Κορωνοϊός: Επιτυχημένη άσκηση διαχείρισης ύποπτου περιστατικού στο νοσοκομείο Ρόδου

Κορωνοϊός: Επιτυχημένη άσκηση διαχείρισης ύποπτου περιστατικού στο νοσοκομείο Ρόδου

Το σενάριο της άσκησης που καταρτίστηκε από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου περιελάμβανε την ύπαρξη ύποπτου περιστατικού σε κρουαζιερόπλοιο 

rodos_korona
Άσκηση για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού που πιθανόν να παραπέμπει σε κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο νοσοκομείο της Ρόδου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης από το ΕΚΑΒ και σε συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα αναφοράς για κρούσματα του θανατηφόρου ιού που πιθανόν να σημειωθούν και στη χώρα μας.

Το σενάριο της άσκησης που καταρτίστηκε από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου περιελάμβανε την ύπαρξη ύποπτου περιστατικού σε κρουαζιερόπλοιο που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ρόδου.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε

Αρχικά το ΕΚΑΒ κλήθηκε να παραλάβει το ύποπτο περιστατικό από το κρουαζιερόπλοιο.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ο διευθυντής της εφημερεύουσας παθολογικής κλινικής και η διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Άσκηση για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού έγινε στο νοσοκομείο της Ρόδου
Κλείσιμο


Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφερε το περιστατικό ύποπτου κρούσματος στον ειδικό χώρο εξέτασης που έχει διαμορφωθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Ο ασθενής φόρεσε απλή χειρουργική μάσκα και ενημερώθηκε ο γιατρός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, ο τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και παρέλαβαν τον ασθεν, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ο ασθενής εξετάστηκε και κρίθηκε αναγκαία η διενέργεια ακτινογραφίας με το φορητό ακτινολογικό μηχάνημα που βρίσκεται στο χώρο των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ενώ ο χειριστής του πήρε τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαίο το περιστατικό να τύχει νοσηλείας. Ο γιατρός των ΤΕΠ ενημέρωσε τηλεφωνικά το γιατρό που βρίσκεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης για την κατάσταση του ασθενούς.

Ενημερώθηκε ο αρμόδιος διασώστης και αφού έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας μετέφερε με καρέκλα τον ασθενή στο θάλαμο αρνητικής πίεσης από τον εξωτερικό διάδρομο του μικροβιολογικού εργαστηρίου προς τη νευρολογική κλινική.

Προηγουμένως το προσωπικό ασφαλείας είχε φροντίσει ώστε στο διάδρομο των ΤΕΠ να μην υπάρχουν άλλοι ασθενείς ούτε συνοδοί, καθώς και σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

Παρέλαβαν τον ασθενή αφού έχουν πάρει μέτρα ατομικής προστασίας ο διευθυντής της Α’ παθολογικής κλινικής, ο ειδικευόμενος γιατρός και η Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων, προσέφεραν την απαραίτητη νοσηλευτική φροντίδα και στη συνέχεια έγινε λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος.

Το φιαλίδιο με το επίχρισμα συσκευάστηκε σε ειδική τριπλή συσκευασία από τη Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων. Ειδοποιήθηκε στη συνέχεια η ταχυμεταφορά για να παραλάβει το ύποπτο δείγμα και να το στείλει προς επιβεβαίωση στο ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο της Ρόδου δεν εντάσσεται στα νοσοκομεία αναφοράς, κάτι που σημαίνει ότι σε ενδεχόμενο εντοπισμό κρούσματος θα γίνει μεταφορά του ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο της χώρας.

Πηγή: Ροδιακή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης