Θράκη: Προκλητικό και κατευθυνόμενο ρεπορτάζ του Al Jazeera

Θράκη: Προκλητικό και κατευθυνόμενο ρεπορτάζ του Al Jazeera

Με τον προκλητικό τίτλο: «Δυτική Θράκη, αμφισβητούμενος χώρος: Οι Τούρκοι της βορειοανατολικής Ελλάδας», ο δημοσιογράφος Γκλέν Έλλις παρουσιάζει τη μουσουλμανική μειονότητα ως «τουρκική»

al_jaze
Ερωτηματικά δημιουργεί η παραγωγή και πρόσφατη προβολή στο δίκτυο Al Jazeera, ενός αμφιλεγόμενου ρεπορτάζ για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το οποίο υιοθετεί απόλυτα την τουρκική προπαγάνδα και τα όσα διαχρονικά υποστηρίζει.

Με τον προκλητικό τίτλο: «Δυτική Θράκη, αμφισβητούμενος χώρος: Οι Τούρκοι της βορειοανατολικής Ελλάδας», ο δημοσιογράφος Γκλέν Έλλις παρουσιάζει τη μουσουλμανική μειονότητα ως «τουρκική», η οποία βρίσκεται υπό «διωγμό» ουσιαστικά, με τις ελληνικές Αρχές να «καταπατούν» τα δικαιώματά της.

Το ρεπορτάζ, διάρκειας 25’, μιλάει για 150.000 «Τούρκους» στην Θράκη, συμπεριλαμβανόμενους μέσα στον αριθμό αυτό τους Πομάκους και τους Ρομά της περιοχής, για τους οποίους βέβαια δεν κάνει την παραμικρή αναφορά.



Η αντικειμενικότητα του ρεπορτάζ του Al Jazeera, αμφισβητείται ευθέως από το γεγονός πως επέλεξε να μιλήσει για τη μειονότητα στη Θράκη, αποκλειστικά με πρόσωπα που σχετίζονται και καθοδηγούνται από το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής υιοθετώντας πλήρως την ατζέντα της Άγκυρας.

Κλείσιμο
Πρόσωπα που μονίμως στοχοποιούν στα διεθνή φόρα τη χώρα μας, όπως η πρόεδρος του εθνικιστικού μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ/DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου, που κατηγόρησε την Ελλάδα πως αρνείται την «τουρκική εθνική ταυτότητα» της μειονότητας, αλλά και ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο οποίος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του επειδή οι ελληνικές Αρχές, τον καθίζουν συχνά στο σκαμνί για αντιποίηση αρχής. Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις εκδοτών των μειονοτικών μέσων «Γκιουντέμ» και «Μιλλέτ», Χουλιά Εμίν και Τζενγκίζ Ομέρ αντίστοιχα, που κατηγόρησαν την Ελλάδα για «μη ελευθερία του λόγου», επειδή στο παρελθόν καταδικάστηκαν για συκοφαντική δυσφήμηση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός επίσης, πως ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, δεν επέλεξε να μιλήσει όχι μόνο με εκπροσώπους του άλλου σύνοικου στοιχείου της Θράκης (Χριστιανών), αλλά απέφυγε κάθε συνάντηση και με εκλεγμένους βουλευτές ή αιρετούς της μειονότητας.

«Μίλησαν μόνον όσοι έχουν εργολαβικά αναλάβει τον ρόλο του κατήγορου της χώρας μας –κατά κανόνα στο εξωτερικό– και όσοι πρακτορεύουν τα τουρκικά συμφέροντα στην Θράκη» σχολίασε στο protothema.gr επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης Πολιτών στο Δ.Σ. Κομοτηνής «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» και υπεύθυνος «Αντιφωνητής» που αναδεικνύει θέματα της Θράκης και των τουρκικών μεθοδεύσεων στην περιοχή.

Όπως προκύπτει από το προκλητικό ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος του Al Jazeera στόχο είχε να αναδείξει απόλυτα τους τουρκικούς ισχυρισμούς γύρω από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, αφήνοντας αιχμές για τις ελληνικές Αρχές που: «έριξαν δακρυγόνα και καπνογόνα και μόνο τότε οι Τούρκοι ανταπέδωσαν» στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Να σημειωθεί πως το τριμελές συνεργείο δεν είχε λάβει άδεια εξωτερικών γυρισμάτων, δεν είχε σχέδια χρήσης drone, μαγνητοσκόπησε πρόσωπα και πινακίδες αστυνομικών και γενικώς αδιαφόρησε για κάθε δεοντολογία. «Κάθε σκηνή και κάθε ατάκα ήταν στημένη για να «τεκμηριωθεί» η τούρκικη προπαγάνδα για την περιοχή» επισημαίνει ο κ. Καραϊσκος.

Στο ρεπορτάζ ακούγεται ο δημοσιογράφος να λέει πως το συνεργείο παρακολουθούνταν από αμάξι της αστυνομίας και πως τελικά συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για ένα βράδυ. «Το περιστατικό αυτό δεν συνέβη στη Θράκη αλλά στην… Κω, όπου πήγαν επίσης για να δείξουν κι άλλους «καταπιεσμένους ethnic Turks» λέει ο κ. Καραϊσκος, σημειώνοντας πως συνελήφθησαν να φωτογραφίζουν απαγορευμένους χώρους στο νησί.

Έως και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς το Al Jazeera, για τα όσα προκλητικά και αναληθή δημοσιοποίησε.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Νέα Μάκρη: Αγωνία για την «εισβολή» του ιού στο γηροκομείο - Σε καραντίνα όλη η μονάδα

Κορωνοϊός: Τρία βρέφη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης- Διασωληνωμένο το βρέφος από την Ξάνθη

Σύψας για κορωνοϊό: Είμαστε στο β’ ημίχρονο - Ανησυχία για τις εστίες υπερμετάδοσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης