Κορωνοϊός: Αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα - Άλλη Ελλάδα σε μόλις μία εβδομάδα

Κορωνοϊός: Αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα - Άλλη Ελλάδα σε μόλις μία εβδομάδα

Η βεντάλια των μέτρων προστασίας αλλάζει καθε πτυχή της ελληνικής καθημερινότητας - Εργασία, εκπαίδευση, επιχειρήσεις από απόσταση - Διαθέσιμα σε καταστήματα μόνο τρόφιμα και φάρμακα

sxoleia_KYA
Ραγδαία μεταβολή των καθημερινών συνηθειών των Ελλήνων πολιτών επιβάλλει η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σε βαθμό που λίγα πράγματα θυμίζουν πια τους ρυθμούς της ζωής, μόλις μια εβδομάδα πριν. Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τοποθετεί την Ευρώπη στην καρδιά της πανδημίας, στην κλιμάκωση των μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας προχώρησε τις τελευταίες δύο ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου, συντονίζοντας λειτουργίες και νόρμες δεκαετιών στις πρωτόγνωρες για τον πλανήτη συνθήκες.

Τηλεκπαίδευση

Με τις ταχύτητες εξάπλωσης του ιού να επιβάλλουν διαρκή επαγρύπνηση, η μετάβαση σε ψηφιακές μορφές εκπαίδευσης έγινε ήδη από χθες και παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς κλειστά παραμένουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων της χώρας. "Οι Πανελλήνιες θα γίνουν, έχουμε δεσμευτεί" υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενεργοποιώντας μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας τα ψηφιακά εργαλεία διδασκαλίας.

Τα σενάρια για το το μέλλον της φετινής σχολικής χρονιάς ανέπτυξε στον ΘΕΜΑ 104, 6 η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέροντας σχετικά ότι στην περίπτωση που τα σχολεία "κλείσουν μέχρι τρεις εβδομάδες", τότε η αναπλήρωση της ύλης θα γίνει "με σχετικά ήπιους τρόπους, όπως με την μείωση της διδακτικής ώρας στα 35 λεπτά". Αν η αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας υπερβεί το παραπάνω διάστημα, "εκεί θα μιλήσουμε ενδεχομένως για επεκταση σχολικού έτους" πρόσθεσε η υπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο "ελαφράς μετακύλισης των Πανελληνίων εξετάσεων". Την αρχή στην εξ' αποστάσεως διδασκαλία έκανε χθες και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκκινώντας τις πρώτες υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, ενώ αναμένονται τις επόμενες ημέρες και ανάλογες υποδομές από τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Ψωμί και φάρμακα

Η διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊού και σε άλλες περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με την πλημμελή τήρηση των μέτρων αυτοπεριορισμού υπήρξαν τα αίτια για την αλλαγή επιπέδου ασφάλειας στις εμπορικές και κοινωνικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους ειδικούς της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου υγείας, θέτοντας απο σήμερα σε λειτουργία ένα αυστηρότερο πλαίσιο.

Με αυτά τα δεδομένα:

Κλειστά παραμένουν στο εξής:

Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα
Καφέ, μπαρ και καφετέριες
Μαγαζιά εστίασης εκτός από ντελίβερι και take away
Πρακτορεία τυχερών παιγνίων
Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κτλ)
Βιβλιοθήκες
Μουσεία
Αθλητικοί χώροι
Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια

Ανοιχτά παραμένουν:

Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα
Σουπερ μάρκετ
Λαϊκές αγορές
Φούρνοι
Ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα)
Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
Τράπεζες με περιορισμούς ως προς την παρουσία κοινού

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι σε αναστολή λειτουργίας έχουν ήδη τεθεί από το υπουργείο υγείας:

Γυμναστήρια
Κέντρα διασκέδασης
Κινηματογράφοι
Θέατρα
Όπως και τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα μέχρι τις 27 Μαρτίου.
kafeteries_main

Μεταφορές

Κλείσιμο
Στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς με μειωμένο προσωπικό, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, προχώρησε και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η επιβατική κίνηση εχει μειωθεί κατακόρυφα στις δημόσιες συγκοινωνίες λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Να χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες αντί των νομισμάτων συνιστά και ο ΟΑΣΑ, ενώ αναστέλλεται και η εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, μετά από σχετικό αίτημα των εργαζομένων.

Εργασία από απόσταση

Ευελιξία στις μορφές εργασίας, άδειες ειδικού σκοπού και προβλέψεις για τους εργαζόμενους τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και στη σειρά εφαρμοστικών εγκυκλίων που εξέδωσε η κυβερνηση τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, προκειμένου οι δημόσιες υπηρεσίες, διοικητικές λειτουργίες, εργοδότες και απασχολούμενοι να καλύψουν σχεδόν αλματωδώς την μετάβαση στο νέο, εργασιακό τοπίο.

Άδειες

Παρότι αχαρτογράφητο το εργασιακό καθεστώς σε συνθήκες διεθνούς πανδημίας, άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους - γονείς μαθητών έως και την τάξη της Γ´ Γυμνασίου- θεσπίστηκε στα μέσα της εβδομάδας, η οποία χορηγείται υπό το καθεστώς:

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μια θα καταγράφεται ως κανονική άδεια. Αν οι υπάλληλοι επιλέξουν αντί της άδειας να εργαστούν, μπορούν με μειωμένο ωράριο εργασίας μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το 1/3, ενώ τα 2/3 καλύπτονται από τον εργοδότη, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να δηλώσει στο πληροφοριακό συστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, όσους εργαζόμενούς του έκαναν χρήση της ανωτέρω άδειας.

Ευέλικτα ωράρια

Παράλληλα, με στόχο τη συνεχή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, τα στελέχη τους μπορούν να εργαστούν:

Με χρήση μέσων όπως η τηλεδιάσκεψη, όπου είναι εφικτό
Με δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας
Με ορισμό προσωπικού ασφαλείας
Με δυνατότητα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας.

Επιπλέον, ειδική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται τις επόμενες ημέρες και για εργαζόμενους του δημοσίου τομέα που εντάσσονται στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ασθένειας τους.

Πρόνοιες και για τους ανέργους

Με στόχο τη δραστική μειωση του συγχρωτισμού στις υπηρεσίες του, στη λήψη προληπτικών μέτρων προχώρησε και η διοικηση του ΟΑΕΔ, ανακοινώνοντας πως στο εξής:

Η τακτική επιδότηση των ανέργων που υποβάλλουν αίτηση από χθες και μεχρι την Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020, θα ξεκινάει αναδρομικά από την 7η ημέρα μετά την ημερομηνία απόλυσής τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης, ώστε να μην χρειάζεται οι άνεργοι να προσέρχονται στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης άμεσα.

Επιπλέον, όλες οι συνεντεύξεις ανέργων με εργασιακούς συμβούλους, είτε ειναι προγραμματισμένες, είτε πρόκειται να προγραμματιστούν, θα διεξάγονται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Παράλληλα, κλειστές για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν και όλες οι εκπαιδευτικές δομές του ΟΑΕΔ.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός - Φαρμακεία: Τα έκτακτα μέτρα που θα λάβουν οι φαρμακοποιοί

Κορωνοϊός-μέτρα: Τι αλλάζει για τους επόμενους 2-3 μήνες σε επιδόματα, δάνεια, αγορά εργασίας

Κορωνοϊός-μέτρα: Η ευρεία διασπορά έφερε «λουκέτο» σε εστιατόρια, καφετέριες, γήπεδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης