Μάσκες: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν και μετά τη χρήση της - Διαβάστε αναλυτικά

Μάσκες: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν και μετά τη χρήση της - Διαβάστε αναλυτικά

Κορωνοϊός - Μάσκες:

maskes_koronoios
Προστατεύει τελικά η μάσκα από τον κορωνοϊό; Ο ιός COVID19 ανήκει στους αναπνευστικούς κορoνοϊούς που μεταδίδονται μέσω μολυσματικών σταγονιδίων με αναπνοή, βήχα, φτέρνισμα, προσβεβλημένα από τον ιό αντικείμενα.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ιός προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος και δύσπνοια είναι τα κύρια συμπτώματα. Σε ορισμένους ασθενείς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εξουδετερώνει με επάρκεια τον ιό, οπότε αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία και οργανική ανεπάρκεια. Διαδεδομένη πρακτική προστασίας από τον ιό είναι η χρήση μάσκας. Σε πολλά κράτη η διαθεσιμότητα των προστατευτικών μασκών έχει εκλείψει λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Τι πρέπει να ξέρετε κατά την εφαρμογή μάσκας

-Όταν δεν παρευρίσκεστε σε κλειστούς χώρους και σε απόσταση μικρότερη από δύο μέτρα από ανθρώπους που είναι άρρωστοι ή βήχουν, η μάσκα σας είναι παντελώς άχρηστη. Έτσι μην φοράτε μάσκα όταν απλώς βγάζετε το σκύλο σας βόλτα ή επιλέγετε να απολαύσετε την πεζοπορία σας υπό το φως του ανοιξιάτικου ήλιου.

-Η μάσκα δεν προστατεύει πλήρως και δεν αποτελεί υποκατάστατο των μέτρων υγιεινής, που είναι σημαντικά για την αποτροπή της μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων. Ο καλός αερισμός των χώρων και το καλό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητα. Επιπρόσθετα, τα χέρια πρέπει να πλένονται σωστά και με επιμέλεια πριν την τοποθέτηση της μάσκας, πριν και μετά την αφαίρεσή της. Τα χέρια πρέπει να πλένονται με επιμέλεια τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα χωρίς να παραλείπονται οι καρποί, οι περιοχές κάτω από νύχια και οι πτυχές των δακτύλων.


-Πριν βγάλετε μια μάσκα, καθαρίστε τα χέρια με σαπούνι και νερό και σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση, με αλκοολούχο διάλυμα 70%.

-Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με τη μάσκα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου σας και της μάσκας. Εάν η μάσκα φέρει μεταλλικό έλασμα για τη μύτη, πρέπει να το τοποθετείτε σωστή στην ράχη της μύτης.

Κλείσιμο
-Αποφύγετε να αγγίζετε τη μάσκα κατά τη χρήση της. Εάν το κάνετε, καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και, σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση, με αλκοολούχο διάλυμα 70%.

-Αντικαταστήστε τη μάσκα με μια νέα όταν είναι υγρή και μην επαναχρησιμοποιείτε μάσκες μίας χρήσης.

-Για να αφαιρέσετε τη μάσκα, αφαιρέστε την από πίσω τραβώντας τα κορδόνια χωρίς να αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Πετάξτε την άμεσα σε κλειστό κάδο απορριμμάτων. Καθαρίστε τα χέρια με σαπούνι και νερό και, σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση, με αλκοολούχο διάλυμα 70%.

-Κατά την εφαρμογή της συνήθους απλής χειρουργικής μάσκας που είναι μιας χρήσεως, το χρωματιστό μέρος της μάσκας τοποθετείται προς τα έξω, λόγω ανάλογης θέσης του αντιμικροβιακού φίλτρου.

-Αλλάξτε τη μάσκα όταν υγρανθεί και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, που αφορούν την αντοχή της μάσκας στην υγρασία:
Παρά το γεγονός ότι η μάσκα αποτελεί ένα αδρό αρχικό φραγμό εισόδου για τα μικρόβια, λόγω της αναπνοής προοδευτικά η υγρασία της μάσκας αυξάνεται, με αποτέλεσμα το υγρό περιβάλλον να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι αυξημένη.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός - Σχολεία: Το προληπτικό κλείσιμό τους μπορεί να σώσει ζωές, λέει Έλληνας καθηγητής του Yale


Κορωνοϊός στο Λονδίνο: Κρούσμα στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο Gosh - Γιατρός θετικός στον ιό


Κορωνοϊός: Μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό - Πτώση 50% καταγράφουν οι ξενοδόχοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης