Μεταναστευτικό: Επεισόδια σε δομές στη Θεσσαλονίκη - Παράταση για υπόδειξη χώρων από τα νησιά

5023638

Συγκρούσεις μεταναστών με προσαγωγές και ένας Ιρανός τραυματίας στο νοσοκομείο σε δύο διαφορετικά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη - Συνάντηση για το θέμα της πολύμηνης κράτησης ζητεί το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Πειραιά - Τι είπε ο Μηταράκης για τις επιτάξεις

Λύση και για τις δύο -βασικές- πτυχές του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού ζητήματος καλείται να δώσει η κυβέρνηση, πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Την ίδια στιγμή που η κάνουλα των ροών από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς τα ελληνικά νησιά δεν έχει κλείσει, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες λόγω χειμώνα, ένας ικανός αριθμός μεταναστών καταφέρνει, μέσα στο γενικότερο χάος που επικρατεί, να μετακινηθεί σε άλλα σημεία, εντείνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί σε πολλές περιοχές των μεγαλουπόλεων, καθώς και σε περιοχές της επαρχίας.

Το μεταναστευτικό έχει δύο βασικές πτυχές. Τους μετανάστες που βρισκονται ήδη στην Ελλάδα και έχουν στήσει ολόκληρα δίκτυα παραεμπορίου και που σε πολλές περιπτώσεις συγκρούονται μεταξύ τους προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της πόλης και δεύτερον, τους πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικράτησε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Αντίπαλες ομάδες μεταναστών συγκρούστηκαν και πάλι μεταξύ τους, προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές. Λίγο αργότερα, στη δομή των Διαβατών, δύο Ιρανοί μετανάστες ήρθαν στα χέρια για ασήμαντη αφορμή, με συνέπεια ο ένας να κτυπήσει σοναρά στο πόδι και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Το διττό αυτό πρόβλημα ενισχύεται σε καθημερινή βάση, καθώς συνεχίζονται οι ροές από την Τουρκία. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει μία σειρά από μέτρα, τα οποία, ωστόσο, θεωρούνται μη ικανοποιητικά από τους κατοίκους των ακριτικών νησιών, οι οποίοι αντιδρούν και ζητούν τον καθαρισμό των hot spots από τους υπεράριθμους, τη μεταφορά των υπολοίπων, ενώ αρνούνται την κατρασκευή νέων δομών κλειστού τύπου.

Το πάγωμα των διαδικασιών για την επίταξη των εκτάσεων στα πέντε νησιά του Αιγαίου, όπου θα γίνουν νέες κλειστές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Όπως είπε, αυτό θα γίνει για να διευκολυνθεί η διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση στα πέντε νησιά και να ενημερωθούν οι κάτοικοι. Η διαδικασία της επίταξης «παγώνει» μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο υπουργός είπε (στην ΕΡΤ) ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναγκαστική ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια. Όπως είπε, οι διαδικασίες για να γίνουν συμβάσεις με κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες των υπό επίταξη εκτάσεων θα έπαιρναν χρόνο, ενώ τώρα θα εισπράττουν τα ενοίκια μέσω της διαδικασίας της αναγκαστικής ενοκίασης.

Τόνισε επίσης ότι δεσμεύεται ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δε θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Δήλωσε ότι ένα από τα θέματα που θέτει στους ευρωπαίους ομολόγους του είναι να συμβάλλει η ΕΕ ώστε να ανοίξουν διάδρομοι επιστροφής με χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο Νότης Μηταράκης συναντάται την Πέμπτη με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προκειμένου να συζητηθεί και η γερμανική πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου.

O κ. Μηταράκης πρότεινε στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο όταν επιστρέψει από το Βερολίνο και ο κ. Μουτζούρης από τις Βρυξέλλες ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία του διαλόγου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών, ανέφερε εξάλλου ο υπουργός Μετανάστευσης σε ενημέρωση που έκανε την Κυριακή σε στελέχη της ΝΔ την Κυριακή, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

 Συγκρούσεις μεταναστών στη Θεσσαλονίκη - Προσαγωγές από την αστυνομία

Νέο επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας επί της οδού Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη, έξω από ξενοδοχείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λίγο μετά τις 18.00 επικράτησε ένταση μεταξύ ομάδων αλλοδαπών. Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και, χάρη στην άμεση επέμβασή της, το επεισόδιο δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται για την ώρα αναφέρουν ότι τα άτομα έφεραν επάνω τους αιχμηρά αντικείμενα.

Επεισόδιο Μοναστηρίου - GRTimes.gr


Η αστυνομία πραγματοποίησε τουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι και αυτήν την ώρα για τον εντοπισμό και των υπολοίπων ατόμων που συμμετείχαν στο επεισόδιο.Συνάντηση για το θέμα της πολύμηνης κράτησης ζητεί το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Πειραιά

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Πειραιά προτίθεται να ζητήσει με επιστολή του συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου  Μετανάστευσης, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν  στην πολύμηνη κράτηση μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στα αστυνομικά τμήματα.

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) αποτελούμενη από τον πρόεδρο Δημήτρη Καρύδη, την αντιπρόεδρο Πασχαλίνα Καλιαγά, τη γενική γραμματέα Βάνα Μελά, το μέλος Γρηγόρη Μόφορη και τα συνδεδεμένα μέλη Τζούλια Γκούφα από το κοινωνικό φαρμακείο και Φώτη Μπουκαγιέ Μονίρ, ιατρό και πρόεδρο της κοινότητας της Συρίας, πραγματοποίησε επίσκεψη την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στα δύο αστυνομικά τμήματα του Δήμου Πειραιά.

IMG_1223


Σκοπός της επίσκεψης ήταν να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ανθρώπινες ανάγκες των μεταναστών που κρατούνται εκεί λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων και πως το ΣΕΜΠ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών επεσήμανε πως τα στελέχη των αστυνομικών τμημάτων κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η παραμονή των κρατουμένων να είναι σε συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, λέγοντας πως δεν αρκεί η αλληλέγγυα στάση του προσωπικού της αστυνομίας.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως οι χώροι κράτησης, ιδιαίτερα στο Αστυνομικό Τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου έχουν διαχρονικά πολλές ελλείψεις και προβλήματα (στην αποχέτευση, στον φωτισμό, στον εξαερισμό) που διογκώνονται ακόμη περισσότερο, με τον υπερδιπλάσιο αριθμό κρατουμένων από τον κανονικό.

Στη συνέχεια τόνισε: «Το ΣΕΜΠ θα ζητήσει άμεσα με επιστολή του συνάντηση με τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου  Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν  την πολύμηνη κράτηση μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στα αστυνομικά τμήματα, όπως και την μεγάλη καθυστέρηση των μεταγωγών, καθώς οι συγκεκριμένοι χώροι προορίζονται για βραχεία και όχι για πολύμηνη κράτηση. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των κρατουμένων να είναι υπερδιπλάσιος των δυνατοτήτων κάθε αστυνομικού τμήματος, πράγμα που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο προσωπικό της αστυνομίας όσο και στους κρατούμενους».

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) σε συνεργασία με την ΚΟ.Δ.Ε.Π., τον Πρόεδρο Γιάννη Βοϊδονικόλα και εθελοντικών μεταναστευτικών οργανώσεων, θα καλύψουν άμεσα τις ανάγκες που υπάρχουν σε είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριότητας, φαρμάκων, στρωμάτων, κουβερτών και ρουχισμού. Ήδη από σήμερα Δευτέρα αποστέλλονται  στα αστυνομικά τμήματα στρώματα και κουβέρτες.

Νέο επεισόδιο με έναν Ιρανό τραυματία στη δομή Διαβατών

Επεισόδιο μεταξύ δύο αλλοδαπών Ιρανικής καταγωγής που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου των Διαβατών Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Γύρω στις 11, τα δύο άτομα συνεπλάκησαν για ασήμαντη αφορμή.

Κατά τη συμπλοκή, ο ένας χτύπησε τον ομοεθνή του με αντικείμενο και του προκάλεσε τραύμα στο πόδι.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον τραυματία, ηλικίας 28 ετών και τον μετέφερε στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου".

Στο ΚΥΤ έσπευσαν και δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες πραγματοποίησαν έρευνες εντός του χώρου για τον εντοπισμό του δράστη, χωρίς αποτέλεσμα.

thes_iran2
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

Μην είστε αφελείς. Τους έφεραν για να μείνουν μόνιμα. Τα άλλα είναι παραμύθια του Κούλη του Αλέξη και της Φωφώκας. Έτσι θα έχουμε στημένα καυγαδάκια μέχρι να ολοκληρωθεί ο ισλαμοεποικισμός της Χώρας. Στην ίδια γραμμή οι δήμαρχοι που θα πάρουν το παραδάκι για να στηθούν δομές σε όλη τη χώρα και τα ΜΜΕ που "ανακαλύπτουν" όλο κατατρεγμένους πρόσφυγες και κάνουν ρεπορτάζ δακρύβρεχτα με τους.....γιατρούς του κόσμου και τους "αλληλέγγυους".

Ζήτω η τρέλα

Ο τραγουδιστής Φοίβος να μας μιλήσει. Περιμένω να κάνει ανάλυση για τη βελτίωση του πολιτισμού μας. Φοίβε, Φοίβε είσαι δω;;;

Peter

Πώς γίνεται όλοι -μα όλοι- οι "πρόσφυγες" να οπλοφορούν με μαχαίρια και άλλα φονικά εργαλεία και η αστυνομία να μην κάνει το αυτονόητο; Κύριε Χρυσοχοϊδη είστε πολιτικός απατεώνας και ψεύτης! Να παραιτηθείτε τώρα αμέσως!! Η κοινωνία δε θα αργήσει να ξεσπάσει! Η μετατροπή της χώρας σε σαβουρότοπο ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ και εσείς και οι δουλέμποροι θα βρεθείτε ενώπιον του Νόμου

Cyclus

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών γιατί ασχολείται με κακοποια στοιχεία που είναι υπό κράτηση; Μήπως τους δίνουμε πολύ αέρα; Γιατί δεν έχουν έγγραφα πάνω τους, αλλά μόνο κινητά ακριβά; Τελικά, μόνο μια σκληρή δεξιά κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα, η ΝΔ είναι δέσμια αριστεροφιλελεύθερων ιδεοληψιων...

Κατεχόμενα Πατήσια

Α ρε αλήτες πολιτικοι μας εχετε καταστρέψει....

κατοικος γιαννιτσων

η αστυνομια γνωριζει οτι οι οδοι μοναστηριου κ γιαννιτσων εχουν γινει αντρο εγκληματιων,λαθρων,εμποριο ναρκωτικων κ εκδιδομενων εντουτοις δεν κανει το παραμικρο ,απο τους δρομους αυτους περνανε μονο για να αγορασουν απο τα καταστηματα των κινεζων κ δεν ξαναεμφανιζονται βοηθωντας στην ουσια την ανομια

Κ.ΕΛΕΝΗ

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΘΕΣΝΙΚΗ ΤΗΝ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ Κ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ.ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ Κ ΟΤΑΝ ΜΑΧΑΙΡΩΝΟΝΤΑΙ Κ ΤΑ ΣΠΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΦΕΥΓΟΥΝ Κ ΤΟΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Κ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣΑΓΑΓΕΙ Κ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΛΑΘΡΟ .ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΔΩ Κ ΤΩΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πινγκ-πονγκ , χαρταετό , σαιτα η πολιτική ιδεολογία της Ελλάδος

Τελείωσε η επίταξη και πετάνε σαιτα στον κόσμο να υποδείξει. Εν ολίγοις τους βάζουν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα χωρίς δεύτερη η τρίτη επιλογή δλδ επαναπατρισμό τους η πίσω στην Τουρκία. Αυτό είναι που λέμε πολιτική χαρταετού και ότι η κυβέρνηση αυτή με την προηγούμενη από ιδέες , προτάσεις , και έξω από το κουτί δεν έχουν αντιθέτως προτείνουν και εφαρμόζουν ότι χειρότερο υπάρχει για των Έλληνα.

γιατί δεν έχει απελαθεί ακόμα ο ιρανός;

πρόσφυγας και ο ιρανός; από ποιόν πόλεμο;

Ελλάς είναι η χώρα των Ελλήνων

Μας φορτώσατε όλο τον τρίτο κόσμο και το τζιχανταριό να ζήσουμε μαζί τους και να τους πληρώνουμε κι απο πάνω.Να φύγουν κι αυτοί κι αυτοί που τους φέρατε.Αφού σας αρέσουν να πάτε εσείς να ζήσετε στις χώρες τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης