Θεία Λειτουργία-Πάσχα: Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος με αίτημα για μυστήρια από την Κυριακή των Βαΐων

Θεία Λειτουργία-Πάσχα: Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος με αίτημα για μυστήρια από την Κυριακή των Βαΐων

Συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

ekklisia-agia-paraskeci
Eκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω κορωνοιού.

Οι Ιεράρχες ενόψει Πάσχα και με την ΚΥΑ που προβλέπει κλειστούς ναούς να λήγει στις 11 Απριλίου  αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών με τον ιερέα έναν ψάλτη και έναν και ένα νεωκόρο χωρίς πιστούς από την Κυριακή των Βαίων και μετά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε τηλεοπτικό μήνυμά του πριν από λίγες ημέρς απηύθυνε έκκληση προς τους ευλαβείς πιστούς να παραμείνουν στις οικίες τους. Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να προστατεύσουν τόσο τη δική τους ζωή όσο και των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, από την επιδημία του κορωνοϊού.

«Απευθύνω μια οφειλετική έκκληση προς όλους τους ευλαβείς πιστούς να προστατεύσουν την ιερότητα και τη συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα δε των ευαίσθητων και συμπαθών ευπαθών ομάδων πιστών. Άλλωστε, η κοινή προσευχή της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας αναφέρεται πάντοτε με ιδιαίτερη, μάλιστα, έμφαση στους μη δυναμένους να παραστούν σε αυτή για σοβαρούς λόγους υγείας ή οποιασδήποτε άλλης εύλογης αιτίας», είπε ο κ. Ιερώνυμος.

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο μήνυμά του είχε υπενθυμίσει την απόφαση της έκτακτης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με το θέμα της επιδημίας η οποία «εξέφρασε ήδη προληπτικώς την οφειλετική πρόνοιά της για την ανακούφιση της κοινής αγωνίας του δοκιμαζόμενου ευλαβούς ελληνικού λαού από την απρόβλεπτη και επικίνδυνη αόρατη απειλή. Υπό το πνεύμα αυτό αποφάσισε να απευθύνει έκκληση στους ευλαβείς πιστούς να αποφύγουν προς καιρόν τον κοινό εκκλησιασμό στους ιερούς ναούς και τους προέτρεψε να περιοριστούν στην προσευχή της κατ’ οίκον εκκλησίας ίνα μη το κακόν χείρον γένηται».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, ζήτησαν να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. 

Κλείσιμο
«Δεν διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία» λέει από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και τονίζει ότι «ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδος, εάν δοθεί η δυνατότητα, μέσα σε κλίμα απολύτου εμπιστοσύνης, με την ευθύνη των Ιεραρχών και όλων των Κληρικών της Ελλάδος, να κάνουμε τις Ακολουθίες με κλειστές θύρες, θα δώσει την δυνατότητα, να βρούμε ένα μέτρο που δεν θα επιτρέψει είτε τον "κρυπτοχριστιανισμό", είτε την εκμετάλλευση της κατάστασης από κάποιους άλλους, με σκοπό να προκαλέσουν γεγονότα, που θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες εξελίξεις».

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Ιγνάτιος. επισήμανε ότι είναι σημαντικό πως η αρμόδια υπουργός Παιδείας «έχει αντιληφθεί την ανάγκη και έχει πάρει πολύ καλή θέση. Εξαρτάται, λοιπόν, από όλους μας, να προχωρήσουμε και να γιορτάσουμε ένα Πάσχα, με μοναδικές συνθήκες, που δεν θα ξαναζήσουμε στο μέλλον, που, όμως, αν το χειριστούμε υπεύθυνα, θα έρθει η στιγμή για να γιορτάσουμε το αληθινό Πάσχα, που θα είναι το πέρασμα στην κανονικότητα».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: «Μείνετε σπίτι» λέει τώρα ο Ιερώνυμος

Κορωνοϊός: Παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα για εκκλησίες

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης