Κορωνοϊός: Η «ταυτότητα» των επτά ελληνικών κρουσμάτων - Συνεχίζεται η προσπάθεια ιχνηλάτησης επαφών

Κορωνοϊός: Η «ταυτότητα» των επτά ελληνικών κρουσμάτων - Συνεχίζεται η προσπάθεια ιχνηλάτησης επαφών

Στα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Παρασκευής, προστέθηκαν χθες άλλα τρία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ποια κρούσματα χαρακτηρίζονται «εισαγόμενα - Ως το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν ελεγχθεί περί τα 153 δείγματα που ελήφθησαν από ανθρώπους γύρω από τα τέσσερα πρώτα κρούσματα

ARTHROU-KORNAIOS-ELLADA
Το ντόμινο της εγχώριας μετάδοσης της λοίμωξης με κορωνοϊό SARS-CoV-2 βρίσκεται πια σε κίνηση στην Ελλάδα. Χθες, στα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, προστέθηκαν άλλα τρία, ένα στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα.

Παράλληλα, συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η ιχνηλάτηση των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μια διαδικασία απαιτητική και δύσκολη μέσω της οποίας επιχειρείται αν όχι η διακοπή, ο περιορισμός της εγχώριας μετάδοσης της λοίμωξης. Ειναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, χαρακτήρισε "επίπονη" την προσπάθεια της ιχνηλάτησης των επαφών των τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν ελεγχθεί περί τα 153 δείγματα που ελήφθησαν από ανθρώπους γύρω από τα τέσσερα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα για κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Αττικόν και ΑΧΕΠΑ.

Από τα τα τρία νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν από τα Εργαστήρια Αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα δύο χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως στενές επαφές των άλλων, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Και προστίθενται στο πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης που ήταν το 10χρονο παιδι της 38χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αναφέρθηκε ως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης του κορωνοϊού στη χώρα μας την περασμένη Τετάρτη.

Από τα επτά κρούσματα τα τέσσερα είναι "εισαγόμενα", αφορούν δηλαδή ανθρώπους (τρεις γυναίκες και έναν άνδρα) που είχαν ταξιδέψει σε περιοχή με επιδημία της λοίμωξης του κορωνοϊού, στη βόρεια Ιταλία, μολύνθηκαν με τον ιό και εμφάνισαν συμπτώματα της λοίμωξης όταν επέστρεψαν στη χώρα μας. Οι δυο εξ αυτών έχουν μεταδώσει τον ιό σε άλλα τρία άτομα, η μία στο 10χρονο παιδί της και σε φίλη της, και η άλλη σε άνδρα του στενού περιβάλλοντος της.

Συγκεκριμένα, και όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τον καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, πρόκειται για δύο εγχώριες, δευτερογενείς μεταδόσεις του κορωνοϊού. Η πρώτη περίπτωση αφορά μία Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος (είναι η επιχειρηματίας και διαμερισματική σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη η οποία αποτέλεσε και το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας την περασμένη Τετάρτη). Η δεύτερη αφορά έναν  συνάδελφο του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, δηλαδή της εργαζόμενης της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ανακοινώθηκε ότι έχει μολυνθεί την περασμένη Πέμπτη. Σημειώνεται πως και οι δύο γυναίκες νοσηλεύονται από την ημέρα της διάγνωσής τους στο ΑΧΕΠΑ και το Αττικόν, αντίστοιχα, που είναι νοσοκομεία Αναφοράς και η εικόνα τους χαρακτηρίστηκε εξαρχής καλή, καθώς είχαν ήπια συμπτώματα της ίωσης.

Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται και το ηλικίας 10 ετών παιδί της 38χρονης, επίσης σε καλή κατάσταση. Ο σύζυγος και η μητέρα της γυναίκας βρέθηκαν αρνητικοί και έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν επισταμένως την υγεία τους και να περιορίσουν τις δραστηριοτητές τους. Το ίδιο συνεστήθη και στους συνεπιβάτες της στην αεροπορική πτήση καθώς και σε όσους άλλους ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της. Πλέον, και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού της 38χρονης προστέθηκε και μια εκπαιδευτικός, φίλη της, η οποία νοσηλεύεται από χθες επίσης στο ΑΧΕΠΑ.

Κλείσιμο
Στο επίκεντρο της ιχνηλάτησης των ειδικών βρίσκονται οι επαφές της γυναίκας που ανακοινώθηκε την περασμενη Πέμπτη ως το τρίτο κρούσμα, μια γυναίκα η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο με την κόρη της. Η ίδια παραμενει νοσηλευόμενη στο Αττικόν απο τότε παρακολουθώντας παράλληλα με αγωνία την εξέλιξη της απόμονωσης και του ελέγχου της κόρης της στο Λονδίνο - διότι η 16χρονη είχε ταξιδέψει με δεκάδες άλλα παιδιά από το Κολέγιο Αθηνών στη βρετανική πρωτεύουσα μετα το ταξίδι της στην Ιταλία. Αμέσως μολις η μητέρα της βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό σήμανε συναγερμός, οι μαθητές επέστρεψαν στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής και τους δόθηκαν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τυχόν συμπτώματα. Ωστόσο, η κόρη της τραπεζικής υπαλλήλου, όπως και ένας άλλος μαθητής έχουν μείνει στο Λονδίνο - αναμένουν το αποτελεσμα του μοριακού ελέγχου στον οποίο υποβλήθηκαν που εκτιμάται ότι θα δοθεί την ερρχόμενη Τρίτη. Σημειωτέον πως είχε ανακοινωθεί ότι ο γιος της γυναίκας, μαθητής γυμνασίου, βρέθηκε αρνητικός.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, η γυναίκα έχει μεταδώσει τον ιό σε άλλο πρόσωπο, σε "Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας" όπως αναφέρεται.

Εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν το περιστατικό που αφορά εκπαιδευτικό από τη δυτική Αττική (ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή), καθώς και ένα ακόμη που ανακοινώθηκε χθες και αφορά Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης