Έβρος: Δεύτερη ημέρα «μάχης» για να μην περάσουν τα σύνορα οι μετανάστες

Έβρος: Δεύτερη ημέρα «μάχης» για να μην περάσουν τα σύνορα οι μετανάστες

Μετανάστες προσπάθουσαν όλο το βράδυ να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές - Πληροφορίες ακόμα και για πυροβολισμούς Τούρκων για να τους «σπρώξουν» στην Ελλάδα -Με δακρυγόνα απάντησαν οι αστυνομικοί - Μικρές ομάδες μεταναστών κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα από άλλα σημεία

ARHROU-EBROS
Υπό το βάρος των ίδιων των γεγονότων, η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτραπεί καμία παράνομη είσοδος. Μετά την χαοτική κατάσταση που επικράτησε στα νησιά, ακολούθησε και ο πρωτοφανής εκβιασμός της Τουρκίας, η οποία άφησε ελεύθερες τις διελεύσεις μεταναστών προς την Ελλάδα. Για ακόμα μία φορά, με «όπλο» το μεταναστευτικό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο παραβιάζει την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, αλλά και εκβιάζει τη Δύση προκειμένου να τον στηρίξει στο μέτωπο της Συρίας, «ανοίγοντας» σε μετανάστες τις πύλες που οδηγούν στην Ευρώπη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δόθηκε ένας υπεράνθρωπος αγώνας στις Καστανιές Έβρου από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας και μάλιστα υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Χιλιάδες μετανάστες επιχειρούσαν συντονισμένα να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών. Πρόκειται για τα περίπου 1500 άτομα που επιβιβάστηκαν σε ταξί και λεωφορεία που είχε «ναυλώσει» η τουρκική κυβέρνηση. Έτσι, βρέθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και την Ανδριανούπολη στα ελληνικά σύνορα, συνοδευόμενοι, μάλιστα, υπό δημοσιογραφική κάλυψη, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις από τους ίδιους τους Τούρκους στρατιώτες!

Καστανιές Έβρου


Οι τουρκικές αρχές ήταν αυτές που δεν τους επέτρεψαν να επιστρέψουν, αφότου βρήκαν κλειστά τα σύνορα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί. Υπήρξαν μαρτυρίες ακόμα και για πυροβολισμούς που ακούγονταν όλη τη νύχτα, ωθώντας το πλήθος προς το ελληνικό έδαφος. Άνδρες του Στρατού Ξηράς αλλά και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων έλαβαν εντολή προκειμένου να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις επιτήρησης στην ελληνοτουρκική μεθόριο, αλλά και να αυξήσουν την πληρότητα των μονάδων του στρατεύματος, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει αποσταλεί και επιχειρεί στην περιοχή, ενώ ανεστάλησαν και οι οποίες άδειες αστυνομικών.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες μία από τις ομάδες των ατόμων οι οποίες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα από τα σύνορα του Έβρου τα κατάφερε. Εντοπίστηκε, μέσα στο χωριό των Καστανεών λίγο αργότερα. Άλλη ομάδα μεταναστών κατάφερε επίσης να περάσει τα ελληνικά σύνορα, κατά μήκος του Έβρου από σημεία τα οποία μπόρεσαν να βρουν ανοίγματα, παρά την ισχυρότατη αστυνομική παρουσία. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν να περπατούν κατά μήκος του Εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Κλείσιμο
evros_met_kastanies
evros_met_ethniki


Υπό την πίεση αυτή και η Βουλγαρία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία. «Έχουμε πληροφορίες για συνωστισμό (…) Ενισχύουμε στο μέγιστο τους ελέγχους στα σύνορα», επεσήμανε ο Μπορίσοφ στη διάρκεια κυβερνητικής διάσκεψης.

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών θα κλιμακωθεί. Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο μέχρι και για 120.000 μετανάστες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια και προσπαθούν να μετακινηθούν προς την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ότι οι Τούρκοι τους αφήνουν ανενόχλητους να φτάσουν μέχρι τα σύνορα. Ολόκληρα πούλμαν, φορτηγά και ταξί βρίσκονται στη διάθεσή τους, ενώ κυκλοφόρησε μέχρι και τηλεοπτικό σποτ ή «ρεπορτάζ» που ουσιαστικά διαφημίζουν την Ελλάδα ως ασφαλές πέρασμα για την Ευρώπη.

Συρροή μεταναστών στην Ανδριανούπολη με προορισμό τις Καστανιές


Στα παράλια της Σμύρνης επίσης υπάρχουν στοιβαγμένοι άνθρωποι που προσδοκούν να περάσουν στη Δύση. Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί στο Πράσινο Λιμάνι, στο Μπαμπάκαλε και στα Κάτεργα στο Αϊβαλί για να περάσουν στη Μυτιλήνη, ενώ από τη Σμύρνη προσπαθούν να περάσουν στη Σάμο. Συνολικά χθες, 151  μετανάστες κατέφτασαν σε δύο ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τρεις αποβιβάσεις μεταναστών με λέμβους σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη με 71 άτομα και μία στο Πυθαγόρειο, στη Σάμο με 54. Επίσης, μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων έλαβε χώρα στη Μεγίστη, όπου περισυλλέγησαν 26 άτομα. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες πως όλες οι δυνάμεις των ΟΥΚ θα μετακινηθούν και τα νησιά θα ενισχυθούν με πλωτά μέσα.

Greece: Coastguard patrols Lesbos after Turkey reportedly opens passage for refugees


Μέσα στη γενικότερη αναστάτωσή, προκαλεί εντύπωση η ένταση που επικράτησε και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας μεταξύ μεταναστών και δυνάμεων της αστυνομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 100 ανήλικοι μετανάστες ξαφνικά ξεκίνησαν με τα υπάρχοντά τους από το ΚΥΤ της Μόριας με σκοπό να μεταβούν στη Μυτιλήνη και η αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει. Μία συμμορία νεαρών από το Αφγανιστάν, οπλισμένοι με ρόπαλα, εισέβαλαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, όπως έκαναν και σε ένα ελαιοτριβείο. Στο Πυλί της Κω, δεκάδες μετανάστες από τον κοντινό καταυλισμό μπήκαν νύχτα στο χωριό οπλισμένοι με λοστούς και πέτρες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μήνυμα που εστάλη στα κινητά μεταναστών ήταν η αφορμή του γενικού ξεσηκωμού στο συγκεκριμένο ΚΥΤ. Το μήνυμα ανέφερε πως πλοία είναι έτοιμα να αναχωρήσουν από το λιμάνι Μυτιλήνης δωρεάν προς την Αθήνα Συμπλοκές μεταξύ Σύρων και Σομαλών ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός. Ομάδα Σομαλών μετά τη συμπλοκή προχώρησε σε κάψιμο σκηνών των Σύρων με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Άμεση ήταν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής που επιχείρησε με δύο άνδρες και ένα όχημα για την κατάσβεση της φωτιάς. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπό τον φόβο γενικευμένων επεισοδίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να διεθνοποιήσει την κατάσταση επικοινώνησε χθες διαδοχικά με Ευρωπαίους ηγέτες. Συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ τον Σαρλ Μισέλ, ενώ αναμένεται οι επαφές να συνεχιστούν και σήμερα. Επιπλέον, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και όσα έγιναν χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Παράλληλα, η Ελλάδα άσκησε βέτο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας την έκδοση ανακοίνωσης υποστήριξης της Τουρκίας για τα συμβαίνοντα στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στη Συμμαχία πρέσβη Σπύρο Λαμπρίδη να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς δεν εισακούστηκε από τους εταίρους η ελληνική πρόταση. Η Ελλάδα είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στην κοινή δήλωση της Συμμαχίας υπέρ της Τουρκίας μία αναφορά στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό (Μάρτιος του 2016).

Η αναφορά έχει μεγάλη πρακτική αξία, επειδή η Άγκυρα επισήμως ανακοίνωσε ότι καταργεί αυτή τη συμφωνία και ότι δεν θα εμποδίζει τους πρόσφυγες-μετανάστες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Για την ακρίβεια, οι τουρκικές κρατικές υπηρεσίες οργάνωσαν και διευκόλυναν τη μετάβαση χιλιάδων προσφύγων μεταναστών στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια. Μεταξύ των χωρών που αντέδρασαν αρνητικά στην πρόταση της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ήταν όλες οι μεγάλες χώρες-μέλη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Ο λόγος που υπήρχε ομοφωνία των μεγάλων είναι η πρόθεσή τους με την ανακοίνωση της Ατλαντικής Συμμαχίας να στριμώξουν τη Ρωσία.

Εν μέσω όλων των παραπάνω, ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θεωρεί ότι η απόφασή της να επιτρέψει σε ορισμένους από τα εκατομμύρια των προσφύγων που φιλοξενεί να περάσουν στην Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Δύση. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι μετανάστες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή», παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης