Εποχική γρίπη: Κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε - Επικίνδυνη η νόσος και στην αποδρομή της

Εποχική γρίπη: Κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε - Επικίνδυνη η νόσος και στην αποδρομή της

Τα 17 νέα θανατηφόρα περιστατικά δείχνουν πως η νόσος συνεχίζει να αφήνει βαρύ το αποτύπωμά της κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού - Συνολικά, οι θάνατοι έχουν φτάσει στους 77

gripi_ar
Tην προηγούμενη εβδομάδα που οι Έλληνες αγωνιούσαν κυρίως για τον κορωνοϊό, παρότι αυτός δεν είχε «εισβάλει» ακόμη στη χώρα μας, ο μόνος απειλητικός ιός που κυκλοφορούσε ήταν εκείνος της γρίπης, αφήνοντας νεκρούς και ασθενείς στο πέρασμά του.

Τα 17 νέα θανατηφόρα περιστατικά και τα επτά άτομα με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης που εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά το διάστημα 17-23 Φεβρουαρίου δείχνουν πως η νόσος συνεχίζει να αφήνει βαρύ το αποτύπωμά της κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Συνολικά, οι θάνατοι έχουν φτάσει στους 77, ενώ ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 227, εκ των οποίων τα 206 έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Σημειωτέον η επιδημία της εποχικής γρίπης έχει φτάσει πια στην κορύφωσή της, ωστόσο και στην αποδρομή της η νόσος είναι εξίσου επικίνδυνη. Και με δεδομένο πως η περίοδος της γρίπης ολοκληρώνεται τον Μάιο -συνεπώς απομένουν αλλοι τρεις μήνες- και πως η έξαρση της δραστηριότητας είναι από Ιανουάριο ως Μάρτιο, γίνεται αντιληπτό πως η περίοδος που διανύουμε είναι από τις πιο δύσκολες.

Τα νοσοκομεία που εφημερεύουν δέχονται μεγάλο όγκο περιστατικών γριπώδους συνδρομής - το μαρτυρούν οι 206 νοσηλείες σε ΜΕΘ λόγω γρίπης ή επιπλοκών της από την αρχή του έτους. Είναι προφανές πως ένας ασθενής με γρίπη, όπως και με άλλο μεταδοτικό νόσημα, μέσα σε ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία όλων, πολύ δε περισσότερο για οσους ειναι επιβαρημένοι και ευάλωτοι απέναντι στους ιούς και τις λοιμώξεις.

Πλέον η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη και πιο δύσκολη με την παράλληλη κυκλοφορία και των ιών της γρίπης (κυριαρχούν οι υπότυποι Α(Η1Ν1) και Α(Η3N2)) και του νέου κορωνόιού Covid-19, και σε συνδυασμό με το γεγονός πως η νόσος που προκαλούν όλοι αυτοί οι ιοί έχει σε γενικές γραμμές ήπια συμπτωματολογία (βήχας, πονόλαιμος, πυρετός, πονοκέφαλος).

Κλείσιμο
Το γεγονός δε πως η μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να γίνει και από άτομο χωρίς συμπτώματα, προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία για τον «ύπουλο» τρόπο με τον οποίο αυτός κινείται. Σε κάθε περίπτωση η τρέχουσα περίοδος θεωρείται πολύ κρίσιμη για το ιικό φορτίο που θα συσσωρευθεί στον πληθυσμό και τη νοσηρότητα που θα προκαλέσει, ενώ η κρισιμότητα συσχετίζεται και με τις αντοχές του συστήματος υγείας και των επαγγελματιών υγείας να αντεπεξέλθουν στην πίεση που ήδη ασκείται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης