Ένας μύθος για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου

Ένας μύθος για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου

Αντίθετα με τους φόβους πολλών γονιών, το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου και άλλες μορφές της νόσου, δεν «ενθαρρύνει» την αυξημένη ή πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ των έφηβων κοριτσιών που το έχουν κάνει

Ένας μύθος για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου
Ένας μύθος για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου
Αντίθετα με τους φόβους πολλών γονιών, το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου και άλλες μορφές της νόσου, δεν «ενθαρρύνει» την αυξημένη ή πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ των έφηβων κοριτσιών που το έχουν κάνει.

Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο νέων επιστημονικών ερευνών, μιας βρετανικής και μιας αμερικανικής, που έρχονται να καθησυχάσουν όσους ανησυχούν ότι το εμβόλιο ωθεί έμμεσα τα νεαρά κορίτσια να έχουν πιο απερίσκεπτη συμπεριφορά, επειδή λανθασμένα θεωρούν τον εαυτό τους προστατευμένο από διάφορες σεξουαλικές μολύνσεις ή και από εγκυμοσύνη.

Η πρώτη μελέτη, μ’ επικεφαλής την Άλις Φόρστερ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για εμβόλια «Vaccine», μελέτησε 1.052 κορίτσια στη Βρετανία με μέση ηλικία 17 ετών, από τα οποία μερικά είχαν κάνει το εμβόλιο και τα υπόλοιπα όχι. Η μελέτη έδειξε ότι η ομάδα των εμβολιασμένων κοριτσιών δεν ήταν πιο ενεργή σεξουαλικά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου των κοριτσιών που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα εμβολιασμένα κορίτσια ήταν εξίσου πιθανό με τα μη εμβολιασμένα να χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής, ενώ δεν είχαν αυξήσει τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων τους μετά τον εμβολιασμό.

Η δεύτερη μελέτη των επιστημόνων του Κέντρου Ερευνών Υγείας Κάιζερ Περμανέντε των ΗΠΑ, μ’ επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ρόμπερτ Μπέντναρτσικ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής «Pediatrics», εστίασε σε κορίτσια που είχαν κάνει το ένα από τα δύο εμβόλια κατά του ιού HPV, το Gardasil.
Κλείσιμο

Οι ερευνητές, που μελέτησαν περίπου 1.400 κορίτσια, από τα οποία τα 493 είχαν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, κατέληξαν σε ανάλογα συμπεράσματα, καθώς δεν διαπίστωσαν κάποια αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα μετά τον εμβολιασμό (η μέση ηλικία των κοριτσιών ήταν 14,5 ετών). Το ποσοστό των εφήβων που διαγνώστηκαν με σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ή είχαν μείνει έγκυες ήταν μικρότερο από 1% και ήταν το ίδιο στις δύο ομάδες, τόσο στα κορίτσια που είχαν εμβολιαστεί, όσο και σε αυτά που δεν είχαν.

Από το 2006, οι Αρχές Υγείας συστήνουν τα κορίτσια άνω των 11 ετών να κάνουν σε τρεις δόσεις το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου, αλλά σε πολλές χώρες εμφανίζεται μια διστακτικότητα των γονιών να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους.

Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και, εκτός από κονδυλώματα, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από καρκίνους (τραχήλου, κόλπου, πέους, λαιμού).

Το εμβόλιο θα μπορούσαν να κάνουν και τα αγόρια, τα οποία επίσης κινδυνεύουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης