Ο καφές φάρμακο… για τον καρκίνο του μαστού

Ο καφές φάρμακο… για τον καρκίνο του μαστού

Αισιόδοξο το αποτέλεσμα σχετικής έρευνας, το οποίο υποστηρίζει πως ο καφές περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού...

Ο καφές φάρμακο… για τον καρκίνο του μαστού
Αισιόδοξο το αποτέλεσμα σχετικής έρευνας, το οποίο υποστηρίζει πως ο καφές περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ειδικά οι     γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών, που πίνουν πολύ καφέ, έχουν πιθανώς μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν τον συγκεκριμένο καρκίνο. Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή Περ Χολ, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Breast Cancer Research».

Στην έρευνα μελέτησαν σχεδόν  6.000 γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες έπιναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ τη μέρα, είχαν λιγότερο από το μισό κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του μαστού, ενώ γενικότερα η πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου του μαστού ήταν μειωμένη κατά 20% περίπου.
Άλλοι όμως ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα μελέτη χρειάζεται επιβεβαίωση και δεν αποδεικνύει επαρκώς ότι είναι ο καφές η αιτία για τον μειωμένο κίνδυνο. Γι’ αυτό, επέμειναν ότι οι γυναίκες, αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, πρέπει να προτιμούν πρωτίστως ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής (έλεγχος βάρους, μείωση ή σταμάτημα της κατανάλωσης αλκοόλ, σωματική άσκηση κ.α.), ειδικά μετά την εμμηνόπαυση). Ήδη οι Σουηδοί ερευνητές ξεκίνησαν νέες μελέτες για να εμβαθύνουν στη σχέση καφέ-καρκίνου. Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες με καρκίνο του μαστού αναπτύσσουν μια συγκεκριμένη επιθετική μορφή όγκου, που συχνά αντιστέκεται στη θεραπεία και απαιτεί εντατική χημειοθεραπεία. «Ξαφνιαστήκαμε με το εύρημα, όμως είναι σαφές», δήλωσε ο Χολ, αν και παραδέχτηκε ότι δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο καφές φαίνεται να έχει αυτή την προστατευτική δράση. «Απλώς δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτή τη σχέση. Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές ουσίες στον καφέ, που θα μπορούσε οποιαδήποτε από αυτές να έχει αυτή την θετική επίδραση».

Προηγούμενες έρευνες έχουν πάντως υποθέσει ότι η κύρια ωφέλεια έγκειται στις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ. Μέχρι πάντως να γίνουν κι άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα, ο Σουηδός ερευνητής δήλωσε ότι δεν θα συνιστούσε στις γυναίκες να αυξήσουν την κατανάλωση καφέ, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η μεγάλη κατανάλωσή του προκαλεί παρενέργειες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης