ΗΠΑ: Ο FDA θα ζητήσει από τις καπνοβιομηχανίες χαμηλότερα επίπεδα νικοτίνης στα τσιγάρα

ΗΠΑ: Ο FDA θα ζητήσει από τις καπνοβιομηχανίες χαμηλότερα επίπεδα νικοτίνης στα τσιγάρα

Στόχος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ είναι να μειωθούν οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα - Αναμένονται αντιδράσεις από το λόμπι καπνού

1545335
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να ζητήσει από τις καπνοβιομηχανίες στις ΗΠΑ να μειώσουν την ποσότητα νικοτίνης στα τσιγάρα για να τα καταστήσουν λιγότερο εθιστικά, μια κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση του καπνίσματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Επειδή οι βλάβες που σχετίζονται με τον καπνό προκύπτουν κυρίως από τον εθισμό σε προϊόντα που εκθέτουν επανειλημμένα τους χρήστες σε τοξίνες, η FDA θα λάβει αυτό το μέτρο για να μειώσει τον εθισμό σε ορισμένα προϊόντα καπνού, δίνοντας έτσι στους χρήστες μεγαλύτερη δυνατότητα να σταματήσουν το κάπνισμα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.



Η πρόταση θα έθετε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών κατά του καπνίσματος, ενώ ανάλογο σχέδιο έχει προωθήσει και η Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτή η πρόταση θα οδηγήσει σε «πόλεμο» με το λόμπι καπνού, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Η FDA πιθανότατα θα πρέπει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις από τη βιομηχανία καπνού, η οποία έχει ήδη αρχίσει να επισημαίνει τους λόγους που δύσκολα θα ανατραπεί μια αγορά 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι νομικές προκλήσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επιλυθούν και ο Οργανισμός μπορεί να δώσει στον κλάδο πέντε ή περισσότερα χρόνια για να κάνει τις αλλαγές.

«Ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση», ενημέρωσε τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ όταν ρωτήθηκε για την πρόταση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, Επίτροπος του FDA, είχε αναφερθεί στην πρόταση του Οργανισμού για τη μείωση του εθισμού στη νικοτίνη, αλλά και για προϊόντα καπνίσματος που απελευθερώνουν 7.000 χημικές ουσίες και οδηγούν σε καρκίνο, καρδιακές και πνευμονολογικές παθήσεις. Η νικοτίνη είναι επίσης διαθέσιμη σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, μασήματα, έμπλαστρα και παστίλιες, αλλά αυτή η πρόταση προφανώς δεν θα επηρεάσει αυτά τα προϊόντα.

Περίπου 1.300 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε μέρα από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αθροίζοντας περίπου 480.000 θανάτους ετησίως.

Κλείσιμο
Το σχέδιο για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα θα μπορούσε να οδηγήσει τους περίπου 30 εκατομμύρια καπνιστές στις ΗΠΑ σε μια κατάσταση στέρησης της νικοτίνης, η οποία περιλαμβάνει διέγερση, δυσκολία εστίασης και ευερεθιστότητα που θα έστελνε αρκετούς σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση.

Οι ειδικοί είπαν ότι όσοι δεν έχουν σκοπό να κόψουν το κάπνισμα μπορεί να έφταναν σε σημείο να αγοράζουν τσιγάρα με υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη σε παράνομες αγορές ή πέρα από τα σύνορα στο Μεξικό και τον Καναδά.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Δρ Σκοτ Γκότλιμπ, επίτροπος του FDA εκείνη την εποχή, δημοσίευσε ένα σχέδιο για τη μείωση των επιπέδων νικοτίνης στα τσιγάρα σε ένα ελάχιστο ή μη εθιστικό επίπεδο. Η πρόταση διαμορφώθηκε το 2017, αλλά δεν υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Η RAI Services, η μητρική εταιρεία της RJ Reynolds που είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις καπνού, δήλωσε το 2018 ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν είχε στοιχεία ότι το σχέδιο μείωσης των επιπέδων νικοτίνης θα βελτίωνε τη δημόσια υγεία.

Τα τσιγάρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη είναι ήδη διαθέσιμα στους καταναλωτές, αν και με περιορισμένο τρόπο. Αυτή την άνοιξη, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας φυτών στη Νέα Υόρκη, η 22nd Century Group, άρχισε να πουλά ένα τσιγάρο μειωμένης νικοτίνης που χρειάστηκε 15 χρόνια και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να αναπτυχθεί μέσω της γενετικής χειραγώγησης του φυτού του καπνού.

Επιπλέον, ο FDA έχει κάνει σημαντική επένδυση σε μια εκστρατεία δημόσιας εκπαίδευσης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο με στόχο σχεδόν 10,7 εκατομμύρια νέους ηλικίας 12-17 ετών που έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα ή είναι ανοιχτοί να τα δοκιμάσουν, επισημαίνοντας πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.



Ειδήσεις σήμερα:

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Καταιγισμός» ερωτήσεων στην αδερφή της Πισπιρίγκου - Κατέθετε επί σχεδόν δέκα ώρες

Γέρακας: Νέο βίντεο από τη δολοφονία του 38χρονου ιδιοκτήτη βενζινάδικου - Μάρτυρας είδε τους εκτελεστές

Συνήγορος Καταναλωτή: Αυτοί είναι οι τηλεφωνικοί αριθμοί με υψηλές χρεώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης