To Olive προτείνει: Κόκορας κρασάτος

To Olive προτείνει: Κόκορας κρασάτος

Μοναδικές συνταγές από το περιοδικό του Πρώτου Θέματος, με τη σφραγίδα του Ηλία Μαμαλάκη.

To Olive προτείνει: Κόκορας κρασάτος
Η νοστιμιά που έχει το κρέας του είναι ήδη γνωστή. Μαγειρεμένος όμως με κόκκινο κρασί, κρεμμυδάκια και μανιτάρια είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Δοκιμάστε να τον φτιάξετε με αυτό τον τρόπο και είναι σίγουρο πως θα σας ζητήσουν να το επαναλάβετε ξανά και ξανά.

Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Food Styling: Αντωνία Κατή



Κόκορας κρασάτος με μανιτάρια  και καραμελωμένα κρεμμυδάκια

2 ώρες + μαρινάρισμα * ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ


 
Κλείσιμο
Υλικά για 6 -8 άτομα:

1 κόκορας 3 κιλών περίπου, σε μερίδες

750γρ. μανιτάρια μικρά, λευκά

10 κρεμμυδάκια για στιφάδο

2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη

1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο  

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας βούτυρο

θυμάρι ψιλοκομμένο

 

Για τη μαρινάδα:

1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί

2 φύλλα δάφνης

1 κουτ. γλυκού πιπέρια ολόκληρα

2 σκελίδες σκόρδο, σε ροδέλες

1 κρεμμύδι, σε φετούλες


 

    Ετοιμάζετε τη μαρινάδα αναμιγνύοντας όλα τα υλικά της σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο και βυθίζετε μέσα τα κομμάτια του κόκορα. Σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να μαριναριστούν.
    Στραγγίζετε τα κομμάτια του κόκορα από τη μαρινάδα και ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το μισό από το ελαιόλαδο. Σκουπίζετε τον κόκορα με χαρτί κουζίνας και τον αλατοπιπερώνετε. Τον ρίχνετε σε 2 ή 3 δόσεις στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι, τον ροδίζετε από όλες τις πλευρές και βγάζετε τα κομμάτια στην άκρη.
    Βάζετε τα κομμάτια του κόκορα όλα μαζί στην κατσαρόλα και τα σβήνετε με τη μαρινάδα. Αφού πάρει μια δυνατή βράση το φαγητό, ρίχνετε την ντομάτα, χαμηλώνετε τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε θυμάρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει.
    Σε ξεχωριστό τηγάνι ζεσταίνετε το μισό περίπου από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο μαζί με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και, όταν μαραθούν τα μανιτάρια, τα βγάζετε στην άκρη.
    Ρίχνετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τα καραμελώνετε σε μέτρια φωτιά κουνώντας το τηγάνι κάθε τόσο. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά μαζί με τα κρεμμυδάκια.
    Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε στην κατσαρόλα τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια μαζί με τα μανιτάρια και αφήνετε να πάρουν μαζί μια βράση πριν σβήσετε τη φωτιά.
    Σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιάτα και διακοσμείτε αν θέλετε με κλαδάκια φρέσκου θυμαριού ή φυλλαράκια δάφνης. Συνοδεύετε με πατάτες φρεσκοτηγανισμένες.



 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης