφεί άλλη σημαντική παρενέργεια» έλεγε ο κ. Παπαμιχαήλ, προσθέτοντας  ότι «πλέον δίνεται από πολλούς ερευνητές μεγάλη έμφαση στην ανοσοθεραπεία επειδή δεν έχει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες και διασφαλίζει στους ασθενείς καλό επίπεδο ζωής».  
Το ίδιο ζητούμενο, δηλαδή το καλό επίπεδο ζωής των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ήταν ο στόχος και άλλων ειδικών,  οι μελέτες των οποίων παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Συνέδριο για τη Θεμελιώδη Θεραπεία του Πρώιμου Καρκίνου του Μαστού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο St. Gallen της Ελβετίας.
Βασική παράμετρος του καλού επιπέδου ζωής των ασθενών θεωρείται από τους ίδιους η διατήρηση των μαλλιών τους –η απώλεια της κώμης είναι από τις πρώτες παρενέργειες που καταγράφονται σε περίπτωση χημειοθεραπείας και παρουσιάζεται στο 77% έως 95% των κύκλων της θεραπείας.  Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς με καρκίνο μαστού θεωρούν την απώλεια των μαλλιών τους πιο ενοχλητική και από την απώλεια μαστού. Πρόκειται για μία τόσο δυσάρεστη ανεπιθύμητη ενέργεια της χημειοθεραπείας ώστε καταγράφονται και ασθενείς που αρνούνται ακόμη και να υποβληθούν σε αυτού του τύπου τη θεραπεία.
Τα νέα της ισπανικής ερευνητικής ομάδας για τον καρκίνο του μαστού (GEICAM)  είναι θετικά σε ό,τι αφορά το μείζον πρόβλημα της… κώμης. Η χρήση της καπεσιταμπίνης, μίας από του στόματος χορηγούμενης χημειοθεραπείας, συνδέεται με καλύτερη ανάκτηση του τριχωτού της κεφαλής σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
Μία ακόμη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, κατέδειξε αποδεδειγμένο όφελος επιβίωσης ελεύθερης νόσου σε γυναίκες με HER2- θετικό καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου, στις οποίες χορηγήθηκε το ανθρωποποιημένο αντίσωμα τραστουζουμάμπη. Η Διεθνής Ομάδα Μελέτης του Καρκίνου του Μαστού (Breast International Group - BIG) ανακοίνωσε ότι η τραστουζουμάμπη εξακολουθεί να παρέχει όφελος στις γυναίκες με HER2- θετικό καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, επιτρέποντάς τους να ζουν περισσότερο χωρίς επανεμφάνιση της νόσου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης