Συναγερμός στην εκκλησία …για τις προσλήψεις

Συναγερμός στην εκκλησία …για τις προσλήψεις

Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, αποφάσισε σήμερα στη συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) με αφορμή την απόφαση να προσλαμβάνεται ένας δημόσιος υπάλληλος σε κάθε πέντε αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις κλπ.)...

Συναγερμός στην εκκλησία …για τις προσλήψεις
Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, αποφάσισε σήμερα στη συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) με αφορμή την απόφαση να προσλαμβάνεται ένας δημόσιος υπάλληλος σε κάθε πέντε αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις κλπ.).

Ο μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, που συναντήθηκε, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Συνόδου με τους αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, ενημέρωσε τους συνοδικούς ιεράρχες οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για επέκταση του περιορισμού των χειροτονιών , αν τελικά εφαρμοσθεί και στον εφημεριακό κλήρο η αναλογία των προσλήψεων. Δεδομένου ότι ο κλήρος είναι λειτουργοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Η Ιερά Σύνοδος, θα στείλει έγγραφο σε όλες τις μητροπόλεις να απαντήσουν πόσοι εφημέριοι συνταξιοδοτούνται και πόσες ελλείψεις έχουν.

Κλείσιμο
“ Δεν ζητάει εξαίρεση η Εκκλησία” επισήμανε ο κ. Δωρόθεος, “ Εμείς συμμετέχουμε στα προβλήματα του λαού, πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας κλπ. Αυτό όμως με τον εφημεριακό κλήρο είναι εξειδικευμένο λειτούργημα και μείζον θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ευαισθησία”.

Άλλωστε η Πολιτεία, όπως πρόσθεσε ο ιεράρχης, ακούει τα αιτήματά μας.

Σε ερώτηση αν εφαρμοσθεί η αναλογία θα σημάνει ενδεχομένως ότι γίνεται το πρώτο βήμα χωρισμού Εκκλησίας-Πολιτείας ο κ. Δωρόθεος απάντησε : “Επισήμως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα”.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος με αλλεπάλληλα κείμενά του καταφέρθηκε εναντίον των Εβραίων και των Μουσουλμάνων.

Η Σύνοδος δέχθηκε την έγγραφη διαμαρτυρία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στο οποίο θα στείλει και απάντηση σύμφωνα με την οποία : "Καταδικάζει κάθε μορφή φυλετισμού και διακρίσεως σε βάρος οιουδήποτε ανθρώπου επί τη βάσει φυλετικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών, ή άλλων διαφορών. Ειδικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, εξεδήλωσε πάντοτε τα φιλάδελφα αισθήματά Της για τους ΄Ελληνες που ακολουθούν την Εβραϊκή θρησκεία. Η Εκκλησία μας, κατά τα γεγονότα του Παγκοσμίου πολέμου εμπράκτως πρωτοστάτησε και εκινδύνευσε με αυτοθυσία για να προστατεύσει τους εν Ελλάδι διαβιούντες Εβραίους από την ναζιστική επιβουλή. “ Και η Σύνοδος καταλήγει για τον ίδιον τον μητροπολίτη ο οποίος μάλιστα, ως συνοδικός , ήταν παρών ότι “ Έκαστος επίσκοπος διατηρεί την αυτονομία εκφράσεως των απόψεών του, των οποίων φέρει την ευθύνη και την απόδειξη”.

Ακολούθως συζητήθηκαν και τα όσα εναντίον του Ισλάμ έγραψε ο Πειραιώς και οι συνοδικοί ιεράρχες κατέληξαν ότι “η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει κάθε μορφή φυλετικής και θρησκευτικής διακρίσεως, με φιλάδελφη δε αγάπη προσπαθεί κάθε μέρα να ανακουφίζει τις ανάγκες και τα αναφυόμενα προβλήματά τους.”.
Η Ιερά Σύνοδος, τέλος ασχολήθηκε και με το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών και αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα και θα υποβάλει τις προτάσεις της στο υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης