"Μουσικοθεραπεία" σε ελληνικά νοσοκομεία

"Μουσικοθεραπεία" σε ελληνικά νοσοκομεία

«Ψυχή» του εθελοντικού αυτού προγράμματος ήταν η κυρία Μαρίζα Νειάδα, φοιτήτρια Μουσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Berklee College of Music...

"Μουσικοθεραπεία" σε ελληνικά νοσοκομεία
Θεραπεία μετά… μουσικής ή γερές «δόσεις» μουσικής για καλή και σύντομη αποθεραπεία; Οι ασθενείς ιδιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας  που συμμετείχαν πρόσφατα σε μια σειρά από προγράμματα Μουσικοθεραπείας πιθανότατα δεν έχουν αποφασίσει σε τι αφορούσε το πρωτόγνωρο αυτό πρόγραμμα. Το βέβαιον είναι όμως ότι κέρδισαν σε μουσικά ακούσματα και πρόσφεραν στον εαυτό τους  την πολυτέλεια, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, της Ιατρικής Μουσικοθεραπείας, με «ενορχήστρωση» μάλιστα ελληνική.
 
«Ψυχή» του εθελοντικού αυτού προγράμματος ήταν η κυρία Μαρίζα Νειάδα, φοιτήτρια Μουσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Berklee College of Music, η οποία οργάνωσε την επίσκεψη Αμερικανών μουσικοθεραπευτών στη χώρα μας.

Η ομάδα αποτελούμενη από έξι προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μουσικοθεραπείας και παραστατικών τεχνών των Πανεπιστημίων Βerklee College of Music και Lesley University της Βοστόνης, πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στους ασθενείς του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική, στο Κέντρο Διαταραχών Διατροφής «ΑΝΑΣΑ» καθώς και σε έναν παιδικό σταθμό. Επικεφαλής της ομάδας ήταν η καθηγήτρια Καθλήν Χάουλαντ,  επιστημονική υπεύθυνη της ομάδας και «γκουρού» της μουσικοθεραπείας, καθώς τα  τελευταία 25 χρόνια έχει αφοσιωθεί στη μελέτη της επίδρασης της μουσικής στον νου και το σώμα.
Κλείσιμο
 
Οι φοιτητές επισκέφθηκαν ασθενείς στα δωμάτιά τους και έπαιξαν μουσική καλώντας τους παράλληλα να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία. Ειδικά με τους μικρούς ασθενείς υπήρξε εργασία και σε ομάδες όπου έγινε συνδυασμός της μουσικής με τη ζωγραφική καθώς τα παιδιά ζωγράφιζαν ενώ άκουγαν μουσική.
 
Ως Ιατρική Μουσικοθεραπεία ορίζεται η κλινικά και επιστημονικά αποδεδειγμένη εφαρμογή της μουσικής στην ψυχιατρική, νευρολογία, καρδιολογία, νεογνολογία, ογκολογία κλπ. Μελέτες έχουν δείξει ότι στην ψυχιατρική και την καρδιολογία η μουσική έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα –μεταξύ άλλων αναφέρονται μείωση της αρτηριακής πίεσης, της ταχυκαρδίας, του άγχους και της ανησυχίας που προκαλεί η αναμονή αποτελεσμάτων, η έκβαση της θεραπείας, Στόχος της είναι η ολική  βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ασθενών, με άμεσα  αποτελέσματα στην ψυχική και την  σωματική τους υγεία. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν όργανα όπως η κιθάρα, το αρμόνιο, τα κρουστά και τα πνευστά τα οποία συνήθως συνοδεύονται με τραγούδι, αυτοσχεδιασμούς, γραφή στίχων,  σταδιακή χαλάρωση και καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση. Το παίξιμο οργάνων και η συμμετοχή του ασθενούς σε τέτοιου είδους δραστηριότητες έχει θεαματικά αποτελέσματα σε ψυχιατρικούς ασθενείς καθώς αυξάνει την κοινωνικότητα, την δραστηριοποίηση του σώματος και την οξύτητα του πνεύματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης