Πρότυπο Κέντρο Πνευμονικής Αποκατάστασης στο «Σωτηρία»

Πρότυπο Κέντρο Πνευμονικής Αποκατάστασης στο «Σωτηρία»

Το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» με όραμά του την ανάκτηση της αυτονομίας των ασθενών, όπως και την ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητάς τους, προσφέρει με επιτυχία και υπευθυνότητα «ανάσες» ζωής!

Ο Επαμεινώνδας Κοσμάς, Διευθυντής της 3ης Πνευμονολογικής Κλινικής, μιλά στο protothema.gr για το Κέντρο  Πνευμονικής Αποκατάστασης που λειτουργεί στον Γ’ Παθολογικό Τομέα

Πρότυπο Κέντρο  Πνευμονικής Αποκατάστασης στο «Σωτηρία»

Το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» με όραμά του την ανάκτηση της αυτονομίας των ασθενών, όπως και την ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητάς τους, προσφέρει με επιτυχία και υπευθυνότητα «ανάσες» ζωής!

Ο Επαμεινώνδας Κοσμάς, Διευθυντής της 3ης Πνευμονολογικής Κλινικής, μιλά στο protothema.gr για το Κέντρο  Πνευμονικής Αποκατάστασης που λειτουργεί στον Γ’ Παθολογικό Τομέα, με σκοπό αυτή η ενέργεια ζωής να προκαλέσει την «εξάπλωση» και άλλων Κέντρων Πνευμονικής Αποκατάστασης.  

Κλείσιμο

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ : ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Η πνευμονική αποκατάσταση είναι μία θεραπευτική τεχνική που αλληλοσυμπληρώνεται με την φαρμακευτική θεραπεία και η οποία απευθύνεται σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Τα οφέλη της είναι αποδεδειγμένα και συνίστανται σε ελάττωση της δύσπνοιας, βελτίωση της ικανότητας για σωματική δραστηριότητα, βελτίωση της ψυχολογίας, αύξηση της ποιότητας ζωής και ελάττωση των παροξύνσεων των συμπτωμάτων που οδηγούν τους ασθενείς στο νοσοκομείο. Όλη αυτή η βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς οδηγεί σε αυξημένο έλεγχο της νόσου, σε αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία, καλύτερη ικανότητα για αυτοδιαχείριση της νόσου και ανάκτηση της αυτονομίας του ασθενούς στην καθημερινή ζωή του.

Τα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης διαρκούν συνήθως 2-3 μήνες και ο ασθενής προσέρχεται 2-3 φορές την εβδομάδα. Πολλές ειδικότητες λειτουργών υγείας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως γιατροί πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, φυσιοθεραπευτές, εργοφυσιολόγοι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, διαιτολόγοι.

Οι ασθενείς αρχικά πρίν αρχίσουν το πρόγραμμα αλλά και αμέσως μετά την λήξη του υποβάλλονται σε λεπτομερή έλεγχο των πνευμόνων και της καρδιάς γιά λόγους ασφαλείας αφενός αλλά και αφετέρου για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της αποκατάστασης.

 Σε κάθε συνεδρία οι ασθενείς υποβάλλονται σε αναπνευστική φυσιοθεραπεία και σε σωματική άσκηση. Υπάρχουν ειδικές συνεδρίες εκπαίδευσης των ασθενών πάνω σε θέματα της νόσου τους ενώ γίνονται συμβουλευτικές επισκέψεις των ψυχολόγων και των διαιτολόγων. Οι ασθενείς που εξακολουθούν να καπνίζουν υποβοηθούνται στη διακοπή του καπνίσματος.

Η αναπνευστική φυσιοθεραπεία στοχεύει στο να μάθει τους ασθενείς πώς να αντιμετωπίζουν την δύσπνοια, πώς να αναπνέουν πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη δύσπνοια, πώς να συγχρονίζουν την αναπνοή τους με διάφορες στερεότυπες κινήσεις της καθημερινότητας, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα της σκάλας, πώς να αποβάλλουν τα πτύελά τους με αποτελεσματικότερο βήχα. Η σωματική άσκηση γίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του ίδιου του ασθενούς, σε ποδήλατο, σε κυλιόμενο τάπητα και σε όργανα και έχει σαν στόχο να αυξήσει την μυική δύναμη του ασθενούς και να βελτιώσει την αερόβια ικανότητά του για άσκηση σε συνδυασμό με τις σωστές αναπνοές που του έχει διδάξει ο φυσιοθεραπευτής.

 Η ψυχολογική υποστήριξη έχει σαν στόχο την αποβολή του άγχους, της κατάθλιψης, της φοβίας και των κρίσεων πανικού που ενδεχομένως ταλαιπωρούν τον ασθενή ενώ η διατροφική παρέμβαση στοχεύει στον έλεγχο του σωματικού βάρους είτε ο ασθενής είναι πολύ αδύνατος είτε είναι παχύσαρκος και στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Η εκπαίδευση αποσκοπεί στο να κάνει τον άρρωστο γνώστη της κατάστασης του και να του μάθει τρόπους να ελέγχει ο ίδιος την νόσο του. Σε αρκετούς ασθενείς που παρακολουθούν πιστά τα προγράμματα τα αποτελέσματα είναι από φανερά έως εντυπωσιακά και διαρκούν για΄1-1,5 χρόνο και ίσως περισσότερο εάν ο ίδιος ασθενής μετά την λήξη του προγράμματος ακολουθήσει ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς τσιγάρο, με άσκηση και σωστή διατροφή.

Στην χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα πολλά Κέντρα Πνευμονικής Αποκατάστασης.

Ένα τέτοιο πλήρες πρόγραμμα παρέχεται στο Κέντρο Πνευμονικής Αποκατάστασης του Γ’ Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου «Σωτηρία» (Λεωφόρος Μεσογείων 152, Κτίριο Μέγα Λαϊκό, 3ος όροφος, τηλ. 210-7763570, 210-7763572) το οποίο λειτουργεί από το 2005.

Επίσης άλλα κέντρα λειτουργούν στον «Ευαγγελισμό», στο «Σισμανόγλειο», στο «Ερρίκος Ντυνάν» ενώ το Κέντρο Πνευμονικής Αποκατάστασης του «Σωτηρία» παρέχει εκπαίδευση προσωπικού ώστε να ιδρυθούν και άλλα Κέντρα Πνευμονικής Αποκατάστασης και σε πόλεις της περιφέρειας.   

Επαμεινώνδας Κοσμάς

Πνευμονολόγος

Διευθυντής 3ης Πνευμονολογικής Κλινικής

Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Πνευμονικής Αποκατάστασης

Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία»

 

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης