Μεταναστευτικό: «Λάδι στη φωτιά» από τις χυδαιότητες Μουτζούρη - Επιχείρηση εκτόνωσης από την κυβέρνηση

Μεταναστευτικό: «Λάδι στη φωτιά» από τις χυδαιότητες Μουτζούρη - Επιχείρηση εκτόνωσης από την κυβέρνηση

Δείτε βίντεο με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να αποκαλεί τα ΜΑΤ «στρατό του Ερντογάν» -Στέλιος Πέτσας: Γραφικός και επικίνδυνος ο Μουτζούρης - Στις 17:00 η συνάντηση Μητσοτάκη -δημάρχων Χίου, Λέσβου, Σάμου - 43 αστυνομικοί τραυματίες και από σκάγια στις άγριες συγκρούσεις - Αποσύρθηκαν οι ενισχύσεις των ΜΑΤ από τη Λέσβο

astynomia-sugrouseis-arthrou
Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου είχε προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα στις 17:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό. Παρ’ όλα αυτά, ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, βγάζει από το κάδρο τον περιφερειάρχη, αφήνοντας τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να επιχειρήσουν να βρουν κοινό έδαφος με την κυβέρνηση, ώστε να αποφορτιστεί το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στα νησιά.

Την ώρα που συνομιλεί τηλεφωνικά ο περιφερειάρχης με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ακούγεται να λέει «να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός». Τη φράση αυτή, μάλιστα, συνοδεύει με την αντίστοιχη κίνηση των χεριών του, η οποία δεν συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο.

VIDEO 2020 02 26 23 15 43


«Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά, δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης» σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη. Θα προηγηθεί η σύγκληση του πρωινού υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Η κυβέρνηση εμμένει στο ότι η συνάντηση με τους αιρετούς των νησιών δεν σηματοδοτεί κάποιου είδους αναδίπλωση από τα σχέδιά της, στο κέντρο των οποίων είναι η κατασκευή νέων κλειστών δομών. Το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να τους ζητήσει να βρεθούν προ των πυλών των ευθυνών, εξηγώντας τους το κυβερνητικό σχέδιο και την πρόθεση τους να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Κλείσιμο
Παρ’ όλα αυτά, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και στην οποία συμμετείχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποφασίστηκε να αποσυρθούν από τα νησιά οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σταλεί εκεί, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν εκτεταμένες συγκρούσεις. «Κάποιες από τις δυνάμεις της αστυνομίας που ήταν ενίσχυση θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε και τα νησιά χωρίς αστυνομική προστασία, ειδικά σε αυτή την εποχή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η επίσημη τοποθέτηση είναι ότι η παρουσία τους δεν είναι πλέον απαραίτητη, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου και ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής.

Η αναχώρηση των διμοιριών των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ έγινε στις 9 το πρωί από το λιμάνι της Μυτιλήνης με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» το οποίο εκτάκτως δρομολογήθηκε προκειμένου να μεταφέρει από το νησί τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις 12 το μεσημέρι το ίδιο πλοίο θα παραλάβει από τη Χίο τις αντίστοιχες δυνάμεις.

Με το ίδιο πλοίο θα μετακινηθούν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί στο νησί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κατασκευασθεί νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
skagia-trav


Την πρωτοβουλία αυτή ανακοίνωσε, εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων των νησιωτών και των σοβαρών επεισοδίων στη Χίο και στη Λέσβο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Όλοι όσοι είδαν τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του, όχι μολότοφ», σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας.

Την ίδια ώρα γραφικό και επικίνδυνο, με τα χειρότερα χαρακτηριστικά ενός Έλληνα, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον κ. Μουτζούρη με αφορμή την απρεπή χειρονομία και τα σχόλια του απέναντι στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Μουτζούρης αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Καμία συζήτηση από δω και πέρα με τον κ. Μουτζούρη.», δήλωσε ο κ. Πέτσας στον ΣΚΑΪ, ενώ προσέθεσε πως ακόμα κι αν ζητήσει συγγνώμη δεν θα γίνει δεκτή γιατί θα είναι υποκριτική.

«Τι συζήτηση να κάνετε με αυτόν τον άνθρωπο», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως ο κ. Μουτζούρης θα αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του.

«Δεν είναι πλάκα», θέλησε να επισημάνει ο κ. Πέτσας, λέγοντας ότι ο ίδιος ο Μουτζούρης είπε ότι δεν θα έρθει στη σύσκεψη για το θέμα των κλειστών δομών, αλλά και η κυβέρνηση δεν θα τον καλούσε μετά από τα τελευταία γεγονότα.

Σχετικά με το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά τα επεισόδια, ο κ. Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση έχει ευελιξία στην προσέγγιση του στόχου. 

Επίσης, όπως είπε, παρά τα επεισόδια την πρώτη μέρα τα μηχανήματα έφτασαν στο σημείο που έπρεπε για να ξεκινήσουν τις εργασίες.

«Είχαμε ακραία επεισόδια, μέχρι και πυροβολισμούς», είπε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να πέσουν οι τόνοι σήμερα, Πέμπτη, ενώ συμπλήρωσε πως θα σχηματιστούν δικογραφίες για όσους συμμετείχαν στα ακραία επεισόδια.

Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χαρακτήρισε «δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό τη δυσπιστία των νησιωτών», τις ειρηνικές αντιδράσεις απολύτως σεβαστές και «εξέφρασε την ευχή τις επόμενες ώρες να επικρατήσει η ηρεμία και η σύνεση… Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα, τα οποία αμαυρώνουν και την εικόνα των νησιών και δημιουργούν μια αυξητική ένταση, που πρέπει άμεσα, εντός των επόμενων ωρών, να αντιμετωπισθεί».

Πράγματι, η κατάσταση στα νησιά έχει εκτροχιαστεί, με το κλίμα να είναι πλέον εμφυλιοπολεμικό. Οι συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ τείνουν να πάρουν διάσταση μαζικής εξέγερσης, έχοντας μετατρέψει την Λέσβο και τη Χίο σε πεδία μάχης. Μεγάλος αριθμός πολιτών της Λέσβου περικύκλωσαν το στρατόπεδο Κυριαζή, στην είσοδο της πόλης, όπου βρίσκονταν οι άνδρες των ΜΑΤ μετά τη επιστροφή τους από την περιοχή της Καράβας.



Οι πολίτες έσπασαν την πύλη του στρατοπέδου και άναψαν φωτιές. Νωρίτερα, υπήρξαν καταγγελίες εκ μέρους των κατοίκων ότι αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών. Ομάδα ντόπιων κατέθεσε μήνυση κατά αστυνομικών. Τους κατηγορούν ότι ενώ αποχωρούσαν τους από το Διαβολόρεμα και λίγο πριν τη Μυτιλήνη στο ύψος του Στρατοπέδου της Παγανής άρχισαν να σπάνε αυτοκίνητα. Στην ίδια περιοχή, λέει η κυβέρνηση ότι τραυματίστηκαν 43 αστυνομικοί, οι δυο εξ αυτών από σκάγια.





Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικράτησε και στη Χίο. Ομάδες πολιτών μπούκαραν σε δύο ξενοδοχεία όπου διέμεναν αστυνομικοί των ΜΑΤ, εκτός υπηρεσίας. Πιάνοντάς τους κυριολεκτικά στον ύπνο, οι πολίτες ξυλοκόπησαν αρκετούς εξ αυτών, ενώ πέταξαν τις βαλίτσες και τις στολές τους στο δρόμο. Βίντεο που δημοσιεύθηκε δείχνει κατοίκους στη Χίο να μπουκάρουν σε ξενοδοχείο όπου μένουν αστυνομικοί και να τους χτυπούν την ώρα που βρίσκονταν ξαπλωμένοι στα κρεβάτια τους.

Ειδικότερα, στο βίντεο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα “Αλήθεια Χίου” κάτοικοι εισέρχονται στο δωμάτιο ξενοδοχείου και λιντσάρουν άνδρα των ΜΑΤ. Μόνο ένας άνδρας φώναζε, επιχειρώντας να συγκρατήσει το πλήθος. Η ένταση, όμως, συνεχίστηκε και έξω από τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν αστυνομικοί των ΜΑΤ. Ένας 27χρονος συνελήφθη και έγιναν 11 ακόμα προσαγωγές, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένα ακόμα άτομο που είχε εμπλοκή στο επεισόδιο. Είχε προηγηθεί μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου, ενώ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στον Καρφά.

Άγριο ξύλο σε άνδρες των ΜΑΤ


Την κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο σχολίασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Μετά από επτά μήνες παλινωδιών και αλλεπάλληλων αλλαγών συντονιστών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς στρατηγική αλλά με περίσσιο αυταρχισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ζήτησε εδώ και τώρα την αποσυμφόρηση των νησιών, χαρακτηρίζοντας μεγάλο ψέμα τη «συμφωνία αλήθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους νησιώτες. «Πρέπει η κυβέρνηση, η πολιτεία, να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε το μεταναστευτικό πρόβλημα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο της Ελλάδας ή της Ιταλίας.

Με αποφάσεις που έλαβαν το βράδυ της Τετάρτης οι διοικήσεις του επιμελητηρίου της Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. του Παλλεσβιακού Εργατουπαλληλικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ συνεχίζεται και σήμερα η γενική απεργία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης