Μαθητές γυμνασίου τα «έτσουξαν»: Πώς τους «κατάλαβε» ο διευθυντής - Η παραδειγματική τιμωρία

sxoleio_me_araxni

Το περιστατικό συνέβη σε γυμνάσιο της Ιεράπετρας και η διεύθυνση αποφάσισε την αποβολή και των 18 παιδιών που συμμετείχαν στο «πάρτι», κατά τη διάρκεια του οποίου καταναλώθηκε άφθονο αλκοόλ

Κατά τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, 18 μαθητές γυμνασίου από την Ιεράπετρα, επτά αγόρια και έντεκα κορίτσια, συμμετείχαν σε πάρτι στον χώρο του σχολείου, κατά τη διάρκεια του οποίου καταναλώθηκαν τέσσερα μπουκάλια αλκοόλ.

Η μαζική κατανάλωση αλκοόλ από 18 μαθητές γυμνασίου αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα και παιδαγωγική μέθοδο από τη διεύθυνση του σχολείου. Το περιστατικό συνέβη σε γυμνάσιο της Ιεράπετρας και η Διεύθυνση αποφάσισε την αποβολή και των 18 παιδιών που συμμετείχαν στο «πάρτι», κατά τη διάρκεια του οποίου καταναλώθηκε άφθονο αλκοόλ!

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι 18 παιδιά -7 αγόρια και 11 κορίτσια- συμμετείχαν σε πάρτι την Τσικνοπέμπτη εντός της σχολικής μονάδας, έχοντας μεταξύ των αναψυκτικών και των σνακ που κατανάλωναν και τέσσερα μπουκάλια καθαρού αλκοόλ.

Για το περιστατικό αυτό ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε τη μονοήμερη αποβολή των μαθητών, την παραμονή τους στο σχολείο την ημέρα της αποβολής και τη συγγραφή μιας διδακτικής έκθεσης με θέμα τις επιπτώσεις από την κατανάλωση αλκοόλ, τον αποκλεισμό και των 18 μαθητών από την τετραήμερη εκδρομή, εκτός και αν επιθυμούν οι γονείς τους να τους συνοδεύσουν, και τη διοργάνωση εκδήλωσης στο τέλος της σχολικής χρονιάς με θέμα τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης του αλκοόλ από τους εφήβους.

Μιλώντας με τον διευθυντή του σχολείου κ. Γιώργο Περαντώνη για το περιστατικό αυτό, μας είπε ότι «είχα δεχτεί αιτήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Δεκαπενταμελούς του σχολείου να γίνει μια μικρή γιορτή την Τσικνοπέμπτη, πράγμα το οποίο δέχτηκα ο ίδιος προσωπικά - επειδή είναι η τελευταία μου χρονιά στην εκπαίδευση - παρά την αντίθετη άποψη των συναδέλφων καθηγητών, γιατί και στο παρελθόν που έγινε μια τέτοια γιορτή οι μαθητές έβαλαν μέσα στο σχολείο αλκοολούχα ποτά.

Πήρα την υπόσχεση των μαθητών ότι δε θα βάλουν αλκοόλ στο σχολείο, όπου θα γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη με τους γονείς τους, και ότι θα κάνουμε μάθημα μόνο τις τρεις πρώτες ώρες. Η γιορτή κύλησε ομαλότατα, τα παιδιά είχαν φέρει αυτά που συμφωνήσαμε, και οι γονείς στον περίβολο του σχολείου τούς έψηναν σουβλάκια. Έφεραν και κάποια ηχεία για να παίζουν μουσική... Και ενώ είχαν αποχωρήσει τα περισσότερα μετά το μεσημέρι, μια καθηγήτρια μού έφερε στο γραφείο μου ένα σπασμένο μπουκάλι αλκοολούχου ποτού, που οι μαθητές είχαν πετάξει από το παράθυρο της τάξης στο γειτονικό οικόπεδο και έγινε αντιληπτό από τον γείτονα. Επέλεξα να μην τους χαλάσω εκείνη τη μέρα τη γιορτινή διάθεση, για να πάνε και το βράδυ σε μια άλλη γιορτή που είχε διοργανωθεί στο ΕΠΑ.Λ. Βρήκαμε στην τάξη συνολικά τέσσερα μπουκάλια καθαρού αλκοόλ και είπαμε ότι αυτό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο».

Κλειστά στόματα

Την επομένη μετά την Τσικνοπέμπτη ο κ. Γιώργος Περαντώνης μπήκε στο τμήμα όπου έγινε το πάρτι με το αλκοόλ και ζήτησε από τους μαθητές να του πουν ποιοι το έφεραν στο σχολείο και ποιοι ήπιαν από αυτό. «Επειδή δεν άνοιγαν τα στόματα, ρώτησα ποια παιδιά δε συμμετείχαν σε αυτό το πάρτι και ποια έλειπαν εκείνη τη μέρα από το σχολείο. Έμειναν 15 μαθητές και μαθήτριες του συγκεκριμένου τμήματος που γνώριζαν ότι στην τάξη μπήκε αλκοόλ, ενώ βρήκαμε και άλλα τρία παιδιά από άλλο τμήμα που πήραν μέρος σε αυτό το πάρτι. Οι 18 συνολικά μαθητές και μαθήτριες έπρεπε να τιμωρηθούν για να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιποι», ανέφερε ο κ. Περαντωνάκης.

Παραδειγματική τιμωρία: Έγραψαν έκθεση για τις επιπτώσεις από την κατανάλωση αλκοόλ

«Χθες (σ.σ. προχθές Δευτέρα) ο Σύλλογος Διδασκόντων πήρε την απόφαση να τιμωρηθούν οι 18 μαθητές με μια ημέρα αποβολή μένοντας μέσα στο σχολείο. Τους ζήτησα να μου γράψουν μια έκθεση για τις επιπτώσεις από τη χρήση αλκοόλ και αν θέλουν στις κόλλες χαρτί που τους μοίρασα τούς είπα να μου ζωγραφίσουν ό,τι βγαίνει από την ψυχή τους. Μου έχουν παραδώσει την εργασία τους, αλλά δεν πρόλαβα να τη δω.

Αποφασίστηκε επίσης να μη συμμετέχουν στην τετραήμερη εκδρομή που προγραμματίζουμε, εκτός και αν συνοδεύονται από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους, καθώς επίσης και να οργανώσουν οι ίδιοι μαθητές, στην εκδήλωση που θα κάνουμε στη λήξη της σχολικής σεζόν, μια ενότητα με θέμα τις καταστροφικές συνέπειες από τη χρήση αλκοόλ στην εφηβική ηλικία.

Κάποιοι γονείς αντέδρασαν για τις αποφάσεις που πήραμε, αλλά, όταν τους εξηγήσαμε, κατάλαβαν ότι έχουν μόνο παιδαγωγικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα. Αυτό που μας προβληματίζει ακόμη είναι ότι έγινε η γιορτή παρουσία μελών του Συλλόγου Γονέων, είχαμε επιτηρητές καθηγητές στον περίβολο του σχολείου, και κανείς από εμάς δεν αντιλήφθηκε ότι τα παιδιά βρήκαν τρόπους να περάσουν στην τάξη τους τέσσερα μπουκάλια καθαρού αλκοόλ και κάποια άλλα “ελαφρύτερα” αλκοολούχα ποτά. Δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα έλεγαν για εμάς τους καθηγητές οι γονείς των μαθητών, που ήπιαν εκείνο το μεσημέρι, αν κάποιο από τα παιδιά μεθούσε και έπεφτε σε κώμα», καταλήγει ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Περαντώνης.

Πηγή: www.neakriti.gr

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ιων

Μπραβο στον Διευθυντή! Επιτέλους κι ένας ανθρωπος που τιμάει την δουλειά και τον μισθό του. Λεπτομέρεια φυσικά που δεν θα μάθουμε ποτέ, σε πόσα σχολεία εγινε το ίδιο περιστατικό με κατανάλωση αλκοόλ και οι διευθυντές έκαναν τα παγώνια, είτε από αδιαφορία, είτε από φόβο...

Ττ

Αλκοολισμός και Κρήτη....

kyriakos

Mπραβο στον διευθυντή, μπράβο και στ' αλάνια!!! Όταν κάνεις λάθος, έστω και νεανικό, πρέπει να τιμωρηθεις. Εάν υπάρχει ασυδοσία τότε όλα πάνε προς την παρακμή. Και τα παιδιά έκαναν αυτό που κάνουν τα παιδιά και ο διευθυντής αυτό που έπρεπε να κάνει.

Eng

Ετσι ακριβώς! Επιτέλους και μια ψυχραιμη ματιά στη ζωή γύρω μας.

Ίων

Ωραίος ρε φίλε! Έτσι ακριβώς είναι τα πραγματα. Μην ξεχνάμε και τα δικά μας. Τα έξυπνα παιδιά θα το πιάσουν το μήνυμα: έκανες κάτι που απαγορεύεται, έχει συνέπειες. Χίλιες φορές να μάθουν έτσι την ζωή, από την ασυδοσία που διδάσκουν οι μεγαλύτεροι.

Μπαλαδοφατσα

Αν και η αποβολη, κατα τη γνωμη μου δεν αποτελει ενδεδειγμενο τροπο εφαρμογης πειθαρχικης ποινης, ως πατερας τριων παιδιων θεωρω σωστη τη γενικοτερη αντιμετωπιση του θεματος απο την εκπαιδευτικη κοινοτητα. Ειδικα το μετρο με την 4ημερη εκδρομη το χαρακτηριζω πρωτο ποριακο και συγχρονο. "Ας αναλαβουν λοιπον οι γονεις τις ευθυνες της εκδρομης των παιδιων τους και οσοι πιστοι προσελθετε".

Αγαπητέ

μου θα πρέπει να μάθουν οι αυριανοί πολίτες ότι υπάρχει κόστος για κάθε πράξη εκτός νόμου. Προφανώς και έπρεπε να αποβληθούν και ορθά έπραξε ο Διευθυντής, Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν και να αναγνωρίσουν τα όριά τους τόσο σε επίπεδο οικογένειας όσο και σε επίπεδο κοινωνίας (σχολείο) . Η εξομοίωση και η ασάφεια των διακριτών ρόλων πάντα οδηγεί σε παρακμιακά φαινόμενα

Bee

Εύγε στον διευθυντή και στο σύλλογο διδασκόντων του σχολείου... Παρά πολύ σωστή η αντιμετώπιση...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης