Ρεκόρ δεκαετίας αντιγριπικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους του ΕΣΥ

Ρεκόρ δεκαετίας αντιγριπικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους του ΕΣΥ

Ένας στους δύο εργαζόμενους στην ΠΦΥ και τρεις στους 10 εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί φέτος

gripi
Σημαντική ενίσχυση του αντιγριπικού μετώπου μέσα στο σύστημα δημόσιας υγείας καταγράφουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η εμβολιαστική κάλυψη στο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχει αυξηθεί πολύ κατά την εφετινή περίοδο γρίπης.

Ένας στους δύο εργαζόμενους στην ΠΦΥ και τρεις στους 10 εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί εφέτος έναντι της εποχικής γρίπης, στοιχεία που επιτρέπουν στους ειδικούς του ΕΟΔΥ να κάνουν λόγο για «εξαιρετικά θετικά μηνύματα από την εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας» και να εκτιμούν πως «η εφετινή περίοδος γρίπης θα κλείσει με τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιγριπικής προστασίας της τελευταίας δεκαετίας».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, σε σύγκριση με την περσινή (2018-2019) περίοδο γρίπης, εφέτος σημειώνεται σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη τόσο στο προσωπικό των νοσοκομείων όσο και στο προσωπικό των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ειδικότερα, πέρυσι είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο το 27,2% των εργαζομένων στα νοσοκομεία και εφέτος το ποσοστό ανήλθε στο 34,3%. Ενώ στα Κέντρα Υγείας και γενικά στις δομές της ΠΦΥ το ποσοστό των εμβολιασμένων κατά της γρίπης από 39,8% που ήταν πέρυσι ανήλθε εφέτος σε 50,7%.

Σημειωτέον τα στοιχεία αφορούν 100 νοσοκομεία - 93 δημόσια, 1 στρατιωτικό και 6 ιδιωτικά νοσοκομεία που έστειλαν αποτελέσματα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr τον περασμένο Ιανουάριο, η εμβολιαστική θωράκιση των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία 5ετία.

Ενδεικτικά, το 2015-2016 ο εμβολιασμός στο προσωπικό των νοσοκομείων ήταν 10,9% και στα Κέντρα Υγείας ήταν 24,3%.

Κλείσιμο
Την επόμενη περίοδο γρίπης 2016-2017 ανέβηκε στο 18% και 34,6% αντιστοίχως.

Η άνοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό συνεχίστηκε και το επόμενο έτος: 24,9% και 40,2% των εργαζομένων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αντίστοιχα.

Το 2018-2019 οι εμβολιασθέντες στα νοσοκομεία έφτασαν το 30,7% και στα Κέντρα Υγείας το 43,7%. Δηλαδή από το 2015 ως το 2019 τριπλασιάστηκαν οι εμβολιασθέντες στα νοσοκομεία και διπλασιάστηκαν στις δομές της ΠΦΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης