‘Πορνογραφικό Υλικό: Πότε σαμποτάρει τη σεξουαλική μας ζωή;’

‘Πορνογραφικό Υλικό: Πότε σαμποτάρει τη σεξουαλική μας ζωή;’

Είναι συχνό  φαινόμενο, στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής υγείας να λαμβάνουμε τηλεφωνήματα από γυναίκες οι οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους για την αλλαγή της σεξουαλικής τους ζωής με το σύζυγό τους. Μάλιστα ολοένα και πιο συχνά η αλλαγή της σεξουαλικής τους ζωής αντικατοπτρίζεται σε μια έντονη ενασχόληση του άνδρα συντρόφου με το διαδίκτυο και με τις τακτικές του επισκέψεις σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

‘Είμαστε 7 χρόνια μαζί και  πρόσφατα αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδάκι...Ο Κ. σοκαρίστηκε με τις αλλαγές που ο ερχομός του παιδιού μας έφερε στην καθημερινότητά μας κι εγώ βέβαια δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ...αφοσιώθηκα στο μικρό...για αρκετό καιρό δεν είχα καθόλου ερωτική επιθυμία κάτι που εκείνος δεν κατανοούσε και συνεχώς μου έλεγε πως τον απορρίπτω...

Γιατί το γυμνό έλκει τους άντρες περισσότερο;
Είναι συχνό  φαινόμενο, στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής υγείας να λαμβάνουμε τηλεφωνήματα από γυναίκες οι οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους για την αλλαγή της σεξουαλικής τους ζωής με το σύζυγό τους. Μάλιστα ολοένα και πιο συχνά η αλλαγή της σεξουαλικής τους ζωής αντικατοπτρίζεται σε μια έντονη ενασχόληση του άνδρα συντρόφου με το διαδίκτυο και με τις τακτικές του επισκέψεις σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

‘Είμαστε 7 χρόνια μαζί και  πρόσφατα αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδάκι...Ο Κ. σοκαρίστηκε με τις αλλαγές που ο ερχομός του παιδιού μας έφερε στην καθημερινότητά μας κι εγώ βέβαια δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ...αφοσιώθηκα στο μικρό...για αρκετό καιρό δεν είχα καθόλου ερωτική επιθυμία κάτι που εκείνος δεν κατανοούσε και συνεχώς μου έλεγε πως τον απορρίπτω...καταλαβαίνω πως κι εγώ δεν του εξήγησα τι μου συμβαίνει… πριν μια εβδομάδα ανακάλυψα στον υπολογιστή του πως μπαίνει σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό και φαντάζομαι πως θα αυνανίζεται με τις εικόνες αυτές...μου λέει πως δεν έχει διάθεση να βρεθούμε ερωτικά… είμαι σε απόγνωση...’

Μέσα από  τη συνομιλία μας στη γραμμή αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή στην εικόνα της σεξουαλικής της ζωής με τον σύντροφό της και διαπιστώνουμε πως ως ζευγάρι δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν τις αλλαγές που έφερε ο ερχομός του παιδιού τους στη διαπροσωπική και σεξουαλική τους σχέση και επικοινωνία. Η Ν. αναγνωρίζει πως μετά τον τοκετό έδωσε όλη την προσοχή της στο παιδί ‘αφήνοντάς’ το σύζυγό της να νιώθει παραμελημένος και απορημένος με την αλλαγή στην ερωτική επιθυμία της γυναίκας του. Σε αυτό το σημείο έχει αξία να υπογραμμίσουμε πως αυτή η συναισθηματική και σεξουαλική απομάκρυνση της νέας μητέρας αποτελεί κεντρικό φαινόμενο στις νέες οικογένειες.

Κλείσιμο
‘Πιστεύω  πως το ίντερνετ και  το πορνογραφικό υλικό  μπήκαν στη ζωή  του ως ένα αναγκαστικό  υποκατάστατο..καταλαβαίνω  πως είχε ανάγκη να εκτονώνεται μέσα από τον αυνανισμό  του όμως τώρα νιώθω  πως έχει βολευτεί σε αυτό και δε θέλει  να μοιραστούμε το ερωτικό παιχνίδι..’

Πράγματι, παρατηρούμε πως πολλοί είναι οι άνδρες οι οποίοι εγκλωβισμένοι σε ένα συναίσθημα σεξουαλικής απόρριψης και παραμέλησης,  κάνουν συστηματική χρήση αυτών των ιστοσελίδων παρασυρόμενοι σε συμπεριφορές που τους οδηγούν σιγά- σιγά στην απομόνωση, στην ψυχρότητα και στην έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος για τον σύντροφό τους. Οι άνθρωποι αυτοί καθηλώνονται και βολεύονται μέσα στο φαντασιωσικό παραμύθι μιας σεξουαλικής υπερβολής που τους παρέχει το διαδίκτυο, αντικαθιστώντας πολλές φορές την πραγματική σεξουαλική επαφή με τον αυνανισμό, ο οποίος λαμβάνει χώρα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή.

‘...κάθε βράδυ ξαπλώνω  μόνη μου στο κρεβάτι  μας, εκείνος προτιμά  να κάθεται στο  σαλόνι και ‘να  παίζει με τον υπολογιστή’  όπως μου λέει..όποτε  του λέω να μιλήσουμε  μου λέει πως δεν  έχει χρόνο, έρχεται  ξημερώματα στο κρεβάτι  μας και εάν  πάω να τον αγγίξω με απωθεί..δεν ξέρω πως να αντιμετωπίσω αυτό που μας συμβαίνει..’

Η Ν. έχει έρθει  αντιμέτωπη με τη συναισθηματική και  σεξουαλική απομάκρυνση του συζύγου  της, νιώθει πως όταν προσπαθεί να του μιλήσει την αποφεύγει, πως  όποτε πάει να τον αγγίξει εκείνος  απομακρύνεται. Γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως τόσο η μοναχική ενασχόληση του συντρόφου της με το διαδίκτυο, στο πλαίσιο μιας καθημερινής επισκεψιμότητας σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, όσο και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους συντηρούν το χάσμα ανάμεσά τους. Για έναν άνδρα που έχει βιώσει την απόρριψη από τη σύντροφό του, το ίντερνετ ενδέχεται να αποτελέσει καταφύγιο μέσα στο οποίο οχυρώνεται όλο και πιο συστηματικά καταλήγοντας σε μια συναισθηματική απομόνωση. Είναι σημαντικό ένα ζευγάρι που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σωρεία αλλαγών στη συναισθηματική και σεξουαλική του επικοινωνία να εκφράσουν ανοιχτά τα συναισθήματα τους και να μιλήσουν για τις αλλαγές που βιώνουν στη σεξουαλική τους λειτουργία.

Συχνά σε μια  τέτοια δική μας παρότρυνση η σύντροφος  μας απαντά πως της είναι δύσκολο να εκφραστεί μέσα στο ‘παγωμένο’ κλίμα που επικρατεί στο οικογενειακό σπίτι αναγνωρίζοντας πως θα ήταν περισσότερο ωφέλιμο για τη σχέση τους να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικής υγείας. Πράγματι το θεραπευτικό δωμάτιο μπορεί να αποτελέσει για τους συντρόφους ένα ‘ασφαλές μέρος’ για να εκφράσουν συναισθήματα, επιθυμίες και ανάγκες που ίσως δεν εξέφρασαν ποτέ ή ακόμη να αναγνωρίσουν τα δικά τους λάθη στην πορεία της σχέσης. Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος θεραπευτής διασφαλίζει πως και οι δύο σύντροφοι θα έχουν το χρόνο να εκφραστούν χωρίς φυσικά να παίρνει το μέρος κανενός αλλά κυρίως χωρίς να αποφασίζει για τη σχέση αυτή καθώς βρίσκεται εκεί για να διευκολύνει το ζευγάρι στο ταξίδι του προς τη λήψη των δικών του σημαντικών αποφάσεων.

Ινστιτούτο  Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ευφροσύνη Φωτεινάκη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης