Στον αστερισμό της γαλοπούλας

Στον αστερισμό της γαλοπούλας

Το Olive προτείνει γαλοπούλα με πλουμιστή γέμιση, μαρινάρισμα 2 ημερών στο ψυγείο και μαστοριά στο ψήσιμο

Στον αστερισμό της γαλοπούλας
Με πλουμιστή γέμιση, μαρινάρισμα 2 ημερών στο ψυγείο  και μαστοριά στο ψήσιμο, αυτή η  γαλοπούλα υπόσχεται να σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο χριστουγεννιάτικο  τραπέζι.

 

Φωτογραφίες: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Food Styling: ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΗ

 
Κλείσιμο

Γαλοπούλα γεμιστή  με κιμά, κάστανα σταφίδες κουκουνάρια  και cranberries

 

Υλικά για 10-12 άτομα:

1 γαλοπούλα  4-5 κιλά περίπου, μουστάρδα, λίγο αλεύρι, ελαιόλαδο, 1 ποτήρι κρασί, αλάτι, πιπέρι

Γέμιση  γαλοπούλας:

250γρ. κιμά  μοσχαρίσιο

250γρ. κιμά χοιρινό

200γρ. συκωτάκια  (φρέσκα ή κατεψυγμένα από γαλοπούλα  ή κότα) κομμένα σε κύβους, 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο

5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο

300γρ. κάστανα (περίπου 10τεμ.) ψημένα (από τον καστανά ή στο μαντέμι από εσάς) κομμένα σε χοντρά κομμάτια

¾ φλιτζανιού μαύρες σταφίδες

¾ φλιτζανιού μπράντι

1 φλιτζάνι  κουκουνάρια καβουρδισμένα

½ φλιτζάνι cranberries αφυδατωμένα

1 ξυνόμηλο  σε κύβους

1 κουτ. σούπας πουρέ ντομάτας

 

Για τη γαλοπούλα:

    Την πλένετε καλά και αφαιρείτε τα νεφρά που είναι κολλημένα στην σπονδυλική στήλη. Την αλείφετε μέσα κι έξω με μουστάρδα και την αφήνετε στο ψυγείο 24 ώρες.
    Την πασπαλίζετε κατόπιν μέσα κι έξω με αλεύρι και την αφήνετε άλλες 24 ώρες στο ψυγείο.
    Την τρίτη ημέρα την αλατοπιπερώνετε, μέσα κι έξω, την γεμίζετε με τη γέμιση, βάζετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στο άνοιγμα της κοιλιάς, ώστε να «φυλακίσετε» καλά την γέμιση και την ράβετε.
    Τη μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί, την περιχύνετε με λάδι, βάζετε στο ταψί το κρασί και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140-150oC για τόσες ώρες όσα είναι και τα κιλά της γαλοπούλας, σκεπασμένη χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
    Αφαιρείτε κατόπιν το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο  στους 170οC περιχύνοντας κάθε τόσο με τα ζουμί του ταψιού μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της γαλοπούλας (αυτό ίσως κρατήσει 1 ½ -2 ώρες)

Για τη γέμιση:

    Μουλιάζετε αποβραδίς τις σταφίδες σε ½ φλιτζάνι μπράντι και τις στραγγίζετε.
    Σοτάρετε τα συκωτάκια για λίγο στο λάδι. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε σε μπολ. Αν τα κάστανα είναι κονσέρβας, τα σοτάρετε ελαφρά με βούτυρο και τα μεταφέρετε σε άλλο μπολ.
    Σοτάρετε σε λάδι το κρεμμύδι και προσθέτετε τον κιμά. Ανακατεύετε διαρκώς για μερικά λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνετε με το μπράντι που μούλιασαν οι σταφίδες. Προσθέτετε τον πουρέ ντομάτας και λίγο νερό και μαγειρεύετε τον κιμά σε μέτρια φωτιά.
    Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του κιμά, προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα κάστανα και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μείνει ο κιμάς με το λάδι του, χωρίς πολλή σάλτσα. Ανακατεύετε το μήλο και τα cranberries.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης