Το πασχαλινό τραπέζι στο… μικροσκόπιο του Κέντρου Καταναλωτών
Το πασχαλινό τραπέζι στο… μικροσκόπιο του Κέντρου Καταναλωτών
Οδηγίες προς τους καταναλωτές δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών για να γνωρίζουν κατά τις πασχαλινές αγορές τους τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν.
UPD:
Οδηγίες προς τους καταναλωτές δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών για να γνωρίζουν κατά τις πασχαλινές αγορές τους τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν.
Εν αρχή ην το… κατάστημα : Πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, που αφορούν την καθαριότητα των χώρων, του προσωπικού, των εργαλείων, τις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων καθώς και την κατάλληλη επισήμανσή τους.
Σε ό,τι αφορά το βασικό διατροφικό προϊόν των ημερών, δηλαδή το κρέας, το ΚΕΠΚΑ, τονίζει ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα, από παραγωγούς ή πλανόδιους προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, και δη από τα ψυγεία, διότι έτσι διασφαλίζουμε ότι τα κρέατα έχουν ελεγχθεί.
Κρέας με τη… βούλα
Βασική ένδειξη της καταλληλότητας του σφαγίου ή του κρέατος είναι η ύπαρξη σφραγίδων, σε διάφορα τμήματά του, η οποία δηλώνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες, στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
Τα εντόπια και τα προερχόμενα, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμνοερίφια έχουν σφραγίδα, με χρώμα «τυρκουάζ» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
Τα αμνοερίφια εισαγωγής, δηλαδή τα προερχόμενα από τρίτες χώρες - εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν σφραγίδα, με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό σφραγίδας σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.
Εν αρχή ην το… κατάστημα : Πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, που αφορούν την καθαριότητα των χώρων, του προσωπικού, των εργαλείων, τις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων καθώς και την κατάλληλη επισήμανσή τους.
Σε ό,τι αφορά το βασικό διατροφικό προϊόν των ημερών, δηλαδή το κρέας, το ΚΕΠΚΑ, τονίζει ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα, από παραγωγούς ή πλανόδιους προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, και δη από τα ψυγεία, διότι έτσι διασφαλίζουμε ότι τα κρέατα έχουν ελεγχθεί.
Κρέας με τη… βούλα
Βασική ένδειξη της καταλληλότητας του σφαγίου ή του κρέατος είναι η ύπαρξη σφραγίδων, σε διάφορα τμήματά του, η οποία δηλώνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες, στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
Τα εντόπια και τα προερχόμενα, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμνοερίφια έχουν σφραγίδα, με χρώμα «τυρκουάζ» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
Τα αμνοερίφια εισαγωγής, δηλαδή τα προερχόμενα από τρίτες χώρες - εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν σφραγίδα, με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό σφραγίδας σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.
Προσοχή στα κατεψυγμένα
Η διάκριση των κατεψυγμένων εντέρων από τα νωπά γίνεται εύκολα, κατά τους ειδικούς του ΚΕΠΚΑ, διότι τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, δηλαδή υπάρχει το εντερικό περιεχόμενο τους, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής που αποψύχθηκαν, είναι καθαρισμένα.
Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησής τους και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων. Αν αμφιβάλει ή διαπιστώνει παρατυπίες να τις καταγγέλλει στο ΚΕ.Π.ΚΑ. ή στις Αρμόδιες Αρχές.
Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν, ευδιάκριτα και υποχρεωτικά, τις εξής ενδείξεις: 1. Το είδος του ζώου π.χ. ερίφιο, αμνός , 2. Το τεμάχιο του κρέατος π.χ. μπούτι, σπάλα κ.α. 3. Την προέλευσή του π.χ. εντόπιο, FYROM κ.α.4. Αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο και 5. Την τιμή πώλησης, ανά κιλό
Σοκολάτες, το γλυκό των ημερών
Ναι στην αγορά των σοκολατένιων αυγών, αλλά υπό προϋποθέσεις. Απαιτείται προσοχή στην ετικέτα από την οποία διαπιστώνεται αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και η ημερομηνία λήξης. Προσοχή, στα σοκολατένια αυγά, που περιέχουν παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια μπορεί να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας, που ορίζει η Ε.Ε., για τα παιχνίδια.
Κόκκινα αυγά, χωρίς σαλμονέλα
Τα αυγά είναι μία τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά δεν είναι σπάνια η επιμόλυνση τους με το μικρόβιο της σαλμονέλας. Τα μέτρα υγιεινής, που πρέπει να τηρούνται, πάντα, είναι:
-Συντήρηση, στις αυγοθήκες του ψυγείου, χωρίς να έρχονται σε επαφή, με άλλα τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.
-Καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.
-Μετά το χειρισμό τους, πρέπει να καθαρίζονται τα χέρια μας και οι επιφάνειες ή τα σκεύη, με τα οποία ήρθαν, σε επαφή, με επιμέλεια (δηλ. με ζεστό νερό και σαπούνι).
Σήμανση Αυγών
Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν, πάνω στο κέλυφος, με καθαρά γράμματα, έναν διακριτικό αριθμό, ο οποίος περιλαμβάνει: Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής, τη χώρα προέλευσης, τον κωδικό αριθμό, που αντιστοιχεί σε κάθε Περιφέρεια, τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.
Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα .
Για περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.kepka.org
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα