ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Στο ύψος του Μαρτίνου -  Tα συνδικαλιστικά στελέχη κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δρα στη βάση ενός σχεδίου» σημειώνοντας ακόμη ότι «δεν πρόκειται για σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας»

5031272
Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Μαρτίνου προχώρησαν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ . Ήταν ακριβώς η ώρα που στη βουλή εξελίσσονταν η συζήτηση για την τροπολογία σε σχέση με το καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία που τίθεται πλέον η ΛΑΡΚΟ και στην οποία αντιδρούν οι εργαζόμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί χτυπούσαν οι καμπάνες τα γύρω χωριά απ' όπου ξεκινούν οι εργαζόμενοι για το εργοστάσιο ενώ σε δηλώσεις τους τα συνδικαλιστικά στελέχη κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δρα στη βάση ενός σχεδίου» σημειώνοντας ακόμη ότι «δεν πρόκειται για σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας».

5031267
5031271
5031272_2


Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο κ. Ανδρέας Κορέτζελος σημειώνει σε δηλώσεις του πως «οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να παραμείνουν θεατές σ΄αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται και ήδη από αύριο ξεκινούν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων». Παράλληλα, κατηγορούν το υπουργείο ότι «δεν δέχεται κανένα διάλογο με τους εργαζόμενους» και πως «προτιμά το μονόλογο» ενώ προβλέπουν ότι «με την ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία ουσιαστικά τορπιλίζεται κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με τους εργαζόμενους».

5031256
5031251
Κλείσιμο


Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το κύριο είναι να σωθεί η ΛΑΡΚΟ ολόκληρη και όχι μόνο τμήματά της διχοτομημένα ή τριχοτομημένα, αυτή την ώρα που μιλάμε η ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να ξεπουληθεί στο αδηφάγο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο εγχώριο ή ξένο, αυτή τη στιγμή οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι στο δρόμο διεκδικώντας τη δουλειά και τη ζωή τους» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή.

Χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ «κατάπτυστη» και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της, υπογραμμίζοντας ότι «η μόνη σοβαρή, η μόνη συνετή πράξη που έχει να κάνει η Βουλή είναι να αποσύρει αμέσως αυτή την τροπολογία που υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της χώρας».

Είπε ότι η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και στον ελληνικό λαό ενώ αναφέρθηκε και στα ψέματα των εκάστοτε κυβερνώντων, ιδιοκτητών και παρατρεχάμενων της εξουσίας «που διορίζουν τα επιτελεία για να χρεοκοπήσουν την ΛΑΡΚΟ και να τη δώσουν ως φιλέτο σε ξένα ή εγχώρια funds οικονομικών άνομων συμφερόντων».

«Όλοι αυτοί οι λακέδες, γιατί δεν χωράει λιγότερη κουβέντα από αυτό, καθυβρίζουν τις οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών εργατών της ΛΑΡΚΟ που έπεσαν στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τους μέσους όρους μισθολογικού κόστους «που πασάρετε στα φιλικά σας κανάλια, σε δημοσιογράφους, τους βγάζετε όχι από αυτούς που είναι στη παραγωγή, αλλά μετρώντας και τους δικούς σας βαστάζους».

«Πάνω από 80% των εργαζομένων παίρνει από 900-1200 ευρώ σε συνθήκες τραγικές» τόνισε.

Επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις για τις τύχες της ΛΑΡΚΟ, της χώρας και του λαού και πρόσθεσε ότι «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι στην ίδια ρότα και της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και του ξεπουλήματός της» ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια, υπό τη μορφή ρητορικού ερωτήματος, σε συγκεκριμένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για την ΛΑΡΚΟ.

«Το ΚΚΕ συμπαραστεκόμενο στο δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ ζητά να αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία. Η ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση παραγωγής σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στο είδος στην ΕΕ με 1.200 εργαζόμενους. Μόνο μια λύση υπάρχει: Να στηριχτεί εδώ και τώρα, να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο, να εκσυγχρονιστεί και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της δουλειάς και τα άλλα δικαιώματα όλων, χωρίς εξαίρεση, των εργαζομένων» υπογράμμισε.

«Από αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ απορρίπτει και καταδικάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση, τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 25%, την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του χαρακτήρισε ως «δωράκια στο κεφάλαιο» τις τροπολογίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την επέκταση παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών «από 50 χρόνια που είναι σήμερα με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, σε 60 για να κάνετε πιο ελκυστική την εκποίηση».

Είπε ότι με την τροπολογία για τον Σκαραμαγκά «πέρα από την έκταση των Ναυπηγείων, δίνετε πακέτο για αποκλειστική χρήση και τον προβλήτα Νο 4 και τη ζώνη του αιγιαλού».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τις «τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του συνολικού συγκροτήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενώ δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των 830 εργαζομένων».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συνέπειες της πορείας ιδιωτικοποίησης δεν περιορίζονται μόνο στην αφαίρεση σταθερών θέσεων εργασίας, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά αφορούν και την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τον προσανατολισμό της εγχώριας παραγωγής, πρόβλημα που εντείνεται στα πλαίσια των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, όπως δείχνει και το παράδειγμα των Ναυπηγείων Σύρου που αξιοποιούνται ήδη ως βάση των ΗΠΑ και με τη δυνατότητα να φτιάχνονται εκεί πολεμικά πλοία του Ισραήλ».

Είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις νέες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε ακόμα στο «πανωπροίκι» που δίνει η τροπολογία και αφορά μια έκταση 220 στρεμμάτων που διεκδικείται εδώ και χρόνια από τον λαό της Δυτικής Αθήνας, και όπου σήμερα είναι εγκατεστημένη η δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά.

«Και αυτή η τροπολογία όπως και η τροπολογία για τα λιμάνια αποδεικνύει ότι η ΝΔ συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική των προηγούμενων: Στον μεν Σκαραμαγκά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε τους όρους και το πακέτο για να προχωρήσει η παραχώρηση και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, στα δε λιμάνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην παραχώρηση για 50 χρόνια και τώρα η ΝΔ επεκτείνει αυτή τη παραχώρηση στα 60 χρόνια» πρόσθεσε.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην τσιμπήσουν σε παλιά και νέα διλήμματα, ενάντια τόσο στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά όσο και των λιμανιών. Να εξασφαλιστεί σταθερή δουλειά με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σύγχρονα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και των υποδομών της, των λιμανιών με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης για να ικανοποιούνται πραγματικά οι λαϊκές ανάγκες. Να αποδοθεί ο προβλήτας 4 και ο αιγιαλός προς όφελος του λαού της Δ. Αθήνας» τόνισε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτές οι εξελίξεις φέρουν στο προσκήνιο την αντίφαση μεταξύ των δυνατοτήτων της χώρας να αναπτύξει επιχειρήσεις και υποδομές κρίσιμες για την ευημερία του λαού και την υπονόμευση ή παραχώρηση των δυνατοτήτων αυτών είτε προς εκμετάλλευση, είτε προς κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο.

«Η λύση στην αντίφαση αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ έτσι ώστε εταιρείες στρατηγικής σημασίας, όπως η ΛΑΡΚΟ, τα λιμάνια, τα ναυπηγεία να γίνουν πραγματικά λαϊκή περιουσία, καθώς μόνο έτσι θα τεθούν πραγματικά στην υπηρεσία των εργαζομένων και της ανάπτυξης της χώρας που θα έχει στο επίκεντρο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης