ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Το πρόγραμμα «Ελευθερία», αφετηρία της μεταρρύθμισης στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Το πρόγραμμα «Ελευθερία», αφετηρία της μεταρρύθμισης στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η πανδημία COVID-19 υπενθύμισε στην ανθρωπότητα την αξία των εμβολίων στην πρόληψη και εξάλειψη δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών - Το «ΘΕΜΑ» και τα sites protothema.gr και ygeiamou.gr ανοίγουν τον διάλογο για την αξία του εμβολιασμού - Διαβάστε το άρθρο του Μάριου Θεμιστοκλέους

103646-mthem2211280-450x253
Ολόκληρο το άρθρο του Μάριου Θεμιστοκλέους*:
«Με την ύφεση της πανδημίας ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν απολογισμό για να δούμε τι πετύχαμε, τι χρειάζεται να αλλάξουμε και να διορθώσουμε στο μέλλον ώστε να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη εμπειρία που αποκτήσαμε. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα, 17 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, πέτυχε να βρισκόμαστε στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το 85% του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Χάρη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σώθηκαν 40.000 συμπολίτες μας και εκατοντάδες χιλιάδες προστατεύτηκαν από βαριά νόσηση και μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία τους.

Οι καινοτομίες και τα επιτεύγματα του μεγαλύτερου υγειονομικού εγχειρήματος που οργανώθηκε ποτέ στη χώρα θέτουν τις βάσεις για τη μεταρρύθμιση στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), που ήδη έχει ξεκινήσει. Η επόμενη μέρα του ΕΣΥ, και ειδικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), θα στηριχθεί στην εμπειρία που αποκτήθηκε κατά κύριο λόγο από το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία».

Οι κατευθύνσεις της επόμενης μέρας

- Ψηφιοποίηση: Η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά σύστημα παρακολούθησης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε σύστημα κεντρικής αποθήκευσης και διανομής με το οποίο παρακολουθούμε τα αποθέματα και τη διακίνηση των εμβολίων σε κάθε περιοχή της χώρας. Δημιουργήθηκε επίσης ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να αντλούνται δεδομένα και να παρακολουθείται η εμβολιαστική κάλυψη ανά περιοχή κάθε στιγμή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο εάν υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε μια συγκεκριμένη ομάδα.

Ετσι μπορούμε να οργανώνουμε εξειδικευμένες δράσεις για να επιτευχθεί η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Και ξεκινήσαμε την υλοποίησή του με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών, το οποίο θα είναι πλήρως ψηφιακό, και τη δημιουργία του ψηφιακού βιβλιαρίου υγείας του παιδιού.

- Σύστημα ραντεβού για εμβολιασμό στις δομές ΠΦΥ: Η ψηφιακή πλατφόρμα των ραντεβού (7.450.000 πολίτες έκλεισαν 20.280.000 ραντεβού) ξεχώρισε με την απλότητα και την ευχρηστία της. Εχει γίνει ήδη αναβάθμιση του συστήματος των ραντεβού στην ΠΦΥ που διευκολύνει τον πολίτη και παράλληλα έχουμε την πληροφορία για σημαντικές καθυστερήσεις στην εύρεση ραντεβού ώστε να προχωράμε σε διορθωτικές κινήσεις. Η ευκολία πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι θέμα εξυπηρέτησης, αλλά κυρίως θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας.

- Κατ’ οίκον παρακολούθηση: Προσωπικό των Κέντρων Υγείας, παρά την αυξημένη πίεση λόγω πανδημίας, επισκέφτηκε και εμβολίασε στα σπίτια τους 140.000 συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Το επίτευγμα της κατ’ οίκον παροχής υπηρεσιών, αν και πολλές φορές στο παρελθόν αναπτύχθηκε στη θεωρία, ποτέ δεν κατάφερε να εφαρμοστεί στην πράξη και στην έκταση αυτή. Η οργάνωση αυτή και η τεχνογνωσία θα αποτελέσουν τη βάση για την κατ’ οίκον παρακολούθηση αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του ΕΣΥ και δημιουργώντας αληθινούς δεσμούς κράτους - πολίτη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι από το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μητρώο πολιτών με δυσκολίες μετακίνησης.

- Υγεία για όλους: Με τις κινητές ομάδες αλλά και τα επιμέρους προγράμματα, όπως είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού στα νησιά «Γαλάζια Ελευθερία» και ο εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές, πετύχαμε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού. Με παρόμοια δράση και οργάνωση θα αναπτυχθούν κινητές ομάδες για στοχευμένες δράσεις σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους και αξιολογώντας τις ιδιαιτερότητές τους. Με αντίστοιχες στοχευμένες παρεμβάσεις θα αντιμετωπίσουμε και προβλήματα που παρουσιάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Στο νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους» υπάρχει διάταξη για την κατ’ οίκον παροχή υπηρεσιών και πλέον έχουμε το πλαίσιο για να επεκτείνουμε τη δράση οριζόντια σε όλη την επικράτεια.

Με το νομοσχέδιο αυτό ξεκινάμε την προσπάθεια να οργανώσουμε την ΠΦΥ με στόχο όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν δωρεάν, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, τον προσωπικό τους ιατρό, ο οποίος θα τους συμβουλεύει σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες για θέματα πρόληψης, αγωγής υγείας, διάγνωσης, θεραπείας, αποκτώντας παράλληλα τον ψηφιακό φάκελο υγείας με τον οποίο θα έχουν σημαντικά οφέλη τόσο οι ίδιοι όσο και το κοινωνικό σύνολο. Εχοντας πλέον την εμπειρία δημιουργούμε τα μέσα και τα εργαλεία ώστε να παράσχουμε στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, να φτάσουμε, ακόμη και να ξεπεράσουμε τους ευρωπαϊκούς δείκτες και να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου στον τομέα της Υγείας, αλλά και προβλήματα που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας, μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα υγείας που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο».

* Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Συντονιστής Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία»

** Η MSD Ελλάδος υποστηρίζει την πρωτοβουλία του «Πρώτου Θέματος» να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού. Η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει καμιά ανάμειξη στην επιλογή των αρθρογράφων και στο περιεχόμενο των κειμένων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης