Έκθεση ΟΟΣΑ - ΠΟΥ: Ένας στους τρεις ενήλικες στην Ευρώπη δεν αθλείται αρκετά

Έκθεση ΟΟΣΑ - ΠΟΥ: Ένας στους τρεις ενήλικες στην Ευρώπη δεν αθλείται αρκετά

Μόνο το ένα τέταρτο των ενηλίκων άνω των 55 ετών κάνουν ένα σπορ ή ασκούνται τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως

shutterstock_234551020
Ένας στους τρεις εφήβους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αθλείται αρκετά, μια τάση που επιδεινώθηκε από την πανδημία της Covid-19 η οποία είχε επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας, υπογραμμίζει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το 2016, το 35,4% των ενηλίκων στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ δεν ήταν επαρκώς ενεργητικοί σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥγείας, που συνιστά 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως.

Σχεδόν οι μισοί (45%) δηλώνουν πως δεν ασκούνται ποτέ ούτε κάνουν κάποιο σπορ, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ και του ΟΑΣΑ.

Το χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας είναι επίσης σύνηθες στους εφήβους, ιδιαίτερα για τα κορίτσια: μόνο το 17,6% των αγοριών και το 9,6% των κοριτσιών δηλώνουν ότι τηρούν τη σύσταση του ΠΟΥγείας για τουλάχιστον μία ώρα μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας ημερησίως.

Και η κατάσταση δεν βελτιώνεται με την ηλικία: μόνο το ένα τέταρτο των ενηλίκων άνω των 55 ετών κάνουν ένα σπορ ή ασκούνται τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως.

Οι γυναίκες είναι επίσης λιγότερο ενεργητικές από τους άνδρες. Η διαφορά ανάμεσα στα φύλα είναι μεγάλη στις ηλικίες 15-24 ετών: το 73% των ανδρών έχουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αθλητικές δραστηριότητες ή ασκούνται, έναντι 58% των γυναικών.

Κλείσιμο
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει επίσης: μόνο το 24% των ανθρώπων που θεωρούν ότι ανήκουν στην εργατική τάξη δηλώνουν ότι ασκούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έναντι 51% των ανθρώπων που θεωρούν πως ανήκουν σε μια εύπορη κοινωνική κατηγορία.

Η πανδημία της Covid-19 επιδείνωσε την κατάσταση: αν τα περιοριστικά μέτρα ώθησαν μερικούς ενήλικες να αθλούνται περισσότερο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο για την πλειονότητα. Έτσι, πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους μείωσαν τη δραστηριότητά τους και μόνο το 7% σχεδίαζε να έχει περισσότερη φυσική δραστηριότητα όταν θα τελείωνε η πανδημία, υπογραμμίζει η μελέτη.

Αν όλοι τηρούσαν τα επίπεδα δραστηριότητας που συνιστά ο ΠΟΥγείας, τουλάχιστον 10.000 πρόωροι θάνατοι ανθρώπων ηλικίας 30 έως 70 ετών θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο. Το προσδόκιμο ζωής θα αυξανόταν κατά 7,5 μήνες για τους ανθρώπους που δεν είναι επαρκώς ενεργητικοί.

Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο, οι χώρες μέλη της ΕΕ θα εξοικονομούσαν το 0,6% του προϋπολογισμού τους για την υγεία, αναφέρει η έκθεση.



Ειδήσεις σήμερα:

Σβεν Μαρί κατά Βέλγων δικαστών - «Τρόπαιο η Καϊλή, έκαναν... Ευαγγέλιο τα λόγια του Παντσέρι»

Τραγωδία με το νεκρό κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη: «Δεν τους νοιάζει η ζωή των μαύρων» - Κραυγή της μάνας για τον θάνατό της

Δίκη Πισπιρίγκου: Απίστευτοι διάλογοι με Δασκαλάκη - «Ήθελε το σπέρμα μου για να κάνει μάγια»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης