Η Υγεία παιδιών και εφήβων σε κρίση

Η Υγεία παιδιών και εφήβων σε κρίση

Το ντόμινο της κρίσης και οι επιπτώσεις στην τρυφερή παιδική και εφηβική ηλικία ήταν το θέμα της ημερίδας «Η Υγεία παιδιών & εφήβων σε κρίση» που πραγματοποίησε  ο Τομέας Υγείας του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ με την συνεργασία της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και των εκδόσεων ΔΙΠΤΥΧΟ με σημαίνοντες ομιλητές από τον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης.

Η Υγεία παιδιών και εφήβων σε κρίση
Το ντόμινο της κρίσης και οι επιπτώσεις στην τρυφερή παιδική και εφηβική ηλικία ήταν το θέμα της ημερίδας «Η Υγεία παιδιών & εφήβων σε κρίση» που πραγματοποίησε  ο Τομέας Υγείας του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ με την συνεργασία της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και των εκδόσεων ΔΙΠΤΥΧΟ με σημαίνοντες ομιλητές από τον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης.

Η ημερίδα κάλυψε φλέγοντα θέματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός και η βία που απορρέει από στρεσογόνο οικογενειακό περιβάλλον, οι επιπτώσεις στην διατροφική συμπεριφορά  και συνακόλουθα φαινόμενα υποσιτισμού- βουλιμίας-ανορεξίας, οι επιπτώσεις στη σωματική ανάπτυξη και ψυχολογική ωρίμανση του παιδιού, οι πιθανές επιπλοκές στην υγεία και στην εμφάνιση νόσων και δόθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των φαινομένων και έγκαιρης διάγνωσης.
 
Στην ημερίδα μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες που ο καθένας έδωσε το δικό του στίγμα στο πρόβλημα. Ο Δρ Ιωάννης Τσιάντης Πρόεδρος της ΕΨΥΠΕ τόνισε χαρακτηριστικά:Στην περίοδο της κρίσης κατά την οποία μαζικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού βιώνει τις επιπτώσεις της με τη μορφή πολλαπλών ειδών απωλειών όπως απώλεια εργασίας, εισοδήματος, ασφάλειας και συνεπακόλουθα αυτοεκίμησης και σχέσεων, η οικογενειακή συναισθηματική ατμόσφαιρα βαραίνει καταλυτικά και αποτελεί πηγή έντονου στρες στα παιδιά. Η διαχείριση του στρες αυτού ποικίλλει ανάμεσα στα παιδιά ανάλογα την ψυχοσύνθεσή τους, αλλά συνήθως εκδηλώνεται με παραβατικές συμπεριφορές, βία και δράσεις εκφοβισμού στο σχολείο. Μεγάλη έξαρση παρουσιάζουν τα φαινόμενα ηλεκτρονικού εκφοβισμού και η απειλητική συμπεριφορά μέσω διαδικτύου όπως διάδοση προσβλητικών ή και ανυπόστατων φημών μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ, συχνά μάλιστα ακραία, με πολλά πλέον παιδιά θύματα. Καθοριστικό ρόλο στη μείωση του προβλήματος παίζει το σχολείο και ο εκπαιδευτικός του οποίο ο ρόλος είναι διευρυμένος και επαυξημένος όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση και καταστολή παρόμοιων προβλημάτων και φαινομένων».
 
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδα ήταν η κα Περσεφόνη Σπανού-Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια BSc/MSc-Καθηγήτρια του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, που αναφέρθηκε στην εμπειρία άλλων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής που επλήγησαν από την κρίση, ο κος Χάρης Ασημόπουλος-επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Αθήνας, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΨΥΠΕ, ο Δρ Πώλ Φαρατζιάν Διατροφολόγος MSc Καθηγητής Χαροκοπείου που μίλησε  για τις επιπτώσεις της κρίσης στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και των οικογενειών τους, ο Δρ Δημήτρης Παπαδημητρίου-Παιδοενδοκρινολόγος, Δ/ντής του Τμήματος Παιδικής Ενδοκρινολογίας του Ιατρικού Αθηνών ο οποίος συσχέτισε την οικονομική κρίση με τη σωματική αύξηση και εφηβική ωρίμανση των παιδιών.
 
Επίσης καίριες ήταν οι παρεμβάσεις για τον διευρυμένο ρόλο της προσχολικής αγωγής και των εκπαιδευτικών γενικότερα των: Δρ Κώστα Χρυσαφίδη-Μόνιμου Καθηγητή ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευαγγελίας Φλώρου Εκπαιδευτικού Α’βαθμιας Εκπαίδευσης-Θεατρολόγου-καθηγήτριας Ομίλου ΑΚΜΗ και της κας Νίκης Κάντζου Εκπαιδευτικού, Υπ. Διδ. ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κλείσιμο
 
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Δημοσιογράφος-Ειδικός σε θέματα Υγείας Μιχάλης Κεφαλογιάννης ο οποίος καυτηρίασε τον τρόπο που τα ΜΜΕ διαχειρίζονται το θέμα κρίση, αγνοώντας ότι μεγάλο μέρος των θεατών τους είναι ανήλικος πληθυσμός που δεν μπορεί να φιλτράρει και να αποκωδικοποιήσει ορθά τα μηνύματα και τα ερεθίσματα που δέχεται.
 
Ο Πρόεδρος του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ κος Κων/νος Ροδόπουλος, κλείνοντας την ημερίδα επεσήμανε: “H βία φέρνει βία. Και η οικονομική κρίση με ό,τι φέρνει μαζί της, είναι μία μορφή βίας και μάλιστα ύπουλης που πλήττει όλους. Και μέσα στην μικρή κοινωνία που είναι για ένα παιδί ή έφηβο η οικογένεια πρωτίστως και κατόπιν το εκπαιδευτικό περιβάλλον, οι επιπτώσεις της είναι ορατές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Γι’αυτό στόχος όλων όσοι ασκούν το λειτούργημα της εκπαίδευσης είναι η αφύπνιση και η έγκαιρη δράση. Είναι χρέος μας ως γονείς, παιδαγωγοί και κυρίως ως Έλληνες, να διαφυλάξουμε ακέραια την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών μας αυτών που θα τραβήξουν το άρμα αυτού του τόπου μπροστά».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης