Μετανάστες - Κύπρος: Κλειστές δομές φιλοξενίας και επιτάχυνση της διαδικασίας για το άσυλο

Μετανάστες - Κύπρος: Κλειστές δομές φιλοξενίας και επιτάχυνση της διαδικασίας για το άσυλο

Μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης καθώς εντείνονται οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία και τα κατεχόμενα

Cyprus_metanastes
Η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα σε θέματα μετανάστευσης, καθώς η συνεχιζόμενη ροή μεταναστών από την Τουρκία και από τα κατεχόμενα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες υποδοχής και φιλοξενίας τους.

Πρόκειται να δημιουργηθούν κλειστές δομές για φιλοξενία όσων εισέρχονται παρανόμως στις ελεύθερες περιοχές και να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Σήμερα εκκρεμούν 18.000 αιτήσεις ενώ περίπου 4.000 αιτήσεις που έχουν απορριφθεί βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου για επανεξέταση. Η Λευκωσία έχει ζητήσει την βοήθεια της ΕΕ ώστε να συμβάλλει με οικονομικούς πόρους και προσωπικό στη ταχεία εξέταση των αιτήσεων.

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν απελάσεις χιλιάδων αλλοδαπών που βρίσκονται παρανόμως στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εναντίον τους εκκρεμούν διατάγματα σύλληψης και απέλασης. Και σε αυτή τη περίπτωση θα ζητηθεί η βοήθεια της ΕΕ ώστε να επιτευχθούν οι επαναπροωθήσεις στις χώρες καταγωγής των αλλοδαπών. Μεγάλο πρόβλημα είναι η άρνηση διαφόρων χωρών να δεχθούν τους υπηκόους τους αλλά και η απουσία ταξιδιωτικών εγγράφων τα οποία καταστρέφουν οι ίδιοι οι αλλοδαποί για να καθυστερήσουν την απέλασή τους.

Στο πλαίσιο των μέτρων, θα περιοριστούν οι άδειες για φοίτηση αλλοδαπών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κάποια εξ αυτών λειτουργούν απλώς για προσέλκυση υπηκόων από αφρικανικές και ασιατικές χώρες, οι οποίοι μετά την εγγραφή τους εξαφανίζονται και εργάζονται παράνομα μέχρι αν εντοπιστούν και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο, καθώς η διαδικασία λόγω των καθυστερήσεων εξασφαλίζει παραμονή για πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση 20 Αιγυπτίων που αιτήθηκαν εγγραφή σε ιδιωτικό κολέγιο και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κανένα σκοπό να φοιτήσουν. Απορρίφθηκαν και οι 20 αιτήσεις.

Ένας άλλος περιορισμός θα αφορά την σύναψη πολιτικών γάμων καθώς λειτουργούν κυκλώματα που στήνουν εικονικούς γάμους μεταξύ αλλοδαπών από μη ευρωπαϊκές χώρες με γυναίκες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Με αυτό τον τρόπο, Ασιάτες και Αφρικανοί καθίστανται σύζυγοι Ευρωπαίων υπηκόων και εξασφαλίζουν διαμονή και διακίνηση στην ΕΕ.

Προσφάτως η Ρουμανία ζήτησε από τη κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα καθώς διαπιστώθηκε ότι 438 Ρουμάνες έκαναν το τελευταίο διάστημα εικονικούς γάμους στη Κύπρο. Πολλές εξ αυτών έχουν οικογένειες στη Ρουμανία και είναι ήδη έγγαμες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που «γαμπρός» και «νύφη» συστήθηκαν για πρώτη φορά μπροστά στον δήμαρχο την ώρα του πολιτικού γάμου.

Κλείσιμο
Στην πράσινη γραμμή εντείνονται οι περιπολίες ενώ σύντομα θα μπουν κάμερες σε σημεία που παραμένουν αφύλακτα.

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: Συζήτησε για μεταναστευτικό και κυπριακό με τον Αναστασιάδη

Μεταναστευτικό: Aύξηση των ροών και στην Κύπρο

Κύπρος: Συνεχείς οι αφίξεις μεταναστών - Πάνω από 200 έφτασαν σε τρεις μόνο ημέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης