Αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη με τα μικρόβια η Ελλάδα

Αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη με τα μικρόβια η Ελλάδα

Επικίνδυνοι μικροοργανισμοί έχουν αυξήσει τις αντιστάσεις τους στα αντιβιοτικά

Αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη με τα μικρόβια η Ελλάδα
Στο κρεβάτι του Προκρούστη μπήκαν τα… μικρόβια την τελευταία διετία στη χώρα μας. Το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με τον κωδικό «Προκρούστης»,  για την αναχαίτιση των ισχυρών και ανθεκτικών παθογόνων μικροοργανισμών  που υπάρχουν στα ελληνικά νοσοκομεία, απέδωσε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, που θα παρουσιαστούν από τους ειδικούς στη διάρκεια του 9ου Πανελλήνιου Συνέδριου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας  που διοργανώνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη 28 Μαρτίου στην Αθήνα, καταγράφεται  μικρή μείωση σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ο Staphylococcus aureus, και ειδικά o MRSA, το Enterobacter και o Enterococcus faecalis. Το γεγονός αυτό θεωρείται από τους ειδικούς πολύ θετικό δεδομένων και των προσπαθειών  που έχουν καταβληθεί στα νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια.

Κλείσιμο
Ωστόσο, παρά τη αξιοσημείωτη αυτή μείωση, η χώρα μας διατηρεί την «αρνητική» πρωτιά στην Ευρώπη σε λοιμώξεις που προκαλούνται από πολύ επικίνδυνους μικροοργανισμούς, όπως η κλεμπσιέλα. Το συγκεκριμένο μικρόβιο, θεωρούμενο ως πολύ ανθεκτικό, εξακολουθεί να επιπολάζει στην Ελλάδα σε συχνότητες πολύ μεγαλύτερες  από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Μαζί με το acinetobacter και τη  ψευδομονάδα,  αποτελούν τους  βασικούς  «ενοίκους» των ελληνικών νοσοκομείων, ενώ  η αντίστασή τους απέναντι σε ισχυρά αντιβιοτικά έχει εκτιναχτεί ακόμη και στο 80%!
Οι επιπτώσεις στη νοσηλεία των ασθενών από τον επικοισμό των ισχυρών μικροβίων είναι μεγάλες. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις «θεριεύουν» και τα αντιβιοτικά αποδεικνύονται ανίσχυρα για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τα μικρόβια που τις προκαλούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης