ΣτΕ: Παραμένουν στην Ελλάδα οι 2 από τις 3 Αφγανές που ζητούσαν άσυλο

ste_1

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Αθ. Ράντος διέταξε μόνο οι 2 από τις 3 Αφγανές που ζητούσαν άσυλο να μείνουν στην Ελλάδα

Μερικά δεκτή έκανε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής των 3 Αφγανών γυναικών, οι οποίες ζητούσαν να «παγώσει» η από 2 Μαρτίου 2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) σε εφαρμογή της οποίας στερούνται του δικαιώματός να καταθέσουν στην χώρα μας αίτημα διεθνούς προστασίας ως μετανάστες-πρόσφυγες.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει 3 Αφγανές, οι οποίες έχουν συνολικά 8 ανήλικα παιδιά, η ηλικία των οποίων είναι από ολίγων μηνών έως και 15 ετών, ενώ μια εξ αυτών είναι έγκυος και η άλλη λεχώνα και ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, απόφαση αναστολής και κύρια απόφαση κατά της εν λόγω ΠΝΠ.

Η υπόθεση έχει εισαχθεί στην μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ και θα συζητηθεί την 18η Σεπτεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται, ότι η εν λόγω ΠΝΠ αναστέλλει για ένα μήνα (από 2.3.2020) την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την ΠΝΠ, θα επιστραφούν, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους.

Ωστόσο, ο κ. Ράντος, έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για δύο από τις τρεις Αφγανές (μαζί με τα παιδιά τους), ενώ απέρριψε ως προς την τρίτη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα αναστολής εκτελέσεως της από 2-3-2020 ΠΝΠ, «κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020) και δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα των Αφγανών γυναικών κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούσαν «να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου». Και αυτό: 1) γιατί η σχετική βλάβη την οποία επικαλούνται οι προσφεύγουσες στο ΣτΕ, απορρέει ευθέως από το νόμο και 2) γιατί η άρνηση παραλαβής, «ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως»

Αντίθετα, ο κ. Ράντος διέταξε -ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο- να επέχει η διοίκηση από την αναγκαστική επιστροφή στην χώρα από την οποία προήλθαν, τόσο της εγκυμονούσα Αφγανή, όσο και δεύτερη η οποία είναι σε κατάσταση λοχείας, μαζί με τα παιδιά τους, καθώς οι δύο αυτές γυναίκες «αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων».

Οι τρεις Αφγανές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου που επιβλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, παραβιάζει τόσο τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, όσο και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικότερα, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων-μεταναστών.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, η οποία εκπροσωπεί της Αφγανές γυναίκες, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στην Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.

Η προσωρινή διαταγή

Το κείμενο της προσωρινή διαταγής του κ. Ράντου έχει ως εξής:

«Δέχεται εν μέρει.

Απορρίπτει το αίτημα αναστολής εκτελέσεως της από 2-3-2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020), δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως. Άλλωστε, οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται, πάντως, ως προδήλως βάσιμοι.

Απορρίπτει το αίτημα να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου, διότι η σχετική βλάβη απορρέει ευθέως από το νόμο, αλλά και διότι η άρνηση παραλαβής, ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως.

Διατάσσει, ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο, να απόσχει η Διοίκηση από την εξαναγκασμένη επιστροφή των 2ης και 3ης εκ των αιτουσών που αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων (εγκυμονούσα, τελούσα σε κατάσταση λοχείας).

Απορρίπτει την αίτηση κατά τα λοιπά.

Α. Ράντος».

Οι ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - ΣτΕ: Με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων δεν χάνονται οι προθεσμίες

Φαρμακεία θα ανοίγουν και μη φαρμακοποιοί με απόφαση του ΣτΕ

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για αλλαγή επωνύμου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

κα

Αυτή η ΠΝΠ στάζει αίμα. Να την χαίρονται αυτοί που την υπέγραψαν και να ξέρουν ότι θα τους κυνηγάει σε όλη την πολιτική τους σταδιοδρομία (όσο υπάρχει).

Βαλεντίνη

Ο Αbdull μου είναι πολύ ευχαριστημένος με αυτή την είδηση! Και εγώ επίσης...

Spyros

Ντροπή στο ΣτΕ που με μια γελοία δικαιολογία δήθεν 'ανθρωπιστική λογων' δίνει ασυλο (+ λεφτά, στέγη, κλπ) σε λαθροεισβολεις! Το γελοίο του θέματος είναι ότι οι λαθροφακλανες αυτές δεν είχαν πρόβλημα να μείνουν έγκυες και να γεννησουν ενώ εκαναν την διαδρομή της 'προσφυγιας' αλλά αμέσως απέκτησαν πρόβλημα και ταυτότητα' προσφυγα' όταν μπήκαν στην Μπανανια του Ελλάδισταν όπου ο κάθε Ραντος δίνει άσυλα γιατί απλά έτσι γουστάρει!?

Σάκης

Γιατί το περνάτε το θέμα στα μουλωχτά; Τι σημαίνει η απόφαση;

GEORGIOS

ΜΚΟ ΣτΕ

ΝΙΚ

ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΡΑΝΤΟ. ΑΞΙΟΣ ....ΕΛΛΗΝΑΣ

Κακώς πολυ κακώς

Δωστε σε όλους ασυλο κυριε .....μεχρι κ στον τελευταίο. Κι οταν θα σας σφαζουν ζωντανους για 5ευρω , τοτε μπορεί να αλλάξετε γνωμη .ilithii

Μαρια

Από πότε η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα εισόδου από το Αφγανιστάν?

Φτού σάς

Δίνετε κίνητρα σ'αυτές να τεκνοποίουν. Αλλά καί σε μας να κατευθυνθούμε πρός τα άκρα.

Όλες

Εγγυες από εδώ και πέρα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης