Κορωνοϊός

Γυναίκες μένουν έγκυες παρά τις χημειοθεραπείες!

Γυναίκες μένουν έγκυες παρά τις χημειοθεραπείες!

Μέθοδος κατάψυξης ωοθηκικού ιστού από τον δρα. Κωνστ. Πάντο

Μια από τις πλέον βαριές παρενέργειες της χημειοθεραπείας στο ασθενές φύλο, εκείνη που καταφέρνει ισχυρά πλήγματα στη γυναικεία γονιμότητα, έχει βάλει στο… στόχαστρο ένας Έλληνας γιατρός.

Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, ειδικός σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κ. Κωνσταντίνος Πάντος, εφαρμόζει και στη χώρα μας μια προηγμένη επιστημονική μέθοδο που επιτρέπει σε καρκινοπαθείς να διατηρούν τη γονιμότητα τους, δίνοντας έτσι ελπίδα στις νέες γυναίκες που παλεύουν με τη νόσο ότι δεν θα χάσουν τη δυνατότητα να γίνουν μητέρες.

Ήδη πέντε Ελληνίδες που νοσούν από διαφορετικές μορφές καρκίνου έχουν υποβληθεί στη νέα μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία βασίζεται στην κατάψυξη ωοθηκικού ιστού.

«Πριν από την έναρξη της χημειοθεραπείας ή της ακτινοβολίας η γυναίκα υποβάλλεται σε αφαίρεση ωοθηκικού ιστού, που καταψύχεται και στη συνέχεια επανα-μεταμοσχεύεται στη γυναίκα, αμέσως μετά την θεραπεία της» εξηγεί μιλώντας προς το protothema.gr ο κ. Πάντος. Στη συνέχεια ο ιστός τοποθετείται σε υγρό άζωτο σε θερμοκρασία -190 βαθμών Κελσίου –όπως γίνεται και με τα βλαστοκύτταρα- όπου καταψύχεται βάσει ειδικών πρωτοκόλλων. Το κόστος της αφαίρεσης του ωοθηκικού ιστού και της κατάψυξης αγγίζει τα 1.500 ευρώ, ενώ το υλικό μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεαρών γυναικών που «πλήττονται» από διάφορες μορφές καρκίνου αυξάνεται συνεχώς, η μέθοδος αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στις Hνωμένες Πολιτείες περί τις 30.000 γυναίκες κάτω των 40 ετών εμφανίζουν κάθε χρόνο κάποια μορφή της νόσου.

Η πιο πρόσφατη επέμβαση στην Ελλάδα αφορά σε γυναίκα 42 χρόνων η οποία εμφάνισε καρκίνο του μαστού. «Την περασμένη εβδομάδα έγινε λαπαροσκοπικά η επέμβαση για τη λήψη ωοθηκικού ιστού και από τις δύο ωοθήκες. Πλέον η γυναίκα θα ακολουθήσει χημειοθεραπεία. Μετά τη θεραπεία της νόσου, θα γίνει μεταμόσχευση του ιστού που φυλάχθηκε έτσι ώστε να επιτευχθεί η ορμονική αποκατάσταση και η γυναίκα  να μπορεί να κυοφορήσει» λέει ο κ. Πάντος.   

Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι έχουν γεννηθεί 10 μωρά με τη μέθοδο της φύλαξης ωοθηκικού ιστού. Ωστόσο, σημειώνεται από τους ειδικούς ότι πρόκειται για μια σχετικά νέα πρακτική και ότι δεν είναι διαθέσιμα ευρεία στατιστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης