Αμερικανός συγγραφέας προκαλεί: Μύθος οι «Ανίκητοι Σπαρτιάτες»;

leonidas

Ο Myke Cole, συγγραφέας επιστημονικής και ιστορικής φαντασίας, έχει την πάγια τάση να προβοκάρει με τίτλους βιβλίων και ατάκες στα social media - Τι αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «Το Φετίχ με τη Σπάρτη είναι Πολιτισμικός Καρκίνος» - Η «λακωνοφιλία» και οι... οπαδοί του Τραμπ

Σε συνθήκες πολιορκίας και εγκλεισμού, εν μέρει λόγω αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι και εν μέρει λόγω πανδημικής ανίας, τα media του κόσμου ανασκαλεύουν αιωνίως άλυτα ζητήματα. Όπως πχ το εάν η αρχαία Σπάρτη ήταν όντως μια ηρωική στρατιωτική υπερδύναμη ή μήπως οι «Ανίκητοι Σπαρτιάτες» είναι ένα καλοστημένο ψέμα, το οποίο διαδίδεται και ενισχύεται διαρκώς -και εσκεμμένα- από τις ακροδεξιές οργανώσεις σε όλο τον πλανήτη.

Η πιο πρόσφατη αφορμή για την ανακίνηση αυτής της διαμάχης γύρω από την Αρχαία Σπάρτη, είναι τα podcast του περιοδικού επιστήμης και τεχνολογίας Wired. Σε κάποιο από αυτά τα ηχογραφημένα talk show, φιλοξενείται ο Myke Cole, ένας συγγραφέας διαφόρων μπεστ σέλερ επιστημονικής και ιστορικής φαντασίας.


Ο Cole έχει την πάγια τάση να προβοκάρει, με τίτλους βιβλίων και ατάκες στα social media, στις συνεντεύξεις του κ.λπ. Σε ό,τι αφορά στην Αρχαία Σπάρτη και την αλήθεια γύρω από το τι συνέβαινε στη θρυλική πόλη της Λακωνίας πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, ο Cole έχει συγγράψει το έργο «The Bronze Lie» (Το Χάλκινο Ψέμμα), ενώ τον Αύγουστο του 2019 είχε δημοσιεύσει ένα μακροσκελέστατο άρθρο στον New Republic. Ο τίτλος του ήταν «Το Φετίχ με τη Σπάρτη είναι Πολιτισμικός Καρκίνος».

Υπότιτλος: «Ο μύθος του ρωμαλέου πολεμικού κράτους έχει γαλουχήσει κοινωνίες επί χιλιάδες χρόνια. Σήμερα υποδαυλίζει μια φασιστική τάση σε όλο τον κόσμο».

Spartrump_01


Οι προθέσεις του Cole δεν θα μπορούσαν να έχουν μια σαφέστερη προκαταβολή, καθώς στο κείμενό του ο Αμερικανός συγγραφέας και πρώην στρατιωτικός, πράκτορας κ.λπ τονίζει: «Ο μύθος των Σπαρτιατών εκμεταλλεύεται τη βαθιά ριζωμένη μέσα μας αίσθηση της ανεπάρκειας. Είναι ένας μύθος που εξορύσσει τις ανασφάλειές μας, ότι εμείς δεν είμαστε όσο δυνατοί χρειάζεται, ούτε τόσο σκληροί ούτε τόσο πειθαρχημένοι. Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο μύθος της Σπάρτης έχει τόσες πολλές τρύπες που θα μπορούσαμε να τον χρησιμοποιούμε για να σουρώνουμε μακαρόνια».

Ο Cole προχωρά στην τεκμηρίωση των απόψεών του γράφοντας: «Σύμφωνα με τα κοινώς θρυλούμενα, οι Σπαρτιάτες ήταν οι καλύτεροι πολεμιστές που υπήρξαν ποτέ. Στην πραγματικότητα νικήθηκαν σε πολλές και αποφασιστικής σημασίας μάχες. Μας λένε ότι κυριάρχησαν στην Ελλάδα -αλλά μόλις και μετά βίας κατάφεραν να κερδίσουν κακήν κακώς σε μία φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου. Και μάλιστα χρηματοδοτούμενοι με φορτία χρυσού από τους Πέρσες. Κατόπιν οι Σπαρτιάτες τα έκαναν θάλασσα με την ηγεμονία τους μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

» Ακούμε ότι σκότωναν τα παιδιά που είχαν σωματικά ελαττώματα και δυσμορφίες. Ναι, αλλά ένας από τους βασιλείς τους ήταν κουτσός. Προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν στον αντίπαλο, όπως ισχυρίζεται ο θρύλος της Μάχης των Θερμοπυλών. Ωστόσο, στη Σφακτηρία το 425 πΧ 120 από δαύτους παραδόθηκαν στους Αθηναίους. Μνημονεύουμε τους Σπαρτιάτες επειδή υποτίθεται πως κράτησαν την Ελλάδα ελεύθερη από την ξένη εισβολή. Αυτό που έγινε όμως στ' αλήθεια ήταν ότι οι Σπαρτιάτες χρηματίστηκαν από τους ίδιους τους Πέρσες, αυτούς που πολέμησαν στις Θερμοπύλες».

Spartrump_02


Κατά τη γνώμη του Myke Cole -ο οποίος κάνει τα πάντα για να προκαλέσει όσους θαυμάζουν ή έστω τείνουν να υπολήπτονται το φαινόμενο της Αρχαίας Σπάρτης- ο μύθος έχει να κάνει με τους ίδιους τους Σπαρτιάτες. Οι οποίοι κατά τον Cole, επίτηδες, δεν άφησαν πίσω τους γραπτές μαρτυρίες, ώστε να μην αποκαλυφθεί ποτέ τι ακριβώς έκαναν οι ίδιοι και πώς έβλεπαν τον κόσμο. «Έφταναν έως του σημείου να μην χρησιμοποιούν δεύτερη φορά τους ίδιους συμμάχους, από φόβο μη διαρρεύσουν τα μυστικά τους.

» Κι όσο για τις Θερμοπύλες, οι κινηματογραφικοί '300' αντιφάσκουν με την πραγματικότητα. Ο Εφιάλτης πχ δεν ήταν ούτε Σπαρτιάτης ούτε καμπούρης. Μπορεί μάλιστα να μην υπήρξε καν. Οι 300 Σπαρτιάτες ήταν επικεφαλής μιας δύναμης 7.000 άλλων Ελλήνων -για να μην μιλήσουμε για τους δικούς τους είλωτες, τους οποίους έριξαν στη μάχη σαν ελαφρά οπλισμένους πεζικάριους. Και το ρεζουμέ αυτής της γενναίας υπεράσπισης δεν ήταν μια ένδοξη δικαίωση για την Ελλάδα, αλλά μια πενιχρή τριήμερη καθυστέρηση για τις στρατιές του Ξέρξη, ο οποίος κατόπιν βάδισε κανονικά προς την Αθήνα την οποίαν και έριξε στις φλόγες».

Στην προσπάθειά του να γκρεμίσει ολοσχερώς τον μύθο της Σπάρτης, ο Cole παρουσιάζει πάμπολλα επιχειρήματα, άλλα εύλογα και άλλα αμφισβητούμενης αξιοπιστίας. Παρόλ' αυτά, ο συγγραφέας επισημαίνει το εξής: «Η επίδραση της Αρχαίας Σπάρτης είναι παντού γύρω μας. Η πρόσφατη μανία με τη Σπάρτη στις δυτικές κοινωνίες ονομάζεται 'λακωνοφιλία'. Πρόκειται για έναν όρο που υπερβαίνει τα ιστορικά όρια της πόλης-κράτους στον οποίον κατ' αρχάς αναφερόταν. Τώρα πλέον χαρακτηρίζει οποιονδήποτε ή οτιδήποτε ξεχωρίζει με τη σκληρή αυταπάρνηση του, τη σκληραγώγηση και την αποφυγή των ανέσεων -απηχώντας περισσότερο το θρύλο των Σπαρτιατών παρά αυτό που πραγματικά υπήρξε.


» Συμβαίνει μια 'μετάσταση' της λατρείας των Σπαρτιατών στην εποχή των fake news. Δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε ρατσιστές, εθνικιστές, φασίστες κ.λπ. να ξαναγράψουν την ιστορία καταπώς τους βολεύει». Μεταξύ των φορέων του ιού της λακωνοφιλίας, ο Myke Cole συμπεριλαμβάνει τους ακραιφνείς Ευρωσκεπτικιστές αλλά και τους φανατικούς οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ -οι οποίοι και έκαναν ευρύτατα χρήση εικονογραφίας και συμβολισμών σπαρτιατικής έμπνευσης. Εξού και οι παραποιημένες εικόνες με το κεφάλι του Τραμπ στη θέση εκείνου του «Λεονάιντας», με τη μορφή του Χολιγουντιανού σταρ Τζέραρντ Μπάτλερ, στο ρόλο της ζωής του, με τον οποίον και πρόθυμα ταυτίστηκε ως ηθοποιός -όπως είδαμε άλλωστε πρόσφατα κατά την αφή της Ολυμπιακής φλόγας και στην Ελλάδα.

Εν τέλει το συμπέρασμα του Myke Cole κατόπιν όλης αυτής της αποδόμησης του σπαρτιατικού μύθου είναι ότι «οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες ήταν δειλοί όπως είμαστε και εμείς σήμερα, ήταν άπληστοι ακριβώς όπως είμαστε και εμείς, δεν έκρυβαν το φόβο τους όπως κι εμείς. Έφευγαν ηττημένοι από μάχες όπως συμβαίνει και με εμάς. Οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες ήταν όμως επίσης άξιοι για ηρωισμούς και σπουδαία κατορθώματα. Γενικά πιστεύω ότι μπορούμε να ταυτιστούμε πολύ πιο εύκολα με ανθρώπους που έχουν ελαττώματα και να τους χρησιμοποιήσουμε σαν πηγή έμπνευσης. Αυτό είναι πολύ πιο εποικοδομητικό και υγιές από την παρανοϊκή ιδέα ότι υπήρξαν κάποιοι μυθικοί υπερ-ήρωες. Κανείς ποτέ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο -και πολύ λιγότερο οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες».

Ειδήσεις σήμερα:

Οδυσσέας Ανδρούτσος: Ο ηρωικός οπλαρχηγός του '21 μέσα από ένα καινούργιο βιβλίο

Ο Γούντι Άλεν κατάφερε τελικά να εκδώσει την αμφιλεγόμενη αυτοβιογραφία του

Οι επιδημίες στην Ελλάδα του 19ου αιώνα - Ποια μέτρα είχαν ληφθεί τότε;


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (121)

Χ

Οι Άγγλοι υπήκοοι που διέπρατταν εγκλήματα για να τους τιμωρήσουν τους έστελναν με πλοίο στην Αμερική . Οπότε καταλαβαίνετε τι λαός είναι, τα συμπεράσματα δικά σας.

(((Myke Cole)))

Απλά και σύντομα γιατί ο τύπος είναι εντελώς γελοίος 1) οι Σπαρτιάτες «με δυσκολία νίκησαν» τον Πελοποννησιακο πόλεμο ΑΛΛΑ ΝΙΚΗΣΑΝ. Απέναντι σε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο ο οποίος εκλιπαρούσε για έλεος στο τέλος . Έλεος το οποίο επέδειξαν. 2) χρηματοδοτήθηκαν από τους Πέρσες ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΨΑΝ ΤΟΥΣ «ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ» τους που υποτίθεται «προστάτευαν» , προδίδοντας ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ το έθνος 3) Η παράδοση στη Σφακτηρια είναι ΑΞΙΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΗ και κάτι το οποίο θεωρήθηκε Πρωτοφανές από το Θουκυδιδη και τους αρχαίους Έλληνες ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΥΘΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΝ ΠΟΤΕ . ΗΤΑΝ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ που επιβεβαιώνει τον κανόνα και τιμωρήθηκαν για αυτό. 4) Οι 300 ήταν στην πρώτη γραμμή των 7000 στις θερμοπυλες . Όσο άντεχε η άμυνα ήταν Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ και ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 700 Θεσπιείς -που έτσι και αλλιώς έχαναν άμεσα την πατρίδα τους και είχαν αποφασίσει να πεθάνουν - που έμειναν ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΘΕΙ . Ο Λεωνιδας έδιωξε όλους τους υπόλοιπους και θυσιάστηκε για συμβολικούς και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ( για να ενώσει τους Έλληνες και να ικανοποιήσει το χρησμό που έλεγε ότι πρέπει να πεθάνει ο Βασιλιάς για να σωθεί η Σπάρτη) . Δεν ήταν η καθυστέρηση ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΑΛΛΑ Η ΕΝΝΟΤΗΤΑ , ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ που είχαν οι Σπαρτιάτες και οι Έλληνες, χάρη στις θερμοπυλες, ΟΤΑΝ ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΣΦΑΞΑΜΕ ΤΗΝ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΦΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ (((ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥ))) ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ. ΣΗΜ. Οι περιούσιοι ήταν ένθερμοι κολαούζοι των Περσων τότε - και για πολλά χρόνια μετά, και στους αλεξανδρινούς και στους ρωμαϊκούς χρόνους - (θεωρούσανε ότι τους είχανε σώσει από τους Βαβυλώνιους) . Τώρα που παρασιτούν σε άλλη αυτοκρατορία, θέλουνε να την παρασύρουν σε ισοπέδωση της Περσίας . Έτσι είναι αυτή η φάρα.

...

Άρα στην ουσία μας λες ότι όσα γράφει ισχύουν, απλά εσύ κάνεις διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με το τι σκέφτονταν οι Σπαρτιάτες και τι περνούσε από το μυαλό τους (πράγμα που, φυσικά, δε μπορείς να γνωρίζεις). Οκ, ευχαριστούμε για την επιβεβαίωση.

Θάνος

Σχολιάσα και χθες για τον αμερικάνο και τους σχολιαστές εδώ. Επειδή διάβασα στα σχόλια για αναζήτηση της αλήθειας, θα ήθελα να πω σε αυτούς τους σχολιαστές ότι οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από τα ψέμματα και ο συγγραφέας αλλά και αυτοί καταφεύγουν σε μισές αλήθειες. Μην περιμένετε από το σχολείο να τα μάθετε όλα, αλλά να διαβάζετε αναλυτικά ιστορικά βιβλία που περιέχουν τα πάντα. Και τα κακά και τα καλά των Σπαρτιατών, όπου προφανώς για να έχουν αφήσει το στίγμα τους στην Ιστορία, μάλλον τα καλά υπερέχουν. Και μια συμβουλή, μην κρίνετε την Ιστορία από κινηματογραφικές αμερικανιές. Επίσης, μην κρίνετε μια κατάσταση με σημερινά κριτήρια.

Έρχομαι;

Cole ηλίθιε πήγαινε στην γωνία να δεις

Mr Hmm

Είναι παντως ενθαρυντικο οτι μολις βγηκαν οι πραγματικοι αξιοι ηγετες σε παγκοσμιο επιπεδο, είχαμε μια πραγματικη δοκιμασια για αυτους.

Xn

Το ότι συνεργάστηκαν με τους Πέρσες είναι δεδομένο. Απλά δεν το λένε τα σχολικά βιβλία μας και άρα δεν έγινε ποτέ.

Πλούταρχου αποφθέγματα Λακωνικά

"Ού πόσοι αλλά που"

Steve

Βρες αλλο τροπο να γινεις γνωστος Cole και ασε τους Λακεδαιμονιους να κειτονται στις Θερμοπυλες στην

Οι πύλες της φωτιας

Η Αρχαία Σπάρτη συμβολίζει την δύναμη της πειθαρχίας. Ένα μικρό χωριό κατάφερε να γίνει θρύλος μόνο χάρη σε αυτή. Και αυτό να το βλέπουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι ο λαός απεχθάνεται την πειθαρχία. Όλα έχουν να κάνουν με την σωστή ηγεσία που απλά σήμερα λείπει. Τώρα για το αμερικανάκι τι να πεις; κρίνει και βάζει στην μέση και την ταινία που όντως περιέχει ένα σωρό ανακρίβειες (π.χ. ο Λεωνίδας σκοτώθηκε πριν την τελική μάχη, ο κάθε Σπαρτιάτης είχε και έναν βοηθό άρα 300 + 300) αλλά ένα είναι το συμπερασμα: επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν πως γινεται τόσο λίγοι να σκεφτούν να αντισταθούν σε τόσο πολλούς. Ίσως αυτό είναι που τους τσούζει γιατί ως μήνυμα είναι πολύ επικίνδυνο.

ανωνυμος

Εδω ρε φιλε στο εργο Τροια,αν το ειδες,τον Αγαμεμνωνα τον σκοτωσανε στον πολεμο,τι περιμενεις να πουν,οι αγραμματοι και αστοιχειωτοι αμερικανοι[ξερω τι λεω],εξ αλλου επειδη δεν αποτελουν ενα εθνος αλλα ειναι μαζεμματα εχουν φοβερο κομπλεξ εναντι των εθνων.Αν θα πας και τους ζησεις απο κοντα,θα παθεις πλακα.

EΛΛΑΣ

Nα 'τανε η ζήλεια ψώρα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης