Γιατί πρέπει να πίνουμε νερό χωρίς νιτρικά άλατα
aqua3

Γιατί πρέπει να πίνουμε νερό χωρίς νιτρικά άλατα

Είναι γεγονός ότι το νερό συνδέεται με την καλή υγεία και σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει προσέχουμε να μην περιέχει ίχνη των οξειδωτικών ενώσεων που υπάρχουν στη φύση


Sponsored Content

Στην πιεστική καθημερινότητα που ζούμε, η στροφή προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι επιτακτική. Ωστόσο, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν παίρνουμε την απόφαση να βελτιώσουμε τη ζωή μας, είναι οι δίαιτες και η γυμναστική, χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας το πιο σημαντικό αγαθό για τον ανθρώπινο οργανισμό, που είναι το νερό. Αγνοούμε ότι περιέχει ορισμένες βλαβερές ουσίες για την υγεία μας, όπως είναι τα νιτρικά άλατα, και άρα πρέπει να βελτιώσουμε και την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε.

Τα νιτρικά, είναι φυσικές οξειδωτικές χημικές ουσίες που εκτός από το νερό βρίσκονται στο έδαφος και τον αέρα και για τα φυτά, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λιπασμάτων στην εντατική γεωργία. Ωστόσο, αν και είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των φυτών, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τον οργανισμό μας, με τις έρευνες να επισημαίνουν ότι οι βλάβες είναι τόσο βραχυχρόνιες όσο και μακροχρόνιες.
Όμως, πώς φτάνουν στον ανθρώπινο οργανισμό; Η υπερβολική χρήση τους στις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν από τα φυτά και να διοχετεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα επιβαρύνοντας χημικά τη σύνθεση των υπόγειων υδάτων και πόρων. Έτσι, καταλήγουμε να πίνουμε νερό με ίχνη νιτρικών, ακόμα και αν καταναλώνουμε εμφιαλωμένο. Η ειδική Οδηγία της Ε.Ε. (Directive 91/676/EEC) αναφέρει τη συγκεκριμένη ουσία ως τον κύριο παράγοντα μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη, επιβάλλοντας περιορισμούς για τη χρήση της.

Κλινικές μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα νιτρικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με σοβαρά προβλήματα υγείας στα βρέφη, όπως το σύνδρομο κυάνωσης (βρεφική μεθαιμοσφαιριναιμία), οι σχιστίες (π.χ. λαγόχειλο), τα προβλήματα στο νευρικό σωλήνα (νωτιαίο μυελό) και η δυσπλασία των άκρων. Έτσι, οι γυναίκες που εγκυμονούν ή όσες γυναίκες προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση νερού που έχει μολυνθεί με νιτρικά άλατα. Γενικότερα, η υψηλές τιμές στο πόσιμο νερό προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό, στον θυρεοειδή και στο κυκλοφορικό σύστημα ενώ στατιστικά συνδέονται με την αύξηση των καρκινογενέσεων, ειδικά όταν η πρόσληψη είναι μακροχρόνια.


Αλλάζουμε συνήθειες, κόβουμε τα νιτρικά
Ένα πρώτο βήμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και για έναν δυνατό οργανισμό, είναι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις βλαβερές χημικές ουσίες που υπάρχουν τόσο στα επεξεργασμένα τρόφιμα όσο και στο νερό.

Αρχικά, το πρώτο που πρέπει να αποφύγουμε είναι τα προϊόντα που έχουν υψηλά ποσοστά σε νάτριο ή νιτρικά (ΝΟ3), διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων. Επιπλέον, πρέπει να μειώσουμε την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όπως τα αλλαντικά (μπέικον, λουκάνικα κ.λπ.) γιατί περιέχουν αυξημένα ποσοστά που επιμηκύνει την ημερομηνία λήξεως.

Προτιμάμε οργανικά τρόφιμα με λιγότερα συντηρητικά και πλένουμε πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε. Αυξάνουμε τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας, καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, που σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τις επιπτώσεις στον οργανισμό.

Το καλύτερο νερό χωρίς νιτρικά

Δεν πρέπει να υποτιμάμε την ποιότητα του νερού που πίνουμε, είτε είναι βρύσης, είτε είναι εμφιαλωμένο, καθώς ακόμα και στα εμφιαλωμένα υπάρχουν ίχνη νιτρικών αλάτων. Προτιμάμε νερό που είναι χωρίς νιτρικά και το εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας, όπως το AQUA Carpatica το οποίο προέρχεται από επιλεγμένες πηγές μεταλλικών νερών με φυσικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και σημαντική περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα (π.χ. ανθρακικό ασβέστιο CaCO3, ανθρακικό μαγνήσιο MgCO3), χάρη στις γεωλογικές δομές που περιβάλλουν το υπέδαφος της πηγής.

Το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica είναι φυσικά και όχι τεχνητά αεριούχο, γεγονός που οφείλεται στα αρχαία, υπόγεια ηφαίστεια. Σε βάθος μεγαλύτερο από 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, ένα στρώμα μεταμορφωσιγενούς πετρώματος προστατεύει το νερό, καθώς αυτό αναμιγνύεται υπόγεια με φυσικό διοξείδιο του άνθρακα (CO2), δίνοντας στο AQUA Carpatica φυσικές φυσαλίδες. Δεν περιέχει νιτρικά και ίχνη χημικών ρύπων, ώστε να καταναλώνεται άφοβα από γυναίκες που κυοφορούν.


Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό, προέρχεται από την καρδιά των Καρπάθιων Ορέων και την προστατευόμενη πηγής Bajenaru. Το νερό AQUA Carpatica συλλέγεται από την πηγή με τρόπο που να διατηρεί αναλλοίωτη την αναλογία του σε μέταλλα, το ισορροπημένο pH και την γεύση του. Είναι σχεδόν χωρίς νιτρικά και μπορεί να καταναλωθεί από μωρά, νήπια και γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Για τις μικρές ηλικίες, το AQUA Carpatica προσφέρει το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Kids, με καπάκι ασφαλείας, ειδικά σχεδιασμένο για νήπια και περιέχει όλα τα οφέλη της πηγής Bajenaru. Η φιάλη του AQUA Carpatica Kids σχεδιάστηκε με σκοπό την ασφάλεια ακόμα και των πιο μικρών παιδιών με το καπάκι μα εμποδίζει την υπερχείλιση. Και αυτό είναι σχεδόν χωρίς νιτρικά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης