Κορωνοϊός: Κλινικές δοκιμές αντισώματος για τη θεραπεία του ιού

Κορωνοϊός: Κλινικές δοκιμές αντισώματος για τη θεραπεία του ιού

Αναμένεται να ελεγχθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της βέλτιστης δοσολογίας για ανθρώπινη χρήση

koronoios
Στο στάδιο της κλινικής δοκιμής Φάσης Ι περνάει ένα πλήρως εξανθρωπισμένο μονοκλωνικό αντίσωμα (mAb) για τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Αναμένεται να ελεγχθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της βέλτιστης δοσολογίας για ανθρώπινη χρήση.

Πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή παγκοσμίως που αφορά ένα πλήρως εξανθρωπισμένο μονοκλωνικό αντίσωμα (mAb) και τη χορήγησή του σε υγιή άτομα. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη δοκιμαστεί χορήγησή του σε πρωτεύοντα θηλαστικά.

Στις αρχές Ιουνίου είχε προηγηθεί η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων της Κίνας (IMCAS) για έγκριση διενέργειας τέτοιων μελετών με πλήρως εξανθρωπισμένα μονοκλωνικά αντισώματα.

Αυτά έχουν προκύψει από την απομόνωση δεκάδων γονιδίων από διαδοχικούς ασθενείς με COVID-19/ Μετά από επαναλαμβανόμενα τεστ και συγκρίσεις, δύο ειδικά mAbs αποδείχθηκαν ως έχοντα την ικανότητα εξουδετέρωσης του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις δυνατότητές τους σε πιθήκους ρέζους μακάκους και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορούν ήταν ικανά να εμποδίσουν τη λοίμωξη των πειραματόζωων από τον νέο κορωνοϊό, μειώνοντας σημαντικά το ιικό φορτίο στο αναπνευστικό σύστημα και προστατεύοντας τους πνεύμονες από τη βλάβη που προκαλεί η λοίμωξη COVID-19.

Καθώς ο νέος κορωνοϊός φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, οι ερευνητές αναζητούν τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισής του. Και τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι ειδικοί τύποι ανοσοσφαιρίνης που στοχεύουν παθογόνους οργανισμούς και τους εμποδίζουν να εισβάλλουν στα κύτταρα. Το πλήρως εξανθρωπισμένο μονοκλωνικό αντίσωμα (mAb) που τίθεται τώρα σε κλινική δοκιμή αντιπροσωπεύει ένα καινοτόμο ειδικό φάρμακο που μπορεί να αναπτυχθεί για τον SARS-CoV-2.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης