Σεισμός στην Πάργα: 32 μετασεισμοί μετά τα 5,6 Ρίχτερ 

Σεισμός στην Πάργα: 32 μετασεισμοί μετά τα 5,6 Ρίχτερ 

 Επιφυλακτικός για την εξέλιξη του φαινομένου,  ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας

SEISMOS_PARGA
Συνολικά 32 μετασεισμοί με μέγιστο μέγεθος τα 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας στις πρώτες 18 ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα, με το επίκεντρο της να εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά της Πάργας με μικρό εστιακό βάθος προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν «μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου» σύμφωνα με το διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος είναι καθησυχαστικός και θεωρεί το χθεσινό συμβάν ως τον κύριο σεισμό. 

«Παρόλα αυτά σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικά μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό. Στην περίπτωση μας, ο κύριος σεισμός 5,6 Ρίχτερ έχει δυνατότητα για ένα μετασεισμό 4,6 Ρίχτερ. Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν στο φαινόμενο το οποίο θα έχει μια φυσιολογική φθίνουσα πορεία, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό», σημειώνει ο κ. Χουλιάρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή χθες  παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας στους κατοίκους ψυχραιμία. Ο ίδιος ανέφερε ότι η δόνηση προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς επισημαίνοντας ότι για το μέγεθος του σεισμού η περιοχή άντεξε. 

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, που ταρακούνησε την Ηπειρο και έγινε αισθητή από την Αλβανία μέχρι την Πάτρα και τη Λαμία, προκάλεσε τον ελαφρό τραυματισμό 3 ατόμων από πτώση αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους και σημαντικές καταστροφές σε τουλάχιστον 35 σπίτια κυρίως στην περιοχή του Καναλακίου με το επίκεντρο του σεισμού να εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού. Νωρίτερα, περίπου 3 ώρες πριν τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ είχε σημειωθεί στην περιοχή δόνηση 4,3 Ρίχτερ. 

Μεγάλα προβλήματα καταγράφηκαν στον ορεινό όγκος της δημοτικής ενότητας Λούρου με κατολισθήσεις και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και της ηλεκτροδότησης. Στο μεταξύ σε ξενοδοχεία διανυκτέρευσαν απόψε οι 20 κάτοικοι της περιοχής, των οποίων τα σπίτια τους έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και έχουν κριθεί ακατάλληλα. Για τη στέγασή τους χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές ξενοδοχειακές μονάδες στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού. 

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα - Ζημιές σε κτίρια στο Καναλάκι

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Πάργα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης