Ριτσώνα: Για αποτέφρωση μέσα σε τέσσερις μήνες 300 σοροί

Ριτσώνα: Για αποτέφρωση μέσα σε τέσσερις μήνες 300 σοροί

Στην αποτέφρωση πηγαίνουν περίπου 20 με 25 σοροί κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του αποτεφρωτηρίου

apotefrotirio-ritsona-10
Τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του πρώτου αποτεφρωτηρίου νεκρών στη Ριτσώνα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από περίπου τέσσερις μήνες, δείχνει τάση όλων και περισσότερων Ελλήνων να επιλέγουν αυτή τη μορφή ταφής, η οποία όμως έρχεται σε αντίθεση με τις ελληνορθόδοξες χριστιανικές αξίες.

Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Αλακιώτη, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα περίπου 300 άτομα, ενώ στην αποτέφρωση πηγαίνουν περίπου 20 με 25 νεκροί κάθε εβδομάδα. «Η ταφή που γίνεται, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει σε τρία χρόνια να γίνει εκταφή, συν το κόστος είναι μερικά από τα στοιχεία που ωθούν πολλούς να επιλέξουν την αποτέφρωση για τους νεκρούς τους. Η αυξητική τάση αυτή υπάρχει και στην Αμερική και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας δείχνουν ότι κάθε εβδομάδα πηγαίνουν στην Ριτσώνα 20 με 25 νεκροί προς αποτέφρωση».

Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη η τιμή για μια αποτέφρωση στη Ριτσώνα ανέρχεται στα 600 ευρώ -στην Βουλγαρία η διαδικασία της καύσης στοιχίζει 570 ευρώ συν τα έξοδα μετακίνησης.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι στα 600 ευρώ περιλαμβάνεται μόνο η διαδικασία της καύσης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αμοιβή του γραφείου τελετών, η επιλογή του φέρετρου, το κόστος της τελετής και εάν η οικογένεια θέλει να έχει καφέ ή φαγητό. Μαζί με το ΦΠΑ συν τα έξοδα του γραφείου τελετών και ό,τι άλλο χρειαστεί το κόστος φτάνει κατά μέσο όρο τα 1.500 ευρώ με 2.500 ευρώ. Το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια, μπορεί να αναλάβει τη διοργάνωση γεύματος ή καφέ στους οικείους του νεκρού, σε τιμές που ποικίλουν ανάλογα με το τι θέλει η οικογένεια. Ένας καφές με κονιάκ και παξιμαδάκι στοιχίζει περίπου 4 ευρώ το άτομο. Ωστόσο, ανάλογα με τις απαιτήσεις της οικογένειας, το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει και τα 30 ευρώ ανά άτομο.

Το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας διαθέτει δυο κλιβάνους και στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να γίνουν μέχρι και δέκα αποτεφρώσεις. Η κάθε μία διαρκεί 75 λεπτά. Αφού περάσουν περίπου δύο ώρες, οι συγγενείς παραλαμβάνουν την τέφρα του αγαπημένου τους, στην τεφροδόχο που έχουν επιλέξει, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 12 ευρώ έως και 588 ευρώ. Για να γίνει αποτέφρωση σε έναν νεκρό θα πρέπει η οικογένειά του να δηλώσει στο γραφείο τελετών ότι επιθυμεί η σορός να αποτεφρωθεί. Τότε το γραφείο αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα και να επικοινωνήσει με το αποτεφρωτήριο.

Στα έγραφα που χρειάζονται, για την περίπτωση της καύσης απαιτείται επιπλέον και μια βεβαίωση ιατροδικαστή ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση (κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον ενταφιασμό), ωστόσο και αυτό είναι κάτι που αναλαμβάνει να διευθετήσει το γραφείο τελετών.

Κλείσιμο
Η προσπάθεια για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1996, ενώ ο ισχύων νόμος υιοθετήθηκε πριν από 13 χρόνια. Από τότε χρειάστηκε μια σειρά τροπολογιών προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου με το πρώτο να είναι στη Ριτσώνα. Η σορός του Θάνου Μικρούτσικου ήταν μια από τις εκατοντάδες που αποτεφρώθηκαν στην Ριτσώνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης